Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с дървеници

Артикули 1-20 от 24

на страница
Страница

Какво представляват дървениците?

Дървеницата е светло-кафяво до червеникаво на цвят, кръвосмучещо насекомо. Тялото ѝ е сплескано с овална форма, а размерът на възрастните екземпляри достига дължина от 4 до 5 мм. С възможността да се размножават бързо, тези насекоми представляват голяма заплаха за всеки дом, хижа или хотел. Те са невероятно устойчиви към голяма част от препаратите и е възможно да се наложи повече от еднократна обработка, за постигане на пълното им унищожаване.

Заразяване на дома може да се случи по много начини, но най-често се осъществява чрез внасяне на багаж, мебели или гостуване на хора, пребивавали в заразени зони.

Как да разберете дали имате дървеници у дома?

Първите признаци, че къщата или апартаментът са населени с дървеници, са ухапвания в различни области на тялото. Те не пренасят заболявания чрез ухапванията си, но вкарват много алергени под кожата и това предизвиква силни сърбежи. Характерното за тези ухапвания е, че образуват обрив, който е последователен и наподобява “пътечка”.

В повечето случаи тези насекоми се заселват в близост до леглата, на които спите. Трябва да огледате внимателно цялото легло, което включва матрак, рамка на легло, нощни шкафчета, фуги, цепнатини, первази, чаршафи, завивки и възглавници.

Признаци за наличие

Откриването на дървениците, когато тяхната плътност не е висока, може да се окаже трудно. Затова трябва да търсите следи, които паразитите оставят: ситни червени точки по матрака - това са екскрементите на насекомото. Може да забележите и самата дървеница или нейните яйца, които са малки бели топчета. Ако откриете следи или насекоми, задължително трябва да вземете мерки незабавно. Всяко забавяне ще доведе до по-висока популация на паразитите и съответно по-трудно унищожаване.

Как протича борбата с дървениците?

  1. Унищожаването на дървениците започва с прибирането на всички завивки, чаршафи и възглавници в найлонови чували - така ще им попречите да избягат, ако са се скрили там. Всички завивки и текстилни изделия трябва да се изперат на минимум 60 градуса преди да ги използвате отново. Високата температура ще унищожи наличните вредители в чаршафите, завивките, дрехите и плюшените играчки.
  2. Следващият етап е обработка с препарати за унищожаване на дървениците. Обработват се всички населени повърхности, чрез пръскане. Обработката се повтаря след период от 7 до 14 дни. След всяко отделно третиране с инсектициден препарат, е необходимо да изолирате помещението няколко часа, според вида на използвания препарат и препоръките на производителя.
  3. След обработката, е хубаво да знаете дали тя е успешна или не. За целта бихте могли да използвате капани за дървеници. Мониторинг капаните представляват картонена или пластмасова конструкция с незасъхващо лепило и атрактант. Разположете капаните около матрака и леглото и проверявайте дали има заловено насекомо всеки ден.

При възникнали въпроси относно борбата с дървениците и тяхното унищожаване, не се колебайте да се свържете с нашия екип. С удоволствие ще ви помогнем да изберете най-подходящите средства за борба с вредителите.