Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на люцерна

Борба и пръскане срещу вредители по люцерната

От изключителна значимост за растителната грижа на люцерната е използването на подходящи агро препарати за навременна защита и правилно третиране от неприятели и болести.

Екипът на otrovi.com ви съветва да използвате двойна защита, с която да предпазите или елиминирате вече появилите се вредители.

Борба с плевели по люцерната

Най-често срещаните многогодишни вредители по тази култура са балур и троскот, а едногодишни – овчарската торбичка, великденчето и кощрявата. При случаите, в които плевелите вземат предимство над люцерната, трябва да се вземат мерки главно с подходящи хербициди. 

Като доказани хербициди за борба и защита на люцерновите насаждения, се явяват: 

  • ЕКЛИПС 70 ВДГ- от него се приготвя 50 - 75 г/дка. Пръска се на есен, след последният откос, когато културата е във вегетационен покой;
  • ЛЕОПАРД 5 ЕК:
    •  За пръскане на едногодишни житни плевели - 100 мл/дка;
    •  За пръскане на многогодишни житни плевели - 200 мл/дка.

Люцерна

Болести по люцерната

Съществуват много видове болести по люцерната, като сред тях са аскохитоза, бактериално увяхване, кафяви петна, жълти петна и брашнеста мана. 

Аскохитозата се образува по стъблата и дръжките, под формата на тъмнокафяви петна.Инкубационният период трае между 4-6 дни. Заболяването причинява изсъхване на листата и стъблата, като намалява реколтата. 

Кафявите петна се развиват по стъблата и дръжките на растението. Източникът ѝ е гъбата Pseudopeziza medicaginis Sacc. Развитието на болестта е най-активно при топло и влажно време, като това драстично намалява добива на сено.

Брашнестата мана се развива, чрез заразяване с гъбата Erysiphe communis Grev. е. medicaginis Dietr. Инкубационният период трае между 2-4 дни. Причинява преждевременно изсъхване на листата и намалява трайно добива на сено от брашнеста мана.

Пръскане срещу вредители по люцерната

Сред често срещаните неприятели по растителната култура се явява двадесет и четири точковата калинка, която е и най-опасният вредител. Борбата срещу тях се води с презимувалите насекоми. Третирането става, чрез окосяване на растението, след което се третира с инсектициди. Полезни в случая са препаратите за пръскане Карате ЗЕОН - 15 ml/дкр и Нексид 015КС - 30 ml/дкр. 

Друг неприятел е люцерновият листояд, който нанася вреда, като изгризва листата и връхните части на стъблата. Третирането им чрез пръскане започва през месец април, а срещу техните ларви непосредствено след първия откос.

Малкият люцернов хоботник е вредител, който причинява побеляване на листата на растението. При защита се окосява преждевременно и се използват същите препарати за пръскане, посочени за справяне с двадесет и четири точковата калинка. 

Големи неприятели на културата от сем. Бобови са и грудковите хоботници, които представляват малки черни бръмбари. Те нагризват семеделите по периферията и младите листа и разрушават земеделските култури, а ларвите им се хранят с корените и грудките по тях.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги