Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Защита против мухи

Артикули 1-40 от 111

на страница
Страница

Мухите са изключително досадни насекоми, с които всеки се е сбълсквал. Най-често срещаният представител от семейството на мухите е домашната муха (Musca domestica). Размножават се бързо и са най-широко разпространените летящи насекоми. Те пренасят над 100 различни вида болести, като някои от тях са салмонела, холера и туберкулоза. Това се случва, защото имат доста интересен начин на хранене, а именно повръщат стомашен сок върху храната си, той разтваря храната, която бива всмуквана обратно чрез хобот. Оттам идва и изразът “наплюто от мухи”. Те оставят и фекални петънца на местата, на които кацат най-много. Точно заради всички тези факти, контролът и борбата с тях трябва да бъдат безкомпромисни, за да защитите вас и вашето семейство от тези вредители.

Защита против мухи

Методи и средства за борба с мухите

Има много начини за борба с тях, които включват химични обработки (пръскане или мазане с препарати), безотровни методи като улавяне чрез лепливи капани, ленти, ролки, унищожаване чрез инсектицидни лампи, капани с хранителни примамки (само за външна употреба). Различните видове продукти за унищожаване на мухите се използват в зависимост от вида на обекта, в който ще се прилагат.

  • Препарати за унищожаване на мухи: На пазара има много видове различни препарати за отърваване от мухите. Те са подходящи за употреба най-вече на открито. Препаратите с хранителен и феромонен атрактант са най-ефективни. Обикновено това са сухи гранули, които се разтварят във вода и могат да се нанасят чрез пръскане с пръскачка или чрез намазване с четка. Основен плюс на този вид продукти е дълготрайният ефект от обработката. 

Друг вид предпочитани препарати са широкоспектърните инсектициди. Те са обърнати към по-голям спектър от пълзящи и летящи инсекти, като действието им е спрямо биологичния вид на насекомото, което искате да унищожите. Що се отнася до мухите, този тип отрови имат моментално убиващ и донякъде репелентен ефект;

  • Лепливи капани за мухи: Или така наречената мухоловка. Лепливите капани се използват в зони и места, където употребата на химикали е невъзможна или нежелателна. Те представляват различни по форма и размери хартиени ленти с незасъхващо лепило върху тях, на което полепват кацналите мухи. Примамките се подменят с нови при запълване с уловени летящи насекоми.

Съществуват и екологични капани с хранителен атрактант. Този тип екологични примамки се използват предимно на открито, като тяхната цел е да събират всички случайно преминаващи мухи в един двор. Те представляват специална конструкция с един проход за навлизане на насекомите. Поставя се хранителна примамка и капанът се окачва далеч от местата за почивка, тъй като привлича инсектите чрез миризмата на атрактанта разтворен в него. Този тип капани имат дълъг ефект, понякога цял летен сезон. За функционирането им само се долива вода;

  • Уреди против мухи: Инсектицидните лампи (електрическите мухоловки) са подходящи за борба с мухи и други крилати безгръбначни най-вече в закрити помещения. Те привличат двукрилите чрез светещите си луминисцентни пури и ги унищожават по два начина. Единият е чрез високоволтова решетка с ток като привлеченото летящо насекомо се допира до решетката и бива унищожено моментално. Останките му падат в тавичка на дъното на лампата. Този тип лампи не се препоръчват за обекти от ХВП, тъй като могат да замърсят продукцията с останки от унищожени мухи, комари, винарки и др.

Вторият начин на унищожаване на мухите е чрез лампи с леплива плоскост. Привлечените двукрили се залепват на леплива плоскост, която е консуматив и се подменя при запълване с насекоми. Този вид лампи са подходящи за употреба в ХВП, тъй като няма риск от замърсяване на продукцията с останки на инсекти. 

Лампите са по-ефективни нощем, отколкото денем. Това се дължи на излъчването на UV-A светлина която е част и от слънчевия лъч. Когато поставяте лампа, тя трябва да бъде разположена в най-тъмната част на помещението - така летящите насекоми ще попаднат на нея и ще бъдат унищожени.

За ефективна борба с мухите се доверете на продуктите и консултантите на Otrovi.com.

Защита против мухи - Изображение 2 — Otrovi.com

Често задавани въпроси

Какво е действието на препаратите за мухи?

Тези средства имат различно действие. Те биват отблъскващи, предназначени за прогонване и унищожаване. Най-често, в основата на инсектицида се включват феромони, които ги привличат, а след контакт с продукта, умират. Те служат за намазване или напръскване.

 

Кои са най-ефективните препарати против мухи?

Средствата, които са с най-голям ефект в премахването на вредителите и борбата с тях, са Мусцид, Agita, Coopermatic. Те имат бързо действие и остатъчен ефект. В otrovi.com ги предлагаме под формата на гранули, спрейове и концентрати, които се прилагат според указанията от производителя.

За какво да внимавате при употребата на препаратите за мухи?

Ако третирате на закрито, винаги покривайте храната и посудата преди обработка. На територията на помещението не бива да присъстват деца, възрастни или домашни любимци. Не докосвайте повърхностите, които сте напръскали или намазали, преди те да са изсъхнали напълно.

Как се пръска с препарати срещу мухи?

Ако разполагате с течен концентрат, който трябва да превърнете в работен разтвор, следвайте инструкциите при приготвяне и съотношението на инсектицида и водата. Спрейовете са готови за употреба. Третирайте хоризонталните и вертикалните повърхности, като врати, первази, прозорци, стени, плотове и други, където често пребивават летящите насекоми.