Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Бактерицидни лампи

14 артикула

на страница

Дезинфекциращите уреди се оказват едни от най-използваните продукти в борбата със COVID-19, когато става въпрос за дезинфекция на помещения като офиси, производства, домове и други.

Какво трябва да знаете за тях

Има два вида лампи за обеззаразяване на въздух и повърхности. Единият вид е предназначен за директно облъчване с UV-C светлина. Другият вид е затворен тип - тогава уредът може да работи и в присъствието на хора. 

  • UV лампи за дезинфекция с директно облъчване: Могат да бъдат статични или мобилни, в зависимост от модела. Този вид уреди се поставят директно в помещението, което желаете да обеззаразите от вируси, мухъл, плесен и бактерии. Особено важно е да спазвате мерките за безопасност за работа, а именно В ПОМЕЩЕНИЕТО НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ХОРА И ЖИВОТНИ. Минималната експозиция на облъчване трябва да бъде минимум 2 часа. Повечето съвременни UV-C лампи имат минимално образуване на озон около 3%. Това е така, защото в повечето случаи високите нива на озон могат да бъдат вредни, ако решите да използвате помещението без да го проветрите;

  • UV лампи за дезинфекция в присъствието на хора: Провежда се дезинфекция на въздуха директно в корпуса на уреда. Бактерицидните пури са напълно затворени и облъчват само струята, която преминава през тях. Няма директно облъчване около устройството и така то е безопасно за употреба в присъствието на хора и животни. Този тип се използва от години в хранително-вкусови предприятия, лекарски кабинети, детски градини и училища. В последно време често се използва и в офиси на фирми с голямо струпване на хора, като по този начин се намалява рискът от предаване на инфекции по въздушно-капков път.

  • Всички UV лампи използват бактерицидни пури, различни мощности според това за каква площ се използват. Бактерицидните пури са консуматив, който има среден живот от 7000 часа и максимална употреба до 9000 часа. С течение на употребата ефекта на антибактериалната лампа намалява и тя трябва да се подмени с нова. Всяка антибактериална лампа подлежи на подмяна на обслужване и подмяна на бактерицдната пура приблизително на една година. Това е важно за да може да се възползвате от максималният ефект от Вашата антибактериална лампа.

Бактерицидни лампи

Полезна информация

Бактерицидните лампи  за директно облъчване служат за дезинфекция на въздух и повърхности, те се използват най-често в предприятия от хранително-вкусовата промишленост, лечебни заведения, лекарски кабинети. Унищожават почти всички видове вируси, бактерии, мухъл и плесени, като по този начин правят средата по-здравословна и увеличават срока на годност и качеството на хранителните продукти.Някои от лампите имат защита от влага, но не могат да действат като влагоабсорбатори Излъчват UV-C светлина, която е с дължина на вълната 253.7 nm. Тези устройства трябва да работят в пълно отсъствие на хора и животни в помещенията, в който са поставени.

Бактерицидни лампи за дезинфекция на въздух в присъствие на хора. Това лампи с ултравиолетови лъчи(UVC), които са от затворен тип. Ултравиолетовите лъчи не излизат от корпуса на уреда и не могат да облъчат директно околната среда, хора и животни. При този тип uv лампи за стерилизация се дезинфекцира само въздуха от помещението, в която е поставена. Мощни вентилатори вкарват превантивно въздух в корпуса на уреда, като там въздуха се обеззаразява и излиза обратно в помещението. При този тип уреди ултравиолетовите лампи ( бактерицидни пури) са с дължина на вълната  253.7 nm, които унищожава повечето вируси, бактерии, спори и плесен. Ултравиолетови лампи от закрит тип се поставят в помещения с предварително измервана кубатура на помещението, тъй като уредите работят с точни обеми въздух на час. Преди да закупите такава антибактериална лампа проверете дали мощността отговаря на помещението, в което ще я използвате ако уреда дезинфекцира по малък обем въздух от колкото е помещението ще трябва да добавите още една антибактериална лампа за да може да направите ефекта максимален.

Как действат

Бактерицидните лампи от закрит тип дезинфекцират на база конвекция, тоест протичане на количество въздух през излъчвателя. Колкото повече въздух преминава през бактерицидната пура, толкова по-добро обеззаразяване се извършва. При този тип  uv лампи въздуха се вкарва принудително от вентилатор.

Бактерицидна лампа за директно облъчване. Тези лампи облъчват директно желаната от вас повърхност, като uvc  светлината унищожава 99.9 от наличните бактерии, вируси, мухъли и спори по облъчените повърхности. ТЕЗИ ЛАМПИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ В ПЪЛНО ОТСЪСТВИЕ НА ХОРА И ЖИВОТНИ В ПОМЕЩЕНИЯТА. За да извършите добра дезинфекция е необходимо да подложите повърхностите на достатъчно дълга експозиция на облчъване в зависимост от поща на помещението.

Бактерицидни лампи - Изображение 2 — Otrovi.com

Как и къде се монтират

Монтажът на дезинфекциращите тела се извършва от квалифициран електротехник. Те се позиционират на стена или таван, в зависимост от структурата на обекта. При монтаж на директно облъчващи антибактериални uv лампи е необходимо да вземете мерки за безопасност по отношение на това да няма случайно облъчване с uv светлина хора и животни.

Какво ще намерите при нас

Разнообразие от различни видове и мощности бактерицидни лампи, резервни части и консумативи за тях; професионална консултация за начина на монтаж и действие в конкретния случай; бърза и безплатна доставка за цяла България. Ние предлагаме професионални UV-C дезинфекциращи устройства за бита и индустрията, както и препарати за дезинфекция.

 

Какви видове микроорганизми могат да се унищожават с бактерицидните лампи?

Бактерицидните лампи са ефективни срещу широка гама микроорганизми, включително бактерии, вируси и плесени. Те могат да унищожат микроби, които предизвикват заболявания. Използването на бактерицидни лампи намалява риска от инфекции.

Къде могат да се използват бактерицидните лампи за дезинфекция?

Бактерицидните лампи са подходящи за места, където е важна дезинфекция. Подходящи са за домове, офиси, болници, ресторанти, хотели и обществени сгради. Те могат да се използват в стаи, бани, кухни, работни помещения и други.

Как да се грижим за безопасността при използването на бактерицидни лампи в дома или офиса?

За безопасно използване, следвайте инструкциите на производителя за разстояние и време на работа на лампата. Избягвайте директна експозиция на кожата и очите на светлината, тъй като UV-C светлината е вредна. По време на дезинфекцията, уверете се, че помещението е празно.

Каква е продължителността на живот на бактерицидните лампи и колко често трябва да се сменят?

Продължителността на живот на бактерицидните лампи варира в зависимост от типа и интензивността на употреба. Обикновено се препоръчва смяна на лампата след 6-12 месеца на редовни интервали, за да се осигури оптимална дезинфекция.