Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Уреди против къртици

23 артикула

на страница

Това са електронни устройства, които излъчват подземни вибрации и по този начин отблъскват подземните гризачи от Вашия двор или градина. Целта им е да направят борбата с подземните гризачи по-лесна и неангажираща за всеки един двор, градина или тревна площ, потърпевши от нашествие на подземни гризачи, било то къртици или слепи кучета.

Уреди против къртици

Как работят

Всички устройства действат на база вибрация, която се излъчва от електронното устройство и се предава по плътността на почвата в определена квадратура (спрямо модела). Наподобяват колчета, произведени от пластмаса или алуминий, които се забиват в земята и по този начин предават вибрацията под земята, там където живеят къртиците и слепите кучета. Съществуват две основни технологии за създаване на подземни трептения:

  • Ултразвук: Това е най-често използваната технология. Ултразвукът се излъчва от зумер, който се намира в корпуса на уреда, ултразвуковият сигнал се предава по плътността на почвата и по този начин прогонва подземните гризачи от зоната на действие на апарата;

  • Механична вибрация: Това е сравнително нова технология, но за сметка на това е най-мощна и най-ефективна, що се касае за прогонване. Принципът е същият, както при ултразвука - вибрацията се предава по плътността на почвата. Разликата там е, че механичните трептения се създават от мощен електромотор с ексцентрик, който при въртенето на мотора се удря в метална пластина, която създава силна вибрация, която се разпространява до 1500 кв.м.; 

  • Соларен уред:Този вид апарат излъчва ултразвукова вибрация, точно както стандартните устройства за прогонване на къртици. Основното преимущество на този вид защита е, че при използване на соларното устройство няма смяна на батерии и никакви ангажименти за допълнително захранване. Използва се мощен соларен панел, вграден в корпуса на уреда, който от своя страна зарежда акумулиращи батерии, които също са вградени в машинката за гризачи. Забива се в земята, като мястото, на което го поставяте трябва да бъде огрявано от слънцето, за да може да се зарежда добре. Важно е да кажем, че соларните уреди, точно както соларните лампи, се прибират през зимните месеци. Студът и ледът могат да повредят соларната клетка и батериите, вградени в апарата. Повечето качествени соларни устройства са напълно изолирани от вода и могат да се използват при наличие на поливни системи и поливане с маркуч.

Кога е най-подходящото време да поставим такъв уред

Нашият дългогодишен опит показва, че е най-добре да го поставите в ранна пролет - краят на март или най-късно началото на април, още преди земята да е станала мека и рохка. Поставянето трябва да бъде съобразено с големината на охраняваната площ, винаги избирайте по-мощни апарати за по-малки площи! Не забравяйте, че уредът излъчва подземни трептения, които се предават по плътността на почвата, което значи, че тази вибрация ще се угаси във всяка дворна пътека или основа на ограда. Тук можете да помислите за поставяне на няколко различни устройства, това е най-ефективното решение. Ако решите да използвате няколко вида, в това число и соларни, то тогава трябва да знаете, че повечето видове соларни лампи не се поставят в северни и западни дворове и градини - там слънцегреенето е малко и може да се каже недостатъчно, за да зареди батериите на соларната лампа. Този вид соларни устройства се използват предимно в зони с целодневно и пряко слънцегреене, като предпочитана посока южно или югозападно изложение. В посока север, северозапад използвайте апарат с батерии - това ще гарантира безпроблемната работа на прогонващо къртиците устройство целогодишно. 

Уреди против къртици-изображение 2- otrovi.com

Кога да премахнем уреда

Късните къртици са активни до края на месец декември, особено ако времето е меко и топло за сезона. Тогава къртицата има благоприятни условия за хранене и придвижване, тъй като земята още не е замръзнала от студовете. Зазимяването на апарата става в края на декември. Това се налага по простия факт, че всички апарати работят с батерии, а батериите не издържат минусови температури. Обикновено изтичат и унищожават платката на апарата. В повечето случаи този тип изтичания причиняват силно окисляване на платката и това е трудно поправимо.

