Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Защита от птици

Артикули 1-40 от 100

на страница
Страница

Най-сериозни проблеми при борбата с птици в градски условия създават гълъбите и лястовиците. И двата вида са изключително трудни за отблъскване и трябва да се вземат сериозни мерки за тяхното отстраняване. В последните години числеността на гълъбите в градските райони нарасна и щетите от тяхното присъствие се увеличават. Те са преносители на различни видове болести и паразити тяхното присъствие в близост до жилищни сгради създава сериозна предпоставка за редица заболявания, а освен това носи и своите последствия от зацапване с екскременти, перушина, неприятни шумове и много други. 

Наличието на птици в градините и обработваемите площи също носи своите негативи като замърсяване и увреждане на продукцията. Затова е нужно взимане на адекватни мерки за борба с птиците, независимо от средата.

Защита от птици

Видове средства за борба с птици и как да изберете подходящите

Има много видове продукти за защита от птици, като всеки един от тях е различно ефективен за различните видове пернати. Ето ги и тях:

  • Препарати против птици: Репелентите са готов за употреба продукт, който се нанася върху площите, на които птиците кацат. Под наименованието репелент се разбира всеки препарат против птици с отблъскващ ефект. При предлаганите от нас продукти, които са репеленти против птици, няма съдържание на биоциди и химикали. Те имат отблъскващо действие заради етерични масла от различни растения, които действат отблъскващо на птиците.

Употребяват се лесно, но е добре е да се отбележи, че трябва да третирате на всеки две седмици или след всеки силен дъжд за максимален ефект. Преди да напръскате с репелент, трябва да почистите повърхностите от всички механични замърсявания и най-вече екскрементите на птиците.

Този вид продукти са препоръчителни за балкони, веранди, блокове, общи части на блокове или козирки. Те не съдържат биоциди и имат репелентно действие и могат да се използват против гълъби, врабчета, врани или друг вид птици; 

  • Шипове против птици (гребени): Шиповете против птици спадат към механичните средства за контрол. Гребените може да са единственото решение при борба с птиците в дадени ситуации. Тяхното действие е просто: птицата не може да кацне върху повърхността, на която са монтирани шипове и отлита.

Тези продукти имат дълъг експлоатационен период, средно 10-12г. и са отлично решение за административни и търговски сгради като постоянна защита. Монтажът им е изключително лесен и не изискват редовна поддръжка. 

Този тип защита се използва предимно против гълъби, лястовици, гларуси, врани или свраки. За по-дребни птици е необходимо да използвате по-гъсти гребени (шипове);

  • Мрежи против птици: Мрежите биват основно два типа: такива, които са предназначени за защита на земеделски култури и такива, които служат за защита на сгради, балкони и фасади. Основните разлики са, че мрежите за сгради са предназначени предимно за защита от гълъби. Те ограничават кацането им на балкони, тераси и др. Произведени са от здрав и не много еластичен материал със специален пясъчен цвят, който не се вижда от далечно разстояние. Те са пригодени да издържат дълго време изложени на слънце, дъжд и студ. Този тип мрежи се използват и за предотвратяване на падане на котки от балкони. 

Мрежите против птици за земеделски култури са произведени от по-лек и не толкова здрав материал. Предназначени са за защита на всякакъв тип земеделска продукция от нападение на диви птици като, косове, скорци, врабчета, яребици, врани и гълъби. Поради това, че мрежите покриват голям спектър различни видове с различни размери, окото на тези мрежи е по-малко 2 x 2 или 2,5x 2,5 см;

Защита от птици - Изображение 2 — Otrovi.com

  • Електронни уреди за защита от птици: Птицегоните са добро решение за защита на различни видове обекти в зависимост от вида на сигнала който излъчват. Това може да бъде био сигнал, пироефект или ултразвук.

Био сигналът представлява крясъци на грабливи или хищни птици. Този вид звук създава естествен страх в почти всички дребни птици.

Пироефектът е чист гърмеж, който винаги действа при прогонване на ята. Използва се само в зони, където гърмежите няма да притесняват околните сгради.

