Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Защита против мухи

Артикули 1-20 от 92

на страница

Борба и унищожаване

Най-често срещаният представител от семейството на мухите е домашната муха (Musca domestica). Размножава се бързо и е най-широко разпространеното летящо насекомо. Пренася 100 различни вида болести, като някои от тях са салмонела, холера и туберкулоза.

Как се хранят

Мухите имат доста интересен начин на хранене, а именно повръщат стомашен сок върху храната си, той разтваря храната, която бива всмуквана обратно чрез хобот. Оттам идва и изразът “наплюто от мухи”. Те оставят и фекални петънца на местата, на които кацат най-много. Точно заради всички тези факти, контролът и борбата с тях трябва да бъдат безкомпромисни.

Методи и средства за борба

Има много начини за борба с мухите, които включват химични обработки (пръскане или мазане с препарати), безотровни методи като улавяне чрез лепливи капани, ленти, ролки, унищожаване чрез инсектицидни лампи, капани с хранителни примамки (само за външна употреба). Различните видове продукти за унищожаване на инсекти се използват в зависимост от вида на обекта, в който ще се прилагат.

Препарати за унищожаване

На пазара има много видове различни препарати за отърваване от мухите:

  • Препаратите с хранителен и феромонен атрактант са най-ефективни. Обикновено това са сухи гранули, които се разтварят във вода и могат да се нанасят чрез опръскване с пръскачка или чрез намазване с четка. При различните производители има различни съотношения за разреждане на препарата. Този тип препарати имат и плюсове, и минуси, като основен плюс е дълготрайният ефект от обработката, а минусът е високата разходна норма на препарата. 

  • Широкоспектърни инсектициди - този тип препарати са обърнати към по-голям спектър от пълзящи и летящи инсекти, като действието им е спрямо биологичния вид на насекомото, което искате да унищожите. Що се отнася до мухите, този тип отрови имат моментално убиващ и донякъде репелентен ефект.

Безотровни лепливи капани или така наречената мухоловка

Лепливите капани се използват в зони и места, където употребата на химикали е невъзможна или нежелателна. Те представляват различни по форма и размери хартиени ленти с незасъхващо лепило върху тях, на което полепват кацналите мухи. Примамките се подменят с нови при запълване с уловени летящи насекоми. При различните модели и марки устройства се използват различни апликации на цветя или 3D изображения, които да примамят летящите инсекти да кацнат върху заложената мухоловка с лепило.

Лампи 

Инсектицидните лампи (електрическите мухоловки) са подходящи за изгонване на крилати безгръбначни в закрити помещения. Те привличат двукрилите чрез светещите си луминисцентни пури и ги унищожават по два начина:

  • Чрез високоволтова решетка с ток - привлеченото летящо насекомо се допира до високоволтовата решетка и бива унищожено моментално. Останките му падат в тавичка на дъното на лампата. Този тип лампи не се препоръчват за обекти от ХВП, тъй като могат да замърсят продукцията с останки от унищожени мухи, комари, винарки и др.

  • Чрез леплива плоскост - привлечените двукрили се залепват на леплива плоскост, която е консуматив и се подменя при запълване с насекоми. Този вид лампи се препоръчват и използват в ХВП, тъй като няма риск от замърсяване на продукцията с останки на инсекти. Допълнително лепливите плоскости от инсектицидните лампи служат и за мониторинг и определяне биологичния вид на двукрилите, а в това число и тяхната численост.

  • Лампите са по-ефективни нощем, отколкото денем. Това се дължи на излъчването на UV-A светлина която е част и от слънчевия лъч. Когато поставяте лампа, тя трябва да бъде разположена в най-тъмната част на помещението - така летящите насекоми ще попаднат на нея и ще бъдат унищожени чрез високоволтова решетка или леплива плоскост.

Екологични капани с хранителен атрактант

Този тип екологични примамки се използват предимно на открито, като тяхната цел е да събират всички случайно преминаващи мухи в един двор или животновъдно стопанство. Този вид мухоловка представлява специална конструкция изработена от меко PVC и един проход за навлизане на насекомите. Поставя се хранителна примамка, която обикновено е суха и се разтваря във вода. Капанът се окачва далеч от местата за почивка, тъй като привлича инсектите чрез миризмата на атрактанта разтворен в него. Те влизат вътре и не могат да излязат и най-често се давят във водата и примамката. Този тип капани имат дълъг ефект, понякога цял летен сезон. За функционирането им само се долива вода, тъй като се изпарява от топлината.

За ефективното прогонване на тази напаст, се доверете на Otrovi.com.