Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Торове

4 артикула

на страница

Всяко растение се нуждае от достатъчно хранителни вещества, за да порасне, разцъфти и да даде плодове. Обикновено си набавя необходимото от почвата, но когато тя е по-бедна, на помощ идват торовете. Тяхната задача е да компенсират недостига на ценни хранителни елементи и да осигурят нормално развитие на насажденията.

Торове

Начини за торене

Предсеитбеното торене е подходящо за пролетна или есенна обработка, като продуктът се посипва около местата за засаждане в градината. След сеитба също се извършва торене, което има две разновидности – кореново и извънкореново. Когато субстанциите се разтварят във водата за напояване, процесът се нарича фертигация. Има и друг вариант, при който растенията се засаждат директно в хранителна течност. Този метод е известен като хидропоника и се смята за доста рисков.

Видове торове

В зависимост от своето съдържание основните видове са:

  • органични – произвеждат се от напълно естествени материали;
  • неорганични – изградени са от химически компоненти и от своя страна се делят на азотни, фосфатни, калиеви и комбинирани;

Торовете се предлагата под формата на течност, прах или гранули и се различават по грамаж и цени. Гранулираните се разпръскват в сухо състояние, докато течните и прахообразни се разреждат с вода в определено от производителя съотношение.

Торове - Изображение 2 — Otrovi.com

Предимства на органичните торове

Така наречените биоторове са екологични и представляват ценен източник на полезни вещества за растенията. Те са лесноусвоими и предизвикват незабавен ефект, веднага след наторяване. Имат още едно изключително качество – подобряват и заздравяват почвата в дългосрочен период от време. Сред най-използваните са: 

  • оборска, птича и листна тор; 
  • компост; торфени мъхове; 
  • тор от водорасли и от калифорнийски червеи. 

За да извлечете максимални ползи от органичното наторяване, трябва да се съобразите с характеристиката на почвената смес, сезона и вида на отглежданите растения. По-важните параметри на почвата са нейният състав и киселинност, като най-прецизни са лабораторните изследвания. 

Торове - Изображение 3 — Otrovi.com

В онлайн магазина на Otrovi.com ви очакват продукти, подходящи за вашата градина, които ще превърнат всяка почва в плодородна. Препарат за компостиране осигурява бърза биодеградация и рециклиране на всякакви биологични отпадъци. Висококачествен органичен тор, произведен от рицин, служи за отблъскване на вредители, като попово прасе, червеи и др