Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба със съсели

Артикули 1-20 от 22

на страница
Страница

Какво представлява съселът

Той спада към семейството на гризачите, а истинското му наименование е сънливец. Съществуват няколко вида, които населяват различни географски райони в България. Обитават иглолистни и широколистни гори, храсталаци до овощни градини и лозя. На територията на България съществуват три основни вида съсели (сънливци):

  • Горски: сиво-кафяв на цвят, с бяло петно на гърдите. На дължина достига 90-120мм, а опашката е около 72-90мм. В по-голямата част от времето си живее по дърветата, но е възможно да се засели в подпокривни пространства на необитавани или обитавани сгради. Любимите му храни са орехи, лешници и различни сезонни плодове. Казва се сънливец, защото спи зимен сън от октомври до март-април. Ражда 1-2 пъти годишно от 2 до 5 малки;

  • Градински:сиво-кафяв гръб и бяла ивица на гърдите. По-едър е от горския и на дължина достига 110-160мм, а пухкавата опашка е около 95-140мм. Прави гнездата си в дупки и хралупи по дърветата. Среща се предимно в широколистни гори. Храни се с ядки, насекоми и сезонни плодове. Изключително активен привечер и нощем. Възможно е да се засели в подпокривни пространства на обитавани и необитавани къщи. Ражда 1-2 пъти годишно от 2 до 7 малки;

  • Лешников:най-малкият и слабо разпространен вид е охрено-кафяв на цвят, гърдите и шията са белезникави. На дължина достига 60-80мм, а опашката е около 75-100мм. Строи гнездата си в храсти или по дървета, понякога използва изоставени птичи гнезда. Храни се с ядки, насекоми и сезонни плодове и води изцяло нощен живот. Спи зимен сън от октомври до март-април, като се събужда да се храни от запасна храна. Ражда 1-2 пъти годишно от 3 до 5 малки.

Борба със съсели

За премахването на населението на съсели на територията на дома Ви е добре да заложите на един от няколко възможни метода. Прогонването им можете да постигнете с ултразвукови и звукови устройства, с отрова, димка, живоловен капан.

Те са изключително чувствителни и плашливи животни, реагират особено добре на различни видове ултразвукови и звукови устройства за прогонване на гризачи, но не на всички модели. При употреба на ултразвукови уреди трябва да знаете, че се поставят директно в заселеното помещение, защото ултразвуковият сигнал не може да преминава през стени или друг вид преграда. Друг ефективен метод за борба със сънливци е живоловният капан, тип клетка. При този метод улавяте животното живо и трябва да го освободите, преди да заредите отново капана. За стръв се използват ядки или сезонни плодове.

ВАЖНО: Никога не докосвайте стръвта с голи ръце - съселът усеща човешката миризма и няма да влезе в капана.

Как да разберем дали имам съсели

Обикновено, при голяма плътност на сънливци, те се виждат с просто око, но ако не сте виждали и чувате странни звуци от драскане, гризане, писъци, търкаляне на орехи по тавана, има голяма вероятност това да са въпросните гризачи.

Вредител ли е съселът

Не може да се определи като вредител, но той може да нанесе сериозни щети върху покривната конструкция на една къща, например: да размести керемиди, да прегризе дупки в покрива и в резултат да се получат течове на дъждовна вода. Ако не вземете моментални мерки за прогонване и защита, гризачите ще превърнат Вашия покрив в свой дом и броят им ще нараства с размножаването им.