Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с дървеници

Артикули 1-20 от 22

на страница
Страница

Какво представляват

Дървеницата е светло-кафяво до червеникаво на цвят, кръвосмучещо насекомо. Тялото му е сплескано, с овална форма, а размерът на възрастните екземпляри достига дължина от 4 до 5 мм. С възможността да се размножават бързо, тези насекоми представляват голяма заплаха за всеки дом или хотел. Те са невероятно устойчиви към голяма част от препаратите и е възможно да се наложи повече от една обработка, за постигане на пълното им унищожаване.

Заразяване на един дом може да се случи по много начини, но най-често се осъществява чрез внасяне на багаж, мебели, гостуване на хора, пребивавали в заразени зони.

Признаци за наличие

Първите признаци, че бързоият дом е населен с дървеници, са ухапвания в различни области на тялото. Те не пренасят заболявания чрез ухапванията си, но вкарват много алергени под кожата и това предизвиква силни сърбежи.

В повечето случаи тези насекоми се заселват в близост до леглата, на които спим, трябва да огледаме внимателно цялото легло, което включва матрак, рамка на легло, нощно шкафче, фуги, цепнатини, первази, чаршафи, завивки, възглавници.

Проверка за наличие

Откриването им, когато тяхната плътност не е висока, може да се окаже трудно. Затова трябва да търсите следи, които паразитите оставят: ситни червени точки по матрака - това са екскрементите на насекомото. Може да забележите и самата дървеница или нейните яйца, които са малки бели топчета. Ако откриете следи или насекоми, трябва да вземете мерки незабавно. Всяко забавяне ще доведе до по-висока популация на паразитите и съответно по-трудно унищожаване.

Унищожаване чрез препарати

Унищожаването на дървениците започва с прибирането на всички завивки, чаршафи и възглавници в найлонови чували - така ще им попречите да избягат, ако са се скрили там. Всички завивки трябва да се изперат на минимум 50 градуса преди да ги използвате отново. Високата температура ще унищожи наличните вредители в чаршафите и завивките.

Следващият етап е обработка с инсектициден препарат за унищожаване на вредителите. Обработват се всички населени повърхности, чрез пръскане. Наблегнете на матрака, но не пръскайте върху частта, на която се спи или ако пръскате, трябва да има по-голяма карантина. Хубаво е да се обработи внимателно навсякъде, където има вероятност да се крият дървеници. Обработката се повтаря след период от 7 до 14 дни. След всяко отделно третиране с инсектициден препарат, е необходимо да изолирате помещението няколко часа, според вида на използвания препарат и препоръките на производителя.

Отчитане на ефективността след обработка

След обработка с биоциден препарат, е хубаво да знаете дали тя е успешна или не. Бихте могли да използвате мониторинг капани за улавяне на дървеници. Мониторинг капанът представлява картонена или пластмасова конструкция с незасъхващо лепило и атрактант. Формата на капана е подходяща за укриване на кръвосмучещите насекоми и по този начин те попадат в капана. Разположете капаните около матрака и леглото и проверявайте дали има заловено насекомо всеки ден.

Още информация

Каква миризма отблъсква дървеницата? Или има ли препарат за отблъскване на насекомото чрез миризма? За съжаление тези вредители не се отблъскват от каквато и да е миризма. Единственото категорично решение е унищожаване чрез препарат.

Може би сте чували за други методи като използване на:

  • Спирт;

  • Белина;

  • Народна медицина.

Но доколко тези варианти са ефикасни?

Спирт

Възможно е да използвате чист спирт, но това е само временно решение на проблема. Кога може да използвате спирт против дървеници? Когато трябва да спите временно на заразено легло или място. Чистият силен спирт, който ще откриете във всяка аптека, се посипва или напръсква директно върху инсекта, ако го виждате. Ако имате само симптоми на ухапвания, но не виждате насекоми, напръскайте или полейте със спирт 95% от всички сглобки на леглото (крият се в сглобки и цепнатини). Спиртът ги изгаря при допир, и веднага след това се изпарява без да остави особено силна миризма, което позволява да използвате помещението веднага.

Белина

Също както спирта, така и белината действа временно. Белината изгаря дървениците, щом се допре до тях, но е силно корозионна и опасна, не само за тях, но и за Вас! Белината е много необичаен метод за справяне с този проблем, но може да свърши работа върху предмети, които няма да се използват веднага. В никакъв случай не използвайте белина в помещения, в които ще спите в същия ден и няма да бъдат изпрани или почистени обилно с вода. Миризмата на белина не отблъсква дървениците!

Борба

Възможно ли е да проведем наистина ефективна борба с дървениците без да използваме препарати или капани? Вероятно този проблем е съществувал още от дълбока древност, когато все още не е имало толкова добре развити препарати против вредители и хората са се справяли и оцелявали, както могат. Съвсем възможно е да съществуват методи, при които не се използват химикали, а само способи от народната медицина. Те не са с категоричен ефект и имат бавно действие. Убиването на дървеници е бързо и ефективно само със специални препарати, предназначени за унищожаването им. Този тип препарати действат бързо и Ви дават добър и безкомпромисен резултат при убиването на инсектите. Потърсете ги в OTROVI.BG.