Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с молци

34 артикула

на страница

Какво представляват молците

Всеки се е сблъсквал с тези малки летящи насекоми, но какво можем да кажем за тези насекоми и техния начин на живот. Те са основно два типа: такива, които се развъждат по храните и такива по дрехите. Тези два вида се делят на много подвидове. И двата типа са често срещани в жилища и складове за съхранение, като трябва да кажем, че нанасят пряка вреда по тъканите и продуктите и се размножават много бързо.

Борба с молци

Как да изберете подходящ препарат за пръскане против молци?

Ако мястото, което е засегнатото от нападение на вредители, е достатъчно голямо (както би било в големи стаи, като всекидневната), можете да използвате спрей или разтворим препарат, с който обилно да напръскате пространството. 

Ако обаче се борите с дрешни молци, то е по-благоприятно да заложите на лепенки, които се поставят или в ъглите на дрешника или директно на закачалките. В случай че вредителите вече са се настанили трайно в дома ви и са необходими спешни мерки, то можете да пробвате специалните спрейове, които се нанасят чрез пръскане директно върху дрехите, без да им вредят. 

Ако пък се нуждаете само от превенция, можете да заложите на специализирани за целта ароматизатори или на известните топчета против молци.

При моментите, в които обезпаразитявате по-голямо помещение, можете да ползвате инсектицидни димки като добър вариант, а ако искате перманентно решение – инвестирайте в инсектицидна лампа за защита. 

Какви други средства против молци има?

Една добра опция е да заложите на природни препарати, защото те имат хубав аромат и са безвредни към домашните любимци и децата. Най-известните средства са:

  • лавандулово и кедрово масло –  ароматът отблъсква насекомите и така предпазва пространството;
  • канела – канелените пръчици са чудесна опция;
  • оцет – разтворът от оцет и вода е безвреден ефективен препарат.

Друга опция е да заложите на боракс, който можете да закупите от всяка една аптека. Поставете ленти със смес от боракс и царевично брашно на различни места и по този начин създавате капан, който събира и убива вредителите. 

Видове

  • Молци по храните: този вид се развива в различни хранителни продукти, като ядки, зърнени, подправки и др. Обикновено се внасят в дома или склада със заразен продукт. Няма как да не забележите тяхното присъствие, тъй като летят навсякъде и най-вече в близост до източника;
  • Молци по дрехите (дрешни): те се развиват в дрехи, като техните ларви изяждат и унищожават тъканите преди да се превърнат в пеперуда. Развиват се бързо и могат да нанесат много щети на всички видове платове, като предпочитат естествените, като вълнените и кожените материи.

  Борба с молци- Изображение 2 — Otrovi.com          Борба с молци- Изображение 3 — Otrovi.com      Борба с молци- Изображение 4 — Otrovi.com

Какво да направя при наличие на молци по храните

Този проблем не изисква намесата на професионална ДДД фирма, можете и сами да се справите, като следвате няколко лесни стъпки:

  • Проверете всички храни за наличие на ларви или вече развити пеперуди. Ако намерите заразен продукт, веднага я изхвърлете, като я поставите в плик;
  • Молците могат да заразят и други продукти във Вашия шкаф. Проверете внимателно дали има признаци на заразяване, като започнете от храните, които са били в близост до източника. Ако има наличие в нея, изхвърлете я по същия начин, както предишната.

Има различни видове препарати, капани и димки, с които да се преборите срещу вредителите. Можете да използвате безотровни капани със специален феромон, който улавя насекомите на лепливата повърхност на капана. Той е напълно безопасен за хора и животни, не съдържа химикали или биоциди. Поставяйте капаните в близост до зоните на обитание.

Борба с молци- Изображение 5 — Otrovi.com


 

Какво да правим при наличие на молци по дрехите

Най-важно е да знаете, че в никакъв случай не трябва да подценявате проблема. Дори и при поява на един екземпляр, трябва да предприемете мерки за намиране и отстраняване на заразения плат. Разгледайте вариантите за борба против досадните насекоми на Otrovi.com и се възползвайте от ниските цени.

 

Често задавани въпроси?

Къде се крият молците?

Най-често може да забележите тяхното присъствие в гардероба, шкафа или на други места, лишени от светлина, в близост до стари вещи и дрехи. Могат да се крият още дори в платовете и текстилните шевове. Откриват се още в складове за храни и тъкани и кухни

 

 

Какви са признаците за наличие на молци в гардероба?

Основните симптоми за наличието им са щетите по тъканите, които може да забележите, под формата на дупки, раздърпани нишки, присъствие на паяжини, бели личинки. Наличието на пеперуди също доказва присъствието им и необходимостта от борба, тъй като това е последната фаза от тяхното развитие

 

 

Как да предотвратите появата на молци в дрехите си?

От otrovi.com ви съветваме да спазвате отлична хигиена, да поддържате и съхранявате дрехите и принадлежностите от плат изрядно, както и да се доверите на доказани методи за борба и защита от тези насекоми – поставяне на капани, пръскане с препарати или ароматизатори. Има и инсектицидни димки, действащи в борбата срещу този тип вредители, включително и в етап пеперуда. Инсектицидните лампи също са успешно средство в борбата

 

 

Как да предпазите храната в кухнята от нападение на молци?

Почиствайте шкафовете, където държите хранителните си продукти, които не са в хладилника, като не оставяте отворени пакети. Използвайте специални контейнери за съхранение, които са с капак и ще възпрепятстват проникването на вредителите в съдържанието