Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с кърлежи

33 артикула

на страница

Какво представляват и защо са опасни

Кърлежите са малки паякообразни пълзящи насекоми, още наричани ектопаразити (външни паразити). Хранят се с кръв на бозайници, птици и в някои случаи, сухоземни влечуги. Те са изключително опасни, тъй като чрез своето ухапване те могат да пренесат вируси и бактерии, които причиняват сериозни заболявания като лаймска болест, хеморагична треска, туларемия и др.

Ектопаразитите се забиват в кожата, а ваденето и махането им може да бъде също толкова опасно, както и оставянето им в тялото. Обърнете се към медицински специалист за премахването на забит в кожата кърлеж, за да избегнете откъсването му при собственоръчно отстраняване.

Борба с кърлежи

Как да се предпазим от ухапване 

Кърлежите живеят предимно в тревни и смесени райони. Бъдете внимателни при посещения на:

  • Паркове;

  • Ливади; 

  • Градини;

  • Местности с често преминаване на добитък и домашни животни. 

Всички тези зони са потенциално опасни. Ако все пак сте попаднали в такава зона, бъдете внимателни при директно сядане на трева или на земята - точно тогава е вероятно да бъдете ухапани. Проверявайте непокритите зони на тялото си за забити паякообразни. Можете да използвате различни видове репеленти против кърлежи, които се нанасят директно върху кожата или дрехите. Този тип препарати отблъскват кърлежите от третираните зони. Все пак, дори и репелентите имат временен ефект в зависимост от това с какво активно вещество са направени.

Пръскане

Пръскането против кърлежи се нарича дезакаризация. Тя има за цел да унищожи всички налични ектопаразити директно в тяхното местообитание, а именно тревните площи. Пръскането се извършва със специални препарати за унищожаване на този вид акари, като обикновено те са концентрирани и се използват за приготвяне на водни разтвори. Нанасят се чрез опръскване с ръчни или моторни пръскачки. Технологията е проста - препаратът се напръсква директно върху тревата, като пръскането е плътно и върху цялата тревна площ, която искате да защитите. След като приключите с пръскането, обработеният участък се етикетира с табела, на която е обозначен видът на препарата, с който сте пръскали. Времето за карантина или времето, през което присъствието на хора и животни в обработената зона е забранено, зависи от използвания препарат (24ч). Преди да напръскате трябва да се уверите, че тревата на зоната, в която ще правите обработката е окосена. Това е важно, защото при неокосена трева, препаратът няма да достигне до корените на тревата - точно там, където се крият кърлежите. 

Борба с кърлежи - Изображение 2 — Otrovi.com

Тук възниква въпросът какви препарати са подходящи. Предлагаме голям избор широкоспектърни инсектициди и репеленти, като някои от тях се използват и от професионалните фирми за борба с вредители като: 

Кое е най-подходящото време за пръскане

Кърлежите са активни от ранна пролет до късна есен, като най-подходящи са превантивните обработки с препарати и репеленти, които се правят преди активния летен сезон, а именно в края на април, началото на май, в зависимост от това колко топла е пролетта. Втората обработка се прави в края на летния сезон, а именно месец септември. Тя има за цел да понижи наличието на кърлежи, които ще презимуват и ще бъдат активни през следващия сезон.

Доверете се на Otrovi.com за справянето с досадните акари и се наслаждавайте на парковете и двора.

Често задавани въпроси

Какви средства за борба с кърлежи има?

Ще откриете два вида препарати – инсектициди за унищожаването на неприятелите и спрейове за директно приложение върху дрехите, с цел предпазване. При нас, в otrovi.com, предлагаме и някои ултразвукови уреди, които могат да прогонят нежеланите гости в градината ви.

 

Как да се отървем от кърлежи?

Косете тревата често и не оставяйте тревните площи неподдържани. Поръсете диатомична пръст и използвайте натурални методи за справяне, като засаждане на растения, чийто аромат ги отблъсква – розмарин, салвия, лимонена трева и лавандула. Като крайна мярка може да използвате професионални услуги и пръскане против кърлежите.

Какви вреди могат да нанесат кърлежите?

Тези ектопаразити са опасни за хора и домашни любимци, защото чрез ухапването си могат да нанесат голяма вреда – да заразят с инфекция. Те са едни от най-големите преносители на заболявания, опасни за живота – треска, лаймска болест и други.

Как да се предпазите от кърлежи?

Използвайте подходящо облекло, което покрива меките части, където те често се прикрепят. Винаги проверявайте себе си, близките и домашните ви любимци след излизане навън. Не забравяйте да попитате ветеринарния лекар за подходящи продукти, с които да третирате козината на вашето куче или котка. Използвайте и други средства, като етерични масла – евкалиптово, чаено дърво, мента, жожоба.