Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с комари

Артикули 1-20 от 89

на страница

Какво представляват комарите?

Малко известен факт е, че комарите са от семейството на мухите. Те представляват малки летящи насекоми, от които само женските хапят и се хранят с кръв. Мъжките служат само за оплождане на яйцата и се хранят с плодов нектар и цветен прашец. Комарите имат тънки и издължени тела, дълги крака и хобот, чрез който се хранят. Жизненият им цикъл преминава през четири етапа: яйца, ларва, пупа (какавида), имаго (възрастни индивиди). Снасят яйцата си в застояли или бавно движещи се води, в това число локви, шахти, мазета и др. Точно заради това около големите водоеми има много от тези двукрили. Съществуват над 3500 вида, като за щастие в България има само няколко от тях. Комарите са изключително опасни, не само за хора, но и за животните. Чрез своите ухапвания пренасят редица вируси и паразити, които причиняват заболявания като малария, жълта треска, денга, дирофилариоза и др.

Как да се предпазим от ухапване?

Дали да заложим на спрейове, инсектицидни лампи или ултразвукови машинки при борбата с кръвосмучещите насекоми?

Най-изпитаните методи за индивидуална защита от комари са репелентите. Това са химични или натурални препарати, често под формата на спрейове, които се нанасят директно върху кожата, като техният ефект е отблъскващ. Репелентите против комари имат временен ефект, обикновено до няколко часа след това трябва да ги употребите отново.

Други, различни от препаратите, иновативни и бързо развиващи се методи за индивидуална защита са ултразвуковите електронни устройства, които отблъскват тези насекоми, чрез специално калибрирана честота, която имитира звук на мъжки, а именно тогава женските спират да се хранят и избягват контакт с мъжките. Тази технология е разработена в Испания от RADARCAN и е използвана в професионалния електронен уред R-101. Електронните уреди имат и друга положителна страна, а тя е, че, за разлика от препаратите, не включват използването на химия върху кожата и са подходящи за алергични хора и малки деца.

Как да направим самостоятелно пръскане с препарати против комари?

Аерозолното пръскане против комари е неизбежно, ако искате да защитите двора си, градина или друга външна територия през летния сезон. В зависимост от вида си, комарите са нощно активни, но има видове, които хапят и през деня. Обикновено предпочитат добре озеленени площи, не окосени треви, храсти, паркове и подобни. Колкото е по-топло и влажно времето, толкова повече от тези насекоми ще има и пръскането ще трябва да се повтаря. За да снижите наличието им на открито и вкъщи до минимум, първо трябва да модифицирате средата от благоприятна за живот и развитие, към неблагоприятна за тях, чрез няколко лесни стъпки: 

  • Косете редовно тревата във Вашия двор, не оставяйте застояла вода в различни съдове. Това ще намали популацията;

  • Изберете ефикасен препарат против комари. В повечето случаи това са концентрати, от които се приготвят водни разтвори и се напръскват чрез ръчни, гръбни или моторни пръскачки, в зависимост от размера на площта, която трябва да напръскате; 

  • Самото пръскане с препарата е навсякъде, където насекомите живеят и се крият, а именно храсти, треви, растения, застояли води и др.;

  • Напръскайте внимателно гъстата растителност, комарите се крият от долната страна на листата; 

  • Нанасянето на препарата се повтаря при нужда. 

Имайте предвид, че тези двукрили могат да прелетят до няколко километра в търсене на храна, така че по-честите обработки ще допринесат за по-добър ефект.

Ларвицидна обработка 

Ларвицидните обработки против комари имат за цел да унищожат яйцата, още преди да са достигнали имаго. Те се правят чрез специални препарати ларвициди, които са под формата на таблетка, която се хвърля във водата, която е основен биотоп за развитието на насекомите. Ларвицидният препарат не съдържа химикали и е безвреден за водните организми. При контакт с препарата ларвите не могат да се освободят от старата си хитинова обвивка или новата им е прекалено недоразвита. Резултатът е смърт при превръщане във възрастно насекомо.

Възползвайте се от богатия избор на Otrovi.com и се отървете от досадните насекоми с лекота.