Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати

Категории:

Пръскане на домати със сода Пръскане на домати при свити листа Пръскане на домати след дъжд Пръскане на домати с аспирин Пръскане на домати с йод Пръскане на домати при цъфтеж Пръскане на домати с бордолезов разтвор Пръскане на домати с вазтак Пръскане на домати със сяра Пръскане на домати с коприва Пръскане на домати с купроцин Пръскане на домати с айкън Пръскане на домати срещу миризливки Пръскане на домати с дитан Пръскане на домати на разсад Пръскане на домати с калиев перманганат Пръскане на домати за опрашване 

Всичко, което е вкусно и качествено, расте само полагането на необходимите грижи за целта. Така е и при доматите, които са едни от най-хубавите плодове, срещани на територията на България. Но дори и при тяхното отглеждане дебнат много вредители, които да навредят на реколтата или да я унищожат напълно.

За целта, съществуват множество профилактични методи и препарати, с чието пръскане, болестите стоят настрана от доматите. Освен тях дебнат и други опасности от климатичен характер, като градушки и дъждове.

Грижа за домати в оранжерия

Оранжерията е мястото, където можете да създадете собствен микроклимат за отглеждане на доматите и да се лишите от проблемите, които метеорологичните условия могат да ви донесат. Благодарение на тази създадена среда продукцията, която ще добиете, ще бъде по-голяма.

Домати в оранжерия

Така реколтата ще бъде и по-качествена, защото за нея няма опасност от замръзване. Важно условие е правилното третиране на почвата преди засаждането, както и оборудването на оранжерията с всичко необходимо. За отглеждането на такива растения, е добре да се снабдите с поликарбонатна оранжерия, чието покритие е по-солидно и не позволява на външните климатични условия да влияят на микроклимата ѝ. При по-леките материали, като полиетилен, има опасност от силни градушки и съответно нарушаване целостта на оранжерията.

Важно е да са разположени на място, от което се черпи много светлина, защото доматите са култура, която изисква наличието на този фактор. Разположението им трябва да е съобразено с необходимостта от светлина и те не трябва да се засенчват помежду си.
Независимо в какви условия обаче гледате културите, те се нуждаят от специални грижи, чрез които да бъдат предпазени от вредителите. Най-сигурният начин за постигането на целта, е третирането им със специални препарати, които не трябва да влияят негативно на здравето ви.

Какви препарати да използвате

Подборът на правилни съставки за пръскането е много важно решение, което трябва да бъде съобразено с няколко основни фактора:

  • Вид на растението;
  • Етап на растеж;
  • В какви условия се гледа – на открито или закрито пространство;
  • Честота;
  • Причина за третирането – за увеличаване на производството, за профилактика, превенция срещу болести или разрешаване на наличен проблем, причинен от вредители;
  • Степен на полезност за човешкия организъм – всеки препарат трябва да съдържа съставки, които нямат вреда върху здравето.

Препаратите зависят най-вече от причината за пръскането на доматите. Като най-честата е предотвратяването на поява на мана, която е болест, засягаща предимно този вид плод в късния период на растеж. Причинителят на болестта е гъба, която напада листата, дръжките и зелените плодове.

Ефикасен препарат срещу появата и развитието на маната е приготвянето на разтвор, включващ вода, сода и сапун. В добавка може да се добави йод под формата на тинктура, като неговото количество трябва да бъде минимално – от една до няколко капки.

Друг вариант за разрешаване на проблеми с гъбични болести като мана, гниене или при свити листа, е направата на разтвор за пръскане, съдържащ разредено кисело мляко, син камък и йод.
При отглеждането на домати в оранжерии често се появяват неканени гости – гъсеници. Пръскането с препарат, прогонващ вредителите, се състои от ферментирал квас, вода и мая, като съотношението на водата към другите съставки е 1:3.

В етапа на цъфтеж, тези плодове подлежат на деликатно пръскане със слаб разтвор, съставен от вода и борна киселина. Това спомага развитието на растението.

Най-честите препарати както за профилактика, така и за справяне с даден проблем, включват разтвор за пръскане, съставен главно от вода и сода, с различни добавки. Содата бикарбонат притежава антибактериални свойства и действа като натурален антибиотик.

Пръскането с различните препарати се извършва по специални схеми, които се влияят най-вече от причината и етапа на растежа. Важно е те да бъдат спазвани стриктно, за да има максимален ефект.

Грижа за домати след дъжд или градушка

Дъждовете и градушките се характеризират с висока влажност, която създава предпоставка за развиване на гъбични болести. Именно поради тази причина, след такива метеорологични условия, е важно за растенията да бъдат третирани и пръскани. Това действа като превенция срещу развиването на болест.

Домати след дъжд

След дъжд е подходящо доматите да се пръскат с разтвор, подготвен от фунгициди, вода и прясно мляко. В 10 литра вода се разтварят 10 таблетки и се долива около чаша прясно мляко.

Друг възможен вариант е използването на разтвор за пръскане, направен от пепел, вода и течен сапун.
След градушка е възможно да има наранени, прекършени и напълно увредени растения, които трябва да се елиминират, защото престоят им до здравите ще доведе и до тяхното увреждане. След почистването здравите домати подлежат на пръскане с препарат, направен от фунгициди, унищожаващи гъбичките и с добавка листен тор.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги

Помощни продукти при пръскане на домати и грижа за градината