Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с оси

36 артикула

на страница

Осите и стършелите са досадни и неприятни насекоми, които освен че вредят на насажденията, могат да причинят и много болезнени ужилвания на хората. За отърваването от тях могат да се използват различни методи в зависимост от мястото и нуждите.

Борба с оси

Изберете подходящия метод за борба с осите

Най-често срещаните средства за унищожаване и борба с осите и стършелите са следните:

  • Капани за оси - това са устройства, които по механичен начин премахват насекомите, като ги привличат в контейнер, пълен с т.нар. примамки за оси и ги оставят да се удавят. Важно е да се отбележи, че атрактантите съдържат елемент, който отблъсква пчелите и те не попадат в капана. Този вид средства се залагат в близост до гнездата на вредителите или там, където често се забелязват такива насекоми. Тъй като капаните привличат жилещите неприятели, избягвайте да ги залагате на места, където се събират хора, за да ядат или седят. Съществено предимство на тези продукти е, че не работят с биоциди, екологични и ефективни са и не ви ангажират с нищо друго, освен с монтажа и смяната на атрактанта, когато капанът се напълни. Идеални са за употреба в дворове и градини;
  • Препарати против оси - те остават най-сигурният метод за справяне с осите и стършелите. Те са предназначени за унищожаване на гнездата им чрез пръскане от дистанция. Идеални са за употреба на веранди и тераси, както и в по-големи дворове и градини. Може да изберете готов за употреба спрей или концентрат, който да разтворите във вода, но и в двата случая избягвайте да ги прилагате върху грозде или други овошки.Преди употреба на конкретен продукт се подгответе добре с предпазни средства. Облечете дрехи, които покриват главата, ръцете и краката, преценете посоката на вятъра и третирайте осите вечер или рано сутрин, когато те са по-слабо активни. Ако гнездото изглежда прекалено голямо, не се колебайте да потърсите професионална помощ.Разбира се има много и различни варианти за използване на препарат срещу оси и стършели, това зависи най-вече от това дали става дума за случайно преминаващи насекоми или за такива, които са направили гнездо във вашият дом или градина. Най-често осите се заселват на покриви, стрехи или други удобни за тях места като правят гнезда. Такъв тип гнездо на оси може да бъде малко или голямо, колкото по голямо е то толкова по опасно е неговото премахване. За да премахнете такова гнездо на оси Ви необходим специален спрей против оси, който пръска пяна запечатваща цялото гнездо на оси и ги унищожава без те да излитат от него. При случайно преминаващите насекоми може да използваме друга стратегия, която да ги откаже да се заселят във вашият дом или градина. Използването на спрей против оси на аерозолна основа или друг вид биоциди, който има репелентен ефект и отблъсква насекомите от зоните, които желаете да защитите. Тук е важно да кажем, че този вид припрат срещу оси и стършели се пръска или рано сутрин или късно вечер и никога през деня. Тази стратегия е тествана и успешно ще ви отговори на въпроса как да се отървем от оси, същото то важи и за борба със стършели.
  • Уреди за прогонване на оси - това са машинки, които произвеждат ултразвук, който не се чува от хората и домашните любимци, но е изключително отблъскващ за осите и стършелите. Поради тази причина, този вид средства за борба са предпочитани за тераси, веранди или дворове, където често има хора и домашни любимци. Важно е да кажем, че това е по скоро превенция от колкото 100% ефективен метод за борба със стършели или оси. Ултразвука прогонва и обърква летящите насекоми той не ги унищожава.

Борба с оси - Изображение 2 — Otrovi.com

Предпазете гроздето от оси и стършели

Предпазването на гроздовите зърна е сериозна борба за стопаните на лозови насаждения. За целта може да се използва механична защита, като мрежи против оси и стършели, които да се сложат на всеки грозд.Въпреки и всичко борбата с тези насекоми е трудна, тъй като гроздовият сок ги привлича неустоимо.Но има начин да се защитим и това е когато използваме припрат против оси по гроздето.Това са специални агро препрати, които са предназначени за това. Преди години най-често се използваше актара срещу оси но този препарат не се намира вече но пазара и за това ще бъде необходимо да се консултирате с вашият агроном как да се отървем от оси чрез използване на друг препарат срещу оси и стършели. 