Ултразвуковите устройства за прогонване на птици са подходящи за употреба в градски условия. Те издават дразнещи сигнали, които отблъскват птиците от малки зони до 40-50 кв.м. Възможно е някои от честотите на тези устройства да са чуваеми за някои хора, но със сигурност не са така дразнещи, както за птиците;

  • Плашила: Обикновено това са макети на грабливи и хищни птици, като тяхната основна цел е да плашат с присъствието си по-малките екземпляри. Тук отново е засегнат естественият страх от хищниците, затова и малките птици избягват местата, на които има такива. Често, след известно време плашилата стават неефективни. Това се получава, защото по-малките птици привикват със статичното присъствие на плашилото. За да възобновите добрия ефект трябва да местите периодично плашилото, за да няма привикване и статичност.

Борба с гълъби 

За ефективна борба с гълъбите в градски условия, ние препоръчваме шипове. Те са дълготрайно и ефективно решение за спиране на кацането и гнезденето. Ако структурата на обекта не позволява употребата на шипове против птици, тогава може да използвате репеленти или електронни устройства. В повечето случай, използването на препарат против гълъби е ефективно, но резултатите изискват редовно третиране на заселените с гълъби площи. 

Борба с лястовици

Един много важен въпрос, който вълнува много хора е има ли надежден препарат против лястовици, който да защити фасадите на сградите от техните гнезда. Използването на препарат против лястовици има за цел да прогони птиците от стрехите на сгради от всякакъв тип. Полагането му е трудоемък процес, тъй като обикновено лястовиците изграждат своите гнезда на високи места и е необходимо да разполагате със стълба, вишка или и двете. В този случай, нашата препоръка за борба с лястовиците е да използвате шипове против лястовици, заради продължителността на ефекта и липсата на поддръжка.

Защитете земеделските насаждения от птици 

Да имаш птици в градината е нещо съвсем естествено, но повечето видове, като врани, гларуси и кълвачи нанасят значителни щети върху земеделската продукция, било тя череши, грозде или друг вид плодове и зеленчуци. Има доста варианти за защита на градината като опциите се свеждат до:

  1. Механични - чрез плашила.
  2. Електронни - чрез ултразвукови устройства, нечуваеми за човешкото ухо.
  3. Био сигнали - електронни уреди, които излъчват крясъци на грабливи птици.
  4. Светлинни ленти за зрителна уплаха.
  5. Мрежи против птици.

При градини с ниски насаждения препоръчваме употребата на плашила или устройства против птици. В случай, че искате да защитите гроздето си от пернатите вредители, тогава е добре да изберете мрежи или ултразвукови устройства. Ако пък сте земеделски производител, тогава най-удачното решение за вас са газовите оръдия против птици.

Защита от птици - Изображение 3 — Otrovi.com

При възникнали въпроси, не се колебайте да се свържете с нас за съвет относно борбата с птиците. Ние ще ви помогнем с избора и доставката на качествени продукти за защита на дома и градината от птиците. 

Често задавани въпроси?

Кои птици създават най-сериозни проблеми?

Лястовиците, гълъбите, косовете, скорците и врабчетата са тези пернати, които създават най-големи проблеми. Те могат да разнасят мръсотия, да нанасят щети, да разхвърлят боклуци и да създават неблагоприятна среда за престой във вашия двор или градина. При наличието им се откриват птичи изпражнения и перушина навсякъде, а при завиване на гнезда пренасят всякакви боклуци, които могат да нарушат порядъка. Ако имате насаждения или овощни култури, могат да се хранят от тях и да повредят реколтата

 

Как да прогоним птиците?

Има различни начини за тяхното прогонване и защита от тях, като най-ефективно е да се доверите на средствата, които в otrovi.com предлагаме. Поставете мрежи на прозорците, както и шипове по первазите, терасата и навсякъде, където те осъществяват своя престой. Поставянето на плашила също е ефективно за защита, защото предизвиква страх сред птиците и ги кара да отлетят от охраняемата площ

 

Кои са най-ефективните методи за защита от птици?

Освен плашилата и шиповете, известни със своята ефикасност, съществуват още специални ултразвукови устройства за защита, доказани предпазването от нашественици. Те могат да излъчват звукови и светлинни сигнали през определен интервал от време. Разполагат с различни режими и използват звуци, които плашат пернатите, като кучешки лай, изстрел на пушка или сигнал на хищници, от които те бягат, като соколи. Има още и препарати за защита, имащи отблъскващ ефект

 

Защо е важно да прогоня птиците от двора и градината?

Премахването на летящите вредители е важно за поддържане на хигиената в дворното пространството, предпазването от различни болести и възвръщане на спокойствието. Особено важно е при отглеждането на различни култури, които могат да съсипят посредством изпиване на соковете на плодовете и късане на зелените части