Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с дървояди

8 артикула

на страница

Дървоядите са дърворазрушаващи насекоми, които имат различни стадии на развитие. Най-често си ги представяме, като малки червейчета, които гризат дървесината и нанасят непоправими щети на дървени конструкции, мебели, паркети и др. Как започва всичко със заразяването? Възрастният екземпляр е бръмбар със сравнително малки размери - от 2,7 до 4,5мм.

Той не се храни и има една единствена цел, а именно да снесе яйцата си в цепнатините на дървото, като от снесените яйца се излюпват въпросните малки дърворазрушаващи ларви, които атакуват всички дървени повърхности. Тези вредители са особено активни през пролетно-летния сезон, когато снасят яйцата си. Това е и най-подходящият сезон за борбата с тях, като по-добрата идея е да унищожите зрялото насекомо, преди то да е снесло яйцата си и заразило дървесината.

Борба с дървояди

Унищожаване на дървоядите

Унищожаването на възрастния индивид е далеч по-лесно, отколкото унищожаването на ларвите му. Стандартното напръскване през пролетно-летния сезон с инсектицид е достатъчно ефективно, за да се преборите с възрастния, но ако вече дървесината е била нападната и има наличие на ларви в самото дърво, трябва да използвате по-сериозни препарати за унищожаването им. Този тип препарати се свързват с дървения материал и унищожават ларвите, които гризат дървесината. 

Начини за борба и унищожаване на дървояди

Има няколко начина на нанасяне на препаратите, в зависимост от това какъв вид дървен елемент желаете да обработите. Ето и начините, чрез които бихте могли да направите импрегниране на дървени повърхности против дървояди:

  • Чрез напръскване;

  • Чрез намазване с четка;

  • Чрез инжектиране;

  • Чрез потапяне.

Пръскане

Препоръчва се, когато трябва да обработите по-големи площи като покривни или подпокривни конструкции, греди, дъски, подпорни дървени колони и др. Пръскайте обилно - обикновено тези видове дървесина са строителни материали и са с груба обработка, което значи, че са доста порьозни и ще попият. За да сте сигурни в обработката бихте могли да повторите пръскането няколко пъти последователно. Целта е да направите качествено импрегниране. При висока заселеност с дървояди, повтаряйте обработките на всеки четири седмици до пълното разрешаване на проблема.

Борба с дървояди- Изображение 2 — Otrovi.com

Намазване с четка

Намазването с четка е също толкова ефективно, както и напръскването, но се използва при обработка на по-малки площи или за по-прецизна обработка на вътрешни площи, като паркети или мебели, които са заразени с дървояди. Повтаряйте намазванията по няколко пъти, като целта е препаратът да попие добре в дървото. При третиране на паркет или мебели обърнете внимание на сглобките, тъй като това е единственото място, което няма наличие на лак или боя, която да предотврати доброто попиване.

Борба с дървояди- Изображение 3 — Otrovi.com

Инжектиране

Може би най-адекватното решение за унищожаване на дървояди в домашни условия и по-конкретно малки дървени елементи. Инжектирането е директно в дупката на членестоногото, като веществото достига до ларвата и я унищожава на място. Имайте предвид, че при инжектиране трябва да повторите нанасянето на препарата поне още веднъж, защото при нагризването ларвата запушва канала с фина трина и това може да попречи на навлизането на продукта. Всичко звучи добре, но тази обработка е изключително трудоемка и отнема много време, особено при висока плътност на вредителите и множество дупки.

Потапяне

Подходящо е само за малки детайли и предимно се използва в реставраторската дейност на стари дървени предмети. При потапянето в продукта, трябва да внимавате колко време държите елемента. Ако го задържите прекалено дълго, е възможно да се раздуе от водния разтвор.

Важно е при употреба на препарати за борба с дървояди да използвате лични предпазни средства - маска, ръкавици, очила и защитно облекло, което покрива кожата. Всички препарати са биоциди и имат специфична миризма.

Нашият съвет за защита от дървояди

Най-добрата защита е превенцията. Когато поставяте нов покрив или дървени конструкции от различен тип, винаги предвидете импрегниране на дървото. Когато дървесината е импрегнирана, вероятността да се зарази с дървояди е в пъти по-малка. Винаги питайте дали дървото, което използвате е заводски импрегнирано и изисквайте сертификати за това. Импрегнирането е вид консервация, която ви гарантира, че в бъдеще няма да имате проблеми с досадните вредители. Най-честата причина за наличието на вредители по дървото е размножаването им в необработени елементи. Импрегнацията не позволява размножаването там, където е третирано или е използван импрегнатор.

Често задавани въпроси

Защо е необходима бърза реакция при борбата с дървояди?

Тяхната цел е унищожаване на дървени изделия, което може да съсипе вашия дом и да повреди целостта на мебелите, вратите, подовата настилка и други места. Борбата с тях е необходима, защото размножаването им се извършва много бързо. Те снасят яйцата си в цепнатините и остават незабележими в повечето случаи.

 

Какви са методите за борба с дървояди?

Съществуват много ефективни и дълготрайни препарати за справяне с нашествието им, които ние от otrovi.com предлагаме. Част от тези импрегнатори имат и мултифункционално действие, защото премахват и различни гъбички, мухъл и плесен. Препаратите са със силно действие, нанасянето им се извършва чрез пръскане на повърхността от дърво или намазване с четка.

Как да предпазите градината си от дървояди?

Най-сигурният начин за борба и защита е използването на биологични препарати, които са съвместими с растенията, които отглеждате. Спазвайте и указанията на производителя. В повечето случаи тези биологични средства влияят и срещу други вредители, като дървесни червеи.

Как да изберете средство против дървояди?

На първо място, решете дали искате средство за превенция, или за унищожаване на реално нашествие. След това преценете каква площ желаете да обработите. Ще разберете дали трябва да се насочите към малка, или голяма разфасовка, ако вземете предвид разходната норма и квадратурата.