Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с дървеници

25 артикула

на страница

Какво представляват дървениците?

Дървеницата е светло-кафяво до червеникаво на цвят, кръвосмучещо насекомо. Тялото ѝ е сплескано с овална форма, а размерът на възрастните екземпляри достига дължина от 4 до 5 мм. С възможността да се размножават бързо, тези насекоми представляват голяма заплаха за всеки дом, хижа или хотел. Те са невероятно устойчиви към голяма част от препаратите и е възможно да се наложи повече от еднократна обработка, за постигане на пълното им унищожаване.

Заразяване на дома може да се случи по много начини, но най-често се осъществява чрез внасяне на багаж, мебели или гостуване на хора, пребивавали в заразени зони.

Как да разберете дали имате дървеници у дома?

Първите признаци, че къщата или апартаментът са населени с дървеници, са ухапвания в различни области на тялото. Те не пренасят заболявания чрез ухапванията си, но вкарват много алергени под кожата и това предизвиква силни сърбежи. Характерното за тези ухапвания е, че образуват обрив, който е последователен и наподобява “пътечка”.

В повечето случаи тези насекоми се заселват в близост до леглата, на които спите. Трябва да огледате внимателно цялото легло, което включва матрак, рамка на легло, нощни шкафчета, фуги, цепнатини, первази, чаршафи, завивки и възглавници.

Идентификация на зараза с дървеници на дома

Признаци за наличие

Откриването на дървениците, когато тяхната плътност не е висока, може да се окаже трудно. Затова трябва да търсите следи, които паразитите оставят: ситни червени точки по матрака - това са екскрементите на насекомото. Може да забележите и самата дървеница или нейните яйца, които са малки бели топчета. Ако откриете следи или насекоми, задължително трябва да вземете мерки незабавно. Всяко забавяне ще доведе до по-висока популация на паразитите и съответно по-трудно унищожаване.

Как протича борбата с дървениците?

1. Унищожаването на дървениците започва с прибирането на всички завивки, чаршафи и възглавници в найлонови чували - така ще им попречите да избягат, ако са се скрили там. Всички завивки и текстилни изделия трябва да се изперат на минимум 60 градуса преди да ги използвате отново. Високата температура ще унищожи наличните вредители в чаршафите, завивките, дрехите и плюшените играчки.

2. Следващият етап е обработка с препарати за унищожаване на дървениците. Обработват се всички населени повърхности, чрез пръскане. Обработката се повтаря след период от 7 до 14 дни. След всяко отделно третиране с инсектициден препарат, е необходимо да изолирате помещението няколко часа, според вида на използвания препарат и препоръките на производителя.

3. След обработката, е хубаво да знаете дали тя е успешна или не. За целта бихте могли да използвате капани за дървеници. Мониторинг капаните представляват картонена или пластмасова конструкция с незасъхващо лепило и атрактант. Разположете капаните около матрака и леглото и проверявайте дали има заловено насекомо всеки ден.

При възникнали въпроси относно борбата с дървениците и тяхното унищожаване, не се колебайте да се свържете с нашия екип. С удоволствие ще ви помогнем да изберете най-подходящите средства за борба с вредителите.

Унищожаване на дървеници в дома

Унищожаване на креватни дървеници 

Креватните вредители от този тип могат да бъдат много устойчиви и трудни за унищожаване. Ето няколко ефикасни метода за борба срещу тях:

  • изперете бельото и дрехите в гореща вода за половин час. След това ги поставете в сушилня на най-високата температура;
  • използвайте специален уред с пара върху матраци, дивани и всички възможни места, където евентуално се крият вредители;
  • поставете опаковките, съдържащи дървеници, във фризера при -17°C. Оставете ги там за поне 4 дни;
  • след премахването на видимите нашественици, направете района неблагоприятен за останалите. Поставете постелна повърхност срещу вредителите върху вашия матрак и пружинна кутия. Закопчайте ги докрай. Буболечките, които са приклещени, ще загинат, а нови няма да могат да се промъкнат, което ще сложи край на борбата с тях за дълго време.

Ефикасни отрови и спрейове срещу дървеници 

Пиретрините и пиретроидите са най-разпространените съединения, използвани за борба с всякакви видове различни домашни вредители. Пиретрините са ботанически инсектициди, извлечени от цветя на хризантема. Пиретроидите са синтетични химически инсектицидни отрови, които действат като пиретрини. 

И двата продукта са своеобразни лекарства за предпазване и борба срещу креватните дървеници, защото са отровни за тях и могат да ги убият. Въпреки това, когато съществуват устойчиви нашествия, тези средства могат само да ги накарат да се преместят на ново скривалище. За най-голям ефект е подходящо да комбинирате различни продукти.

Често задавани въпроси

Как да разберете дали наистина имате дървеници?

Има няколко ясни знака, които да ви покажат, че имате такива неканени гости в дома си. Да забележите насекомите при ниска заселеност е трудна задача. Можете да откриете следи от тяхното присъствие – снесени яйца, приличащи на бели топчета, наранени мебели и спалня, наличие на червени точки върху ъглите на матраците и спалното бельо

Колко време отнема унищожаването на дървениците?

Тези насекоми са издръжливи, което означава, че не можете от първото третиране и борба да постигнете цялостно унищожаване на популацията. Трябва да обработвате местата, където сте забелязали наличието на дървениците – поне 2 или 3 пъти за период от 14 дни.

Къде се крият дървениците?

Именно поради факта, че тези малки кафяво-жълти вредители се крият на труднодостъпни места, борбата с тях е истинско предизвикателство. Ще ги откриете в областта на леглото, матрака, възглавниците, както и мебелите. Проверете нощните шкафове, както и другите места, посочени в статията “Къде да открием дървениците”, чиято цел е да ви помогне в откриването им.

Можете ли да се отървете от дървениците сами или ви е необходима професионална фирма?

Ще откриете силни препарати за борба чрез пръскане, които да ви помогнат да унищожите вредителите при нас, в онлайн магазин otrovi.com. Трябва да изберете качествено средство за премахването им, както и да прочетете инструкциите за употреба, посочени в указанията на производителя. При правилно третиране и спазен интензитет, има голяма вероятност да се отървете от присъствието им. В случай че не можете да се справите самостоятелно, трябва да потърсите професионална помощ за борба с вредителите. Научете как да се справите самостоятелно в нашата блог статия 'Как да се отървем от дървениците?'