Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Торове

4 артикула

на страница

Всяко растение се нуждае от достатъчно хранителни вещества, за да порасне, разцъфти и да даде плодове. Обикновено си набавя необходимото от почвата, но когато тя е по-бедна, на помощ идват торовете. Тяхната задача е да компенсират недостига на ценни хранителни елементи и да осигурят нормално развитие на насажденията.

Торове

Начини за торене

Предсеитбеното торене е подходящо за пролетна или есенна обработка, като продуктът се посипва около местата за засаждане в градината. След сеитба също се извършва торене, което има две разновидности – кореново и извънкореново. Когато субстанциите се разтварят във водата за напояване, процесът се нарича фертигация. Има и друг вариант, при който растенията се засаждат директно в хранителна течност. Този метод е известен като хидропоника и се смята за доста рисков.

Видове торове

В зависимост от своето съдържание основните видове са:

  • органични – произвеждат се от напълно естествени материали;
  • неорганични – изградени са от химически компоненти и от своя страна се делят на азотни, фосфатни, калиеви и комбинирани;

Торовете се предлагата под формата на течност, прах или гранули и се различават по грамаж и цени. Гранулираните се разпръскват в сухо състояние, докато течните и прахообразни се разреждат с вода в определено от производителя съотношение.

Торове - Изображение 2 — Otrovi.com

Предимства на органичните торове

Така наречените биоторове са екологични и представляват ценен източник на полезни вещества за растенията. Те са лесноусвоими и предизвикват незабавен ефект, веднага след наторяване. Имат още едно изключително качество – подобряват и заздравяват почвата в дългосрочен период от време. Сред най-използваните са: 

  • оборска, птича и листна тор; 
  • компост; торфени мъхове; 
  • тор от водорасли и от калифорнийски червеи. 

За да извлечете максимални ползи от органичното наторяване, трябва да се съобразите с характеристиката на почвената смес, сезона и вида на отглежданите растения. По-важните параметри на почвата са нейният състав и киселинност, като най-прецизни са лабораторните изследвания. 

Торове - Изображение 3 — Otrovi.com

В онлайн магазина на Otrovi.com ви очакват продукти, подходящи за вашата градина, които ще превърнат всяка почва в плодородна. Препарат за компостиране осигурява бърза биодеградация и рециклиране на всякакви биологични отпадъци. Висококачествен органичен тор, произведен от рицин, служи за отблъскване на вредители, като попово прасе, червеи и др

Често задавани въпроси?

Как правилно да третираме с торове?

Правилното третиране с торове изисква следните стъпки:
Определете площта, която трябва да бъде подхранена с тор.
Изберете тор, който е подходящ за конкретните растения и почва. Разгледайте етикета на тора за насоки относно дозата и начина на приложение.
Използвайте препоръчаната доза за торене на площта и правилния инструмент за разпръскване на тора.
Разпределете тора равномерно по повърхността на почвата. Избягвайте концентрираните области.
След торенето, обилно полейте зоната, за да активирате тора и да го намерите в почвата

Как да изберем подходящи торове за поддържане на градината?

За подбор на подходящи торове е важно да знаете нуждите на вашата градина. Разгледайте конкретните изисквания на растенията, които се отглеждат (например, киселинност на почвата, влага, тип почва) и изберете торове, които отговарят на тези нужди.

Как да съхраняваме и използваме торовете безопасно и ефективно?

Торовете трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, далеч от деца и домашни любимци. Не използвайте стари торове. При прилагане следвайте инструкциите на етикета и носете подходяща защитна екипировка, за да гарантирате безопасност и ефективност.

Защо да закупя торове от otrovi.com?

Otrovi.com предлага разнообразие от торове и градинарски продукти от утвърдени марки и производители. Богатият избор и качеството на продуктите гарантират успешното поддържане на вашата градина.