Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с комари

Артикули 1-40 от 104

на страница
Страница

Какво представляват комарите?

Малко известен факт е, че комарите са от семейството на мухите. Те представляват малки летящи насекоми, от които само женските хапят и се хранят с кръв. Мъжките служат само за оплождане на яйцата и се хранят с плодов нектар и цветен прашец. Комарите имат тънки и издължени тела, дълги крака и хобот, чрез който се хранят. Жизненият им цикъл преминава през четири етапа: яйца, ларва, пупа (какавида), имаго (възрастни индивиди). Снасят яйцата си в застояли или бавно движещи се води, в това число локви, шахти, мазета и др. Точно заради това около големите водоеми има много от тези двукрили. Съществуват над 3500 вида, като за щастие в България има само няколко от тях. Комарите са изключително опасни, не само за хората, но и за животните. Чрез своите ухапвания пренасят редица вируси и паразити, които причиняват заболявания като малария, жълта треска, денга, дирофилариоза и др.

Дали да заложите на спрейове, инсектицидни лампи или ултразвукови машинки при борбата с кръвосмучещите насекоми, зависи от основната ви цел.

Борба с комари

Предпазване от ухапвания на комари

Най-изпитаните методи за индивидуална защита са репелентите под формата на спрейове против комари. Това са химични или натурални препарати, които се нанасят директно върху кожата, като техният ефект е отблъскващ. Репелентите против комари имат временен ефект, обикновено до няколко часа след това трябва да ги употребите отново.

Други иновативни и бързо развиващи се методи за индивидуална защита са ултразвуковите електронни устройства, които отблъскват тези насекоми, чрез специално калибрирана честота, която имитира звук на мъжки, а именно тогава женските спират да се хранят и избягват контакт с мъжките. Електронните уреди имат и друга положителна страна, а тя е, че за разлика от препаратите, не включват използването на химия върху кожата и са подходящи за хора с алергии  и малки деца.

Видове средства срещу комари

Едни от най-добрите и ефикасни продукти в борбата с комарите са:

  • гривна – този иновативен продукт притежава ултразвукови свойства, които отблъскват насекомите чрез звукови честотни сигнали;
  • инсектицидна лампа – тези машинки биват различни видове, които ефективно действат в борбата с вредителите;
  • магнитна мрежа – поставя се на входа на помещенията и има различни варианти в зависимост от размерите;
  • препарати – можете да приготвите работен разтвор от концентрати като Айкън и Фовал Ек и да напръскате повърхностите в дома и двора си;
  • спрейове – едните са под формата на аерозол. Има и иновативни спрейове под формата на електронен диспенсър с пълнител.

Защита на двора и градината от комари

Ако искате да защитите двора, градината или друга външна територия през летния сезон, то най-препоръчително е използването на препарати против комари. В зависимост от вида си, комарите са нощно активни, но има видове, които хапят и през деня. Обикновено предпочитат добре озеленени площи, неокосени треви, храсти, паркове и подобни. Колкото е по-топло и влажно е времето, толкова повече от тези насекоми ще има и пръскането ще трябва да се повтаря. За да сведете наличието им на открито и вкъщи до минимум, първо трябва да модифицирате средата от благоприятна за живот и развитие, към неблагоприятна за тях, чрез няколко лесни стъпки: 

  • Косете редовно тревата във вашия двор, не оставяйте застояла вода в различни съдове. Това ще намали популацията;
  • Изберете ефикасен препарат против комари. В повечето случаи това са концентрати, от които се приготвят водни разтвори и се нанасят чрез пръскане с ръчни, гръбни или моторни пръскачки, в зависимост от размера на площта, която трябва да напръскате; 
  • Самото пръскане с препарата е навсякъде, където насекомите живеят и се крият, а именно храсти, треви, растения, застояли води и др.;
  • Напръскайте внимателно гъстата растителност, комарите се крият от долната страна на листата; 
  • Нанасяйте избрания от вас препарат регулярно. 

Имайте предвид, че тези двукрили могат да прелетят до няколко километра в търсене на храна, така че по-честите обработки ще допринесат за по-добър ефект.

Ларвицидна обработка при наличие на водни басейни 

Ларвицидните обработки против комари имат за цел да унищожат яйцата, още преди да са достигнали до зряло насекомо. Те се правят чрез специални препарати - ларвициди, под формата на таблетки, които се хвърлят във водата. Ларвицидният препарат не съдържа химикали и е безвреден за водните организми. При контакт с препарата ларвите не могат да се освободят от старата си хитинова обвивка или новата им е прекалено недоразвита. Резултатът е смърт при превръщане във възрастно насекомо.

Възползвайте се от богатия избор на Otrovi.com и се отървете от досадните насекоми с лекота.

Често задавани въпроси

Как да се отървете от комарите в градината?

За да отблъснете комарите от градината е необходимо да приложите правилните превантивни мерки. Премахнете съдове със застояла вода, защото именно там те снасят яйцата си. Засадете растения, като розмарин и босилек, чийто аромат ги отблъсква. Използвайте репеленти или устройства за допълнително отблъскване.

 

Какви средства за борба с комари има?

В зависимост от начина на действие и приложение, в нашия онлайн магазин otrovi.com, предлагаме разнообразни средства за борба – гривни, спрейове за унищожаване или предпазване, инсектицидни лампи за закрито и открито, препарати, под формата на концентрати, електрически машинки, защитни мрежи и други.

Как да изберете средство против комари?

За да направите правилен избор, трябва да съобразите дали искате да защитите помещение на закрито или открито, защото някои продукти имат конкретно предназначение. Преценете и ефекта, който искате да постигнете – да ги прогоните или да ги унищожите.

Какво трябва да знаете за борбата с комари?

Когато искате да постигнете успех в мисията по прогонване или унищожаване, трябва да разучите поведението на вредителите. Тяхното присъствие е най-забележимо вечер, за разлика от повечето насекоми, които са активни през деня. Денем те са пасивни и се крият в по-висока трева. Поради тази причина, косете често тревата в двора си и обработвайте с подходящи препарати. Това е една от мерките в борбата срещу присъствието им.