Друг механичен начин е използването на продукти, имитиращи гнездо на оси. Тъй като тези насекоми са силно териториални животни и избягват да навлизат в територията на друга колония, подобни средства са идеални за защитаване на различни места от случайно преминаващи жилещи насекоми.Съответно това предпазва и от заселване на жилещите насекоми в близост до вашият дом или градина. И все пак искаме да обобщим най-успешният и бър метод е препарат против оси по гроздето. 

 

Ако имате проблем с оси или стършели в двора или градината или искате да знаете повече как да използвате препарат против оси по гроздето, не се колебайте да потърсите съвет от нашите професионални консултанти. С удоволствие ще ви помогнем да изберете най-подходящия за вас метод за борба с осите.

Какво трябва да знаете за борбата срещу оси?

Осите са изключително натрапчиви и неприятни насекоми, които могат да бъдат сериозен проблем през дните от пролетта и лятото. За щастие има мерки, които могат да се предприемат за предотвратяване и защита от тях:

  • поддържайте чистота – не оставяйте разливи или остатъци от храна навън или на терасата, които могат да бъдат леснодостъпни за осите. Също така дръжте кофите за боклук затворени;
  • външно предпазване – носете сериозно защитно облекло при пряка борба с осите. Това може да бъде костюм за пчелари, включващ дълго покривало, ръкавици и шлем;
  • внимавайте за алергични реакции –  отровата от жилото им съдържа хистамин и други химикали, които могат да предизвикат алергични реакции при някои хора. Ако в миналото сте имали алергии или сте били ужилени преди и сте получили тежка реакция, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ;
  • навременна превенция – предприемането на мерки за предотвратяване на изграждането на гнезда в близост до вашата къща е най-добрият начин да избегнете потенциални проблеми;
  • премахване на гнездо – ако насекомите вече са изградили осарник в близост до вашия имот, е важно да вземете мерки за справяне. Един от вариантите е да се обадите на професионална служба за борба с вредителите, която да премахне кошера. Ако не, трябва да се информирате много внимателно за правилните методи и да се оборудвате с нужните препарати, екипировка и средства за борба с вредителите, преди да започнете унищожаването на осарника;
  • защита на растенията – ако разполагате с градина, където отглеждате плодове с високо съдържание на захар, това би била добра предпоставка за развържането на оси. За да се предпазите превантивно от такава случка, бъдете информирани и на време третирайте растенията с нужните препарати за борба срещу насекоми и болести.

Често задавани въпроси

Кои са най-ефективните методи за борба с оси?

Има два основни начина да се справите с вредителите – чрез собствени усилия или с професионална намеса. Ако искате да се справите самостоятелно, трябва да се заемете с откриване и премахване на гнездата чрез доказани методи и препарати. Има подходящи спрейове, които се прилагат директно върху убежището им от безопасно разстояние.

 

Как да държите осите далеч от градината?

За да не ви се налага да се сблъсквате с тези неприятели на открито, е необходимо да осъществите превантивна защита. Не дръжте храни и напитки вън и не трупайте боклуци в двора. От otrovi.com ви съветваме да поддържате дворното си пространство и градината чисти и поддържани, като сигурен начин за борбата с неканените гости.

Как да премахнете гнездо на оси?

Тази задача изисква прецизност и употреба на предпазни мерки, като лични защитни средства и подходящо покривно облекло, както и препарат за унищожаване на вредителите. Изберете мощен инсектицид със силна струя, който да използвате на безопасна дистанция. Препоръчително е да извършите действието през нощта.

Колко време може да отнеме борбата с оси?

Времетраенето на борбата може да бъде различно и зависи от няколко фактора – размер на популацията, местоположение на гнездото, вид на инсектицида, който ще използвате и качественото му приложение. При по-малки популации това отнема няколко часа при идентифицирано и третирано местоположение, а при по-големите – до ден-два.