Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Схеми за пръскане и защита

Категории:

Пръскане на овошки Пръскане на домати Торене на домати Засаждане на домати Пръскане на краставици Торене на краставици Пръскане на асми Пръскане на лук Пръскане на пипер Торене на пипер Схеми за отглеждане и пръскане на фасул Схеми за пръскане на орехи Схеми за пръскане на чесън Пръскане на лозе Схеми за пръскане на картофи Торене на картофи Схеми за пръскане на розите Пръскане на зеле Пръскане на смокиня Схеми за пръскане на ягоди Отглеждане на киви Пръскане на кайсии Пръскане на круши Пръскане на дюли Пръскане на лешници Пръскане на люцерна Пръскане на дини и пъпеши Пръскане на праскови Торене на праскови Пръскане на ябълки Пръскане на сливи Пръскане на череши Торене на череши Торене на райграс Аранжиране на цветни лехи Пръскане на пшеница Торене на пшеница Засаждане на орехи

 

Растенията са организми, които имат целулозни клетъчни стени и се хранят чрез фотосинтеза. Повечето от тях са важни за света, тъй като красят вашите домове и имат полезни функции. Това предполага тяхното предпазване от различните вредители.

Защо е важна растителната защита?

Овошките са податливи на болести и често биват нападани от насекоми или други вредители. В много случаи трудът, който полагате за тях бива опропастен и в резултат на това, реколтата замира. Защитата се състои от различни схеми за пръскане.


Тя е много важна, тъй като тези култури от лозя имат много позитивни функции, които извършват. Използването на биопрепарати е подходящ метод за отбрана. Те не са вредни за природата и се използват лесно и бързо чрез пръскане.


Растенията не развиват имунитет спрямо болести или нападения спрямо тях. Посоченото обстоятелство прави използването на препарати още по-важно. Създадени са от растителни екстракти, което осигурява максимално полезната им работа.
Схемата за пръскане е добър метод за защита. Впръскването не променя последващия вкус на доматите, краставиците, прасковите или други храни. Химическите препарати променят вкуса и затова не са чак толкова използвани, за разлика от био варианта.

схеми за пръскане и защита на земеделски култури и насаждения против вредители и болести

Как да предпазите растенията от болести и вредители?

В борбата с опасните нападатели се изискват превантивни мерки. Правилната схема за пръскане осигурява защита не само за конкретното растение, но и за следващото поколение такива, които се образуват от това. Има дървета, които са достатъчно влажни и се самоподхранват, като това им помага да устояват на повече болести.
Зеленчуковите овошки са издръжливи на болести, но и те не са недосегаеми. Те са от най-важните видове, тъй като ни осигуряват храна, която всекидневно вкусваме. Друга схема, която можете да използвате, е тази, при която растения защитават други такива.
Като такъв пример се окачествява ползването на репички за защита, тъй като паяците не ги обичат. Поповите лъжички не харесват исоп и градински чай, така че няма да припарят до зелето ви.
Подобна схема е реденето на взаимопазещи се реколти. Можете още да разчитате на няколко вида птици, които да пазят растенията в градината ви. Те ядат някои от насекомите или вредителите и не им позволяват да нападат отглежданите от вас култури.

Подпомагане развитието на растенията чрез пръскане

Поръсването на овошките с препарат е ефикасен метод за защита. Повечето такива са доказали ефективността си в кризисни случаи, като градушки, нападение или болести. Те действат като лечебни продукти и са лекарство за вашите оранжерии. Ако болестта е в ранен стадий, лекуването на растението ще е още по-бързо.
От изключително значение е развитието на дърветата, тъй като в някои случаи те осигуряват храната, която слагате на масата. Биопрепаратите удебеляват клетъчните стени и правят културите по-устойчиви на атаки от болести и вредители. Фирмите, от които можете да закупите такива продукти са “Биона” и “Витатера”.
За да се осъществи пръскане, трябва да разполагате с препарати. Най-добрите такива, са:
Прополис – този екстракт се получава от хидроалкохол и е с естествен произход. Увреждането става невъзможно, тъй като се подобрява устойчивостта;
Активег – това е биостимулатор от растителен произход, който се получава от ензимен хидролизат на бобова биомаса. Продуктът подобрява и ускорява процеса на фотосинтеза.

Ползите от използването на различни препарати за пръскане

  • Схемите за защита на растенията са разнообразни, но тези, свързани с използването на био препарати, са предпочитани. Предимствата им пред останалите схеми са:
  • Лекуват при различни стадии на болест – няма значение дали хващате болестта в нейния зародиш или в самия край, впръскването би помогнало да излекувате напълно културата и да бъде продължено нейното развитие;
  • Не са вредни – тъй като са произведени от био продукти, препаратите не пречат на вас или дръвчетата. Трябва да се съхраняват на подходящо място и да се използват по предназначение;


Могат да се използват постоянно – дори да впръснете повече от веднъж и без значение кога пръскате (дали през деня, на обяд или вечерта), те само ще увеличат позитивните ефекти.

пръскане на земеделски насаждения по-схема

Схеми за пръскане и защита според различните растения

Всяка схема има положителни ефекти върху овошките, но най-разпространена е тази с пръскането. Различните култури изискват различни методи, но трябва да се пръскат в определен момент и в подходящи условия. Необходимо е температурата навън да е по-висока от 5 градуса, да няма роса или превалявания в следващите часове.


Също така, при температури от над 25 градуса по Целзий не е препоръчително пръскането, тъй като има голяма вероятност от пригори по растенията. Горещото време може да намали ефекта от препарата и да не се постигне необходимото ниво на защита.
Друго основно правило при тази схема е, че не трябва да пръскате във ветровити условия, тъй като вятърът ще издуха частиците от препарата и също ще намали ползите от употребата му. Съхранението на продуктите за защита е на стайна температура и в някой шкаф.