Как да комбинираме правилно капан и уред

В някои случаи е необходимо да комбинирате няколко метода за борба с къртици, а именно капани и апарати. Защо това дава добър резултат за прогонване на къртиците от двора и градината? Апаратите излъчват ултразвук, който сам по себе си дразни и плаши подземните гризачи и те започват да повишават двигателната си активност. Това е добре, когато към устройството заложите и капан - подплашена от ултразвука, къртицата попада по-лесно в капана и резултатът не закъснява. Същото може да се постигне и с комбинация между препарати и капан. Препаратите излъчват силна миризма, която също както уреда, прогонва къртиците, тяхната активност се повишава и те попадат директно в капаните.

Как да изберем най-добрия уред

Избирането на подходящ и ефикасен уред може да се окаже сложна задача, ако не вземете под внимание някои важни особености на Вашия двор и градина:

  • Къде да го поставим: поставят се далеч от пътеки, основи на къщи или огради. Всички тези препятствия спират ултразвуковата вибрация и ограничават ефекта. Поставете апарата в центъра на мястото, на което има изникнали къртичини;

  • Колко мощен да бъде: винаги слагайте по-мощен на по-малка площ;

  • Обикновен или соларен да изберем:соларните устройства са по-икономични от гледна точка на разходи за батерии. Но пък те не могат да се използват ефективно в сенчести и малко огрявани зони. Ако имате проблем с къртици в такава зона, използвайте стандартен апарат с батерии.

  • Поставили сте уред, но въпреки всичко продължавате да имам проблем с къртиците:при поставянето му се наблюдава повишена активност на къртиците. Това е така, защото те търсят място, на което да няма ултразвукови вибрации. Имало е случаи, в които къртици избутват устройството от земята само с една единствена цел да премахнат ултразвуковите трептения, излъчвани от него. Проявете търпение - обикновено апаратът започва да действа веднага и в зависимост от това колко заселен е Вашият двор или градина, ефектът може да отнеме от 2 дни до няколко месеца. Други фактори, които влияят на ефекта на уреда са плътността и видът на почвата, в която поставяте апарата. Колкото по-плътна е почвата, толкова по-добър и бърз ефект ще имате. Колкото по-песъчлива е почвата, толкова по-слаб е ефектът. 

Всички устройства, които предлагаме, са произведени от най-добрите и доказани брандове в Европа и Азия. А цените в Otrovi.com са винаги достъпни. Ако имате затруднения или се чудите кой уред да изберете, моля свържете се с нашия екип специалисти, за да получите консултация на: 0879 400 500.

 Често задавани въпроси

Как действат уредите против къртици?

Средствата за борба и отърваване от подземните гризачи от градини и обработваеми земи, се различават по действие. Те са хуманни и не предназначени за унищожаване. Най-често са под формата на машинки, които излъчват сигнали, осигуряващи прогонване на натрапниците. Биват соларни и ултразвукови. Първите улавят слънчевата светлина и излъчват вибрации, а вторите използват батерии за генерирането на ултразвук на честота, доловима от подземните гризачи.

Ефективни ли са соларните уреди срещу къртици?

Да. Те са ефективни, защото работят на кратък интервал, притежават мощен соларен панел, а корпусът им е изработен от устойчиви материали. Най-често устройствата разполагат с два вида прогонващи сигнали, което ви осигурява по-голям успех.

Колко време е необходимо, за да подейства една машинка срещу къртици?

Важни фактори, влияещи върху времето на действие, са плътността на почвата, правилното поставяне на уреда, както и вида на самата почва. Излъчването на сигналите започва от момента на поставяне на средството за защита.

Какъв е обхватът на работа на уредите против къртици?

В зависимост от различните модели се определя и обхвата на охраняемата площ. При нас, в онлайн магазин otrovi.com, откриете уреди с диапазон на покритие от 500-600 до над 1000 квадратни метра.