Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с влечуги

18 артикула

на страница

Змиите обикновено са най-нежеланите посетители във всеки двор, срещата с тях винаги е стресова и неприятна. Ако имате проблем със студенокръвните, можете да помислите за използване на репеленти против влечуги. Те са нетоксични както за тях, така и за хора и животни и са по-добрата алтернатива на отровите. Репелентите се разделят на два основни вида: 

  • Гранула или сух препарат за обработка на тревни площи;

  • Течен под формата на спрей помпа за обработка на бетонови повърхности. 

Репелентите са направени от натурални извлеци от растения, които обикновено безкраките не обичат и избягват. Най-популярното от тях е камфорът. Препаратите създават ароматна бариера, която отблъсква змиите от Вашия имот.

Как се използват препаратите

Употребата на препаратите срещу студенокръвни е много лесна. Ако репелентът е гранула или прах, трябва да поръсите от него ивица с ширина 15-20см около сградите или оградите на Вашия имот. Също така трябва да обработите всички места, на които влечугите биха могли да се укрият като: 

  • Алпинеуми;

  • Натрупани дърва за огрев;

  • Камъни;

  • Груби зидарии и др. 

Ако имате бетонови или вертикални повърхности, през които могат да преминат змии, трябва да използвате течни репеленти. Те се задържат на гладката повърхност и защитават ефективно. Те са силно ароматни продукти и тяхното действие е около 1-2 седмици. След това техният аромат отслабва и е необходимо да повторите обработката, за да подсилите ароматната бариера. Повторете нанасянето на репелента и след силни валежи от дъжд, защото те ще го измият. Бихте могли да комбинирате репелентите с електронни устройства против змии - това ще доведе до още по-добри резултати в прогонването на влечугите.

Как се използват електронните уреди

Електронните уреди действат на база вибрация, която се разпространява по плътността на почвата. Те охраняват постоянно, 24/7, като площта на защита е от 800-1500кв.м., в зависимост от модела. Всички видове прегради, вкопани в земята като бетонови пътеки и подобни, спират разпространението на вибрацията, излъчвана от уреда.

Как действат капаните

Капаните се използват както за външна, така и за вътрешна употреба. Те улавят змиите върху специално лепило с атрактант, след което се изхвърлят заедно с улова.

Растения

Разбира се, има и екологичен начин да се отървете от студенокръвните. Един от най-старите и доказани начини за справяне с този проблем е засаждане на растения. Биологичният пет контрол, включва и защита от студенокръвни чрез засаждане на различни красиви и екзотични растения, които, освен че са много красиви, имат и функцията да отблъскват змии, гущери, комари и други вредители от Вашия двор и градина. За съжаление в България този тип борба с вредители не е особено популярен или ако има нещо подобно, то е на доста малко места. 

Най-важният въпрос е кои са тези растения и наистина ли са ефективни. Нашето мнение, е че са  ефективно. Пример за това е основната съставка на повечето препарати, които се използват в борбата с влечуги - това е камфор. Камфорът (Cinnamomum camphora) е дърво с изключително силно действие против почти всички насекоми и студенокръвни. От дълбока древност се прилага като репелент за различни видове вредители. Камфорът се използва почти във всеки препарат за влечуги.

Как да ограничим достъпа на змии в двора

Преди всичко трябва да знаете, че люспестите обичат високи треви и струпвания на различни предмети и материали, използват ги за укрития. За да избегнете близките контакти с тях, винаги дръжте двора си добре поддържан и окосен. Не оставяйте за дълго време струпани строителни или други видове материали. Въпреки всичко, появата на змии може да бъде факт, ако зоната, в която се намира имотът Ви е в съседство на запуснати дворове.

Къде най-често се появяват 

Змиите се появяват навсякъде, където има добри условия за тях, без значение дали в града или на село. Разбира се, вероятността да видите някое от безкраките в градски условия е малка, но не е невъзможна. Те обичат да се препичат на слънце и е логично, че слънчевите места са най- предпочитани от тях, защото им дават и възможност за бързо и лесно укритие при евентуална опасност. Често бихте могли да ги забележите във високи треви и запуснати дворове.

Заложете на качество и ниски цени с Otrovi.bg!