Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с листни въшки

5 артикула

на страница

Листните въшки са част от градинарството и колкото по-рано се научите как да водите ефективна борба с тях, толкова повече ще се радвате на богата реколта.

Характеристика на листните въшки

Те са дребни насекоми и са познати над 4 000 различни видове в различни цветове – бели, черни, зелени и други. Хранят се със сок от растения и са едни от най-опасните вредители за селското и горското стопанство. Появяват се през пролетта и масово нанасят поражения в градината, като унищожават както цветя и овошки, така и всякакви зеленчуци. Добрата новина е, че повечето препарати за растителна защита са широкоспектърни и успешно се справят в борбата против вредителите, без значение от кой вид са. В Otrovi.com винаги сме на разположение за помощ и пълно съдействие. 

Борба с листни въшки

Щети, които причиняват листните въшки

Те са отговорни за изсушаване на рози, череши, домати и други насаждения, които заразяват. Освен че изсмукват соковете от листата, те отделят секрети, които водят до гъбично заразяване и са в състояние да компрометират цялата реколта. Атакуваните растения отслабват и стават лесно податливи на други вируси, които са най-опасни за овощните градини. Когато заразяването стане масово, засегнатите части и цели растения умират. Листните въшки са като магнит за мравките, така че ще трябва да водите борба и с тях.

Борба с нашествието от листни въшки

Борбата за тяхното премахване трябва да започне веднага, щом ги забележите. Най-ефикасните начини са: 

  • химически инсектициди – осигуряват незабавно унищожаване на вредителите;
  • разтвор с оцет – смесен с вода в съотношение 20% и 80% успешно се включва в борбата с насекомите;
  • сапунена вода – пръскането с такава, в която може да има и добавен алкохол, е един от изпитаните естествени начини за справяне с проблема;
  • био продукти – много производители предлагат екологични препарати, които са на основата на естествени добавки, каквато е содата например.

Едни от най-полезните насекоми в градината са калинките, които са естествен враг на листните въшки. Ако искате да ги включите в борбата с натрапниците, на всяка цена засадете растения, които ги привличат, като слънчоглед, магданоз или ароматния храст орлови нокти. Най-доброто средство си остава предварително изградената система за контрол на вредните насекоми, която включва правилните препарати за растителна защита и навременната им употреба. Пръскането е хубаво да се извършва вечер, като засегнатите участъци трябва да бъдат обилно намокрени.