Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба със съсели

Артикули 1-40 от 46

на страница
Страница

Какво представлява съселът

Той спада към семейството на гризачите, а истинското му наименование е сънливец. Съществуват няколко вида, които населяват различни географски райони в България. Обитават иглолистни и широколистни гори, храсталаци до овощни градини и лозя. На територията на България съществуват три основни вида съсели (сънливци):

  • Горски: сиво-кафяв на цвят, с бяло петно на гърдите. На дължина достига 90-120мм, а опашката е около 72-90мм. В по-голямата част от времето си живее по дърветата, но е възможно да се засели в подпокривни пространства на необитавани или обитавани сгради. Любимите му храни са орехи, лешници и различни сезонни плодове. Казва се сънливец, защото спи зимен сън от октомври до март-април. Ражда 1-2 пъти годишно от 2 до 5 малки;

  • Градински:сиво-кафяв гръб и бяла ивица на гърдите. По-едър е от горския и на дължина достига 110-160мм, а пухкавата опашка е около 95-140мм. Прави гнездата си в дупки и хралупи по дърветата. Среща се предимно в широколистни гори. Храни се с ядки, насекоми и сезонни плодове. Изключително активен привечер и нощем. Възможно е да се засели в подпокривни пространства на обитавани и необитавани къщи. Ражда 1-2 пъти годишно от 2 до 7 малки;

  • Лешников:най-малкият и слабо разпространен вид е охрено-кафяв на цвят, гърдите и шията са белезникави. На дължина достига 60-80мм, а опашката е около 75-100мм. Строи гнездата си в храсти или по дървета, понякога използва изоставени птичи гнезда. Храни се с ядки, насекоми и сезонни плодове и води изцяло нощен живот. Спи зимен сън от октомври до март-април, като се събужда да се храни от запасна храна. Ражда 1-2 пъти годишно от 3 до 5 малки.

Как изгледа съсел или имами ли проблеми със сънливци

Борба със съсели

За премахването на населението на съсели на територията на дома Ви е добре да заложите на един от няколко възможни метода. Прогонването им можете да постигнете с ултразвукови и звукови устройства, с отрова, димка, живоловен капан.

Те са изключително чувствителни и плашливи животни, реагират особено добре на различни видове ултразвукови и звукови устройства за прогонване на гризачи, но не на всички модели. При употреба на ултразвукови уреди трябва да знаете, че се поставят директно в заселеното помещение, защото ултразвуковият сигнал не може да преминава през стени или друг вид преграда.

Друг ефективен метод за борба със сънливци е живоловният капан, тип клетка. При този метод улавяте животното живо и трябва да го освободите, преди да заредите отново капана. За стръв се използват ядки или сезонни плодове.

ВАЖНО: Никога не докосвайте стръвта с голи ръце - съселът усеща човешката миризма и няма да влезе в капана.

Как да се отървем от съсели>>топ продукти>>топ решения

Ултразвукови и звукови устройства

Този тип уреди за борба с малките нашественици се поставят директно в пространството, в което са и съселите, защото сигналът в противен случай не може да минава през стени и други твърди прегради.

Уредите излъчват ултразвукови вълни, които не понасят на гризачите и ги прогонват от територията, на която са се заселили. Сигналите действат на нервната система на гризачите и тя не може да функционира правилно. Ултразвуковите устройства са приложими в борбата срещу съселите и в жилищна среда, било топ дом или офис, но звуковите такива издават лек неприятен звук и затова са предпочитани за непостоянно обитавани помещения, като гаражи и тавани;

Отрови за съсели

Това е един от най-известните начини за премахване на гризачите. За борбата с нашествениците се предлагат отрови под различни форми - течни, на паста, на гранули. В зависимост от това къде искате да ги поставите и от това колко е голям броят на вредителите, вие може да изберете варианта, който най-добре ще ви послужи в борбата с вредителите.

Всички отрови обикновено имат примамлива миризма за вредителите и се поставят като стръв в капана. Ако използвате паста, може да сложите от нея на места, където мислите, че се намират скривалищата на гризачите. Различните видове отрови имат различно време на действие. Някои се справят с унищожаването на гризачите на момента, а други действат в рамките на няколко часа. Най-често се изпозва паста Ратимор съсели.

Димки срещу съсели

Използват се в борбата срещу съселите в затворени помещения, като е много важно преди да запалите димката да уплътните добре всички врати и прозорци, за да не останат процепи, през които може да излезе дима. Освен това, като подготовка е необходимо да покриете мебелировката, да изкарате растенията и да не оставяте никакви храни и напитки.

Когато димката се запали трябва всички хора и животни да напуснат помещението за поне един ден и една нощ и след това да се проветри много добре преди отново да се ползва за обитаемо място. Ако всички указания са спазени и животинките са нямали път за бягство би трябвало химикалите, които димката ще отлъчи да са достигнали до вредителите успешно;

Капани за съсели

Тези средства за борба с гризачите са ефективни и е може би най-разпространените. Капаните са лесни за употреба, сигурни в работата си и в повечето случаи могат да се поставят навсякъде, където имате нужда от тях. Има различни видове на пазара.

Варират от механичните капани с примамка, капаните с пружина, които ръчно се навиват и убиват жертвата на място, капани с лепило, които прилепват вредителя със специална смес до такива, които само заключват вредителите и ги държат живи докато не ги изведете собственоръчно. Това е качествен начин да спечелите борбата с гризачите и да се отървете от съсели, мишки или плъхове като не използвате химикали или други пагубни за вредителите вещества.

Как да разберем дали имам съсели

Обикновено, при голяма плътност на сънливци, те се виждат с просто око, но ако не сте виждали и чувате странни звуци от драскане, гризане, писъци, търкаляне на орехи по тавана, има голяма вероятност това да са въпросните гризачи.

Вредител ли е съселът

Не може да се определи като вредител, но той може да нанесе сериозни щети върху покривната конструкция на една къща, например: да размести керемиди, да прегризе дупки в покрива и в резултат да се получат течове на дъждовна вода. Ако не вземете моментални мерки за прогонване и защита, гризачите ще превърнат Вашия покрив в свой дом и броят им ще нараства с размножаването им. 

 

Често задавани въпроси?

Какви са признаците на присъствие на съсели в дома ви?

Най-сигурният начин е да забележите самите гризачи, познати още като сънливци. Предимно са със сиво-кафяв цвят и неголяма дължина на тялото, достигаща до 120 мм. Това обаче може да се окаже трудна задача. Други признаци, по които да се уверите, че вредителите са в дома ви, е наличието на фекалии, под формата на черни точки или тънки ленти, неприятен и непознат мирис на застояло, засегната облицовка на мебелите.

 

Къде най-често се крият съселите?

В природата най-често са върху дърветата. Ако живеете в къща, ще ги забележите в подпокривното пространство, както и на таванското помещение. Могат да намерят убежище в мазето или в близост до храната ви

 

Кои са най-ефективните средства в борбата със съселите?

Съществуват различни средства за борба, доказали се със своята ефективност, като димки, капани, препарати, под формата на отрови. Популярни начини за прогонването на гризачите са ултразвуковите уреди излъчващи сигнали с честотен обхват, които е нечуваем за хората, но предизвиква страх сред нашествениците и ги отблъсква. Това ги прави подходящи за дълготрайна борба.

 

Има ли хуманни начини за справяне със съселите?

Съществуват живоловни капани за борба, които може да откриете при нас, в каталога на otrovi.com. При този метод, след улавянето на сънливеца, може да го пуснете на свобода, далеч от вашия дом