Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Защита против мухи

Артикули 1-40 от 101

на страница
Страница

Мухите са изключително досадни насекоми, с които всеки се е сбълсквал. Най-често срещаният представител от семейството на мухите е домашната муха (Musca domestica). Размножават се бързо и са най-широко разпространените летящи насекоми. Те пренасят над 100 различни вида болести, като някои от тях са салмонела, холера и туберкулоза. Това се случва, защото имат доста интересен начин на хранене, а именно повръщат стомашен сок върху храната си, той разтваря храната, която бива всмуквана обратно чрез хобот. Оттам идва и изразът “наплюто от мухи”. Те оставят и фекални петънца на местата, на които кацат най-много. Точно заради всички тези факти, контролът и борбата с тях трябва да бъдат безкомпромисни, за да защитите вас и вашето семейство от тези вредители.

Защита против мухи

Методи и средства за борба с мухите

Има много начини за борба с тях, които включват химични обработки (пръскане или мазане с препарати), безотровни методи като улавяне чрез лепливи капани, ленти, ролки, унищожаване чрез инсектицидни лампи, капани с хранителни примамки (само за външна употреба). Различните видове продукти за унищожаване на мухите се използват в зависимост от вида на обекта, в който ще се прилагат.

  • Препарати за унищожаване на мухи: На пазара има много видове различни препарати за отърваване от мухите. Те са подходящи за употреба най-вече на открито. Препаратите с хранителен и феромонен атрактант са най-ефективни. Обикновено това са сухи гранули, които се разтварят във вода и могат да се нанасят чрез пръскане с пръскачка или чрез намазване с четка. Основен плюс на този вид продукти е дълготрайният ефект от обработката. 

Друг вид предпочитани препарати са широкоспектърните инсектициди. Те са обърнати към по-голям спектър от пълзящи и летящи инсекти, като действието им е спрямо биологичния вид на насекомото, което искате да унищожите. Що се отнася до мухите, този тип отрови имат моментално убиващ и донякъде репелентен ефект;

  • Лепливи капани за мухи: Или така наречената мухоловка. Лепливите капани се използват в зони и места, където употребата на химикали е невъзможна или нежелателна. Те представляват различни по форма и размери хартиени ленти с незасъхващо лепило върху тях, на което полепват кацналите мухи. Примамките се подменят с нови при запълване с уловени летящи насекоми.

Съществуват и екологични капани с хранителен атрактант. Този тип екологични примамки се използват предимно на открито, като тяхната цел е да събират всички случайно преминаващи мухи в един двор. Те представляват специална конструкция с един проход за навлизане на насекомите. Поставя се хранителна примамка и капанът се окачва далеч от местата за почивка, тъй като привлича инсектите чрез миризмата на атрактанта разтворен в него. Този тип капани имат дълъг ефект, понякога цял летен сезон. За функционирането им само се долива вода;

  • Уреди против мухи: Инсектицидните лампи (електрическите мухоловки) са подходящи за борба с мухи и други крилати безгръбначни най-вече в закрити помещения. Те привличат двукрилите чрез светещите си луминисцентни пури и ги унищожават по два начина. Единият е чрез високоволтова решетка с ток като привлеченото летящо насекомо се допира до решетката и бива унищожено моментално. Останките му падат в тавичка на дъното на лампата. Този тип лампи не се препоръчват за обекти от ХВП, тъй като могат да замърсят продукцията с останки от унищожени мухи, комари, винарки и др.

Вторият начин на унищожаване на мухите е чрез лампи с леплива плоскост. Привлечените двукрили се залепват на леплива плоскост, която е консуматив и се подменя при запълване с насекоми. Този вид лампи са подходящи за употреба в ХВП, тъй като няма риск от замърсяване на продукцията с останки на инсекти. 

Лампите са по-ефективни нощем, отколкото денем. Това се дължи на излъчването на UV-A светлина която е част и от слънчевия лъч. Когато поставяте лампа, тя трябва да бъде разположена в най-тъмната част на помещението - така летящите насекоми ще попаднат на нея и ще бъдат унищожени.

За ефективна борба с мухите се доверете на продуктите и консултантите на Otrovi.com.

Защита против мухи - Изображение 2 — Otrovi.com