Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с дървояди

7 артикула

на страница

Дървоядите са дърворазрушаващи насекоми, които имат различни стадии на развитие. Най-често си ги представяме, като малки червейчета, които гризат дървесината и нанасят непоправими щети на дървени конструкции, мебели, паркети и др. Как започва всичко със заразяването? Възрастният екземпляр е бръмбар със сравнително малки размери - от 2,7 до 4,5мм.

Той не се храни и има една единствена цел, а именно да снесе яйцата си в цепнатините на дървото, като от снесените яйца се излюпват въпросните малки дърворазрушаващи ларви, които атакуват всички дървени повърхности. Тези вредители са особено активни през пролетно-летния сезон, когато снасят яйцата си. Това е и най-подходящият сезон за борбата с тях, като по-добрата идея е да унищожите зрялото насекомо, преди то да е снесло яйцата си и заразило дървесината.

Борба с дървояди

Унищожаване на дървоядите

Унищожаването на възрастния индивид е далеч по-лесно, отколкото унищожаването на ларвите му. Стандартното напръскване през пролетно-летния сезон с инсектицид е достатъчно ефективно, за да се преборите с възрастния, но ако вече дървесината е била нападната и има наличие на ларви в самото дърво, трябва да използвате по-сериозни препарати за унищожаването им. Този тип препарати се свързват с дървения материал и унищожават ларвите, които гризат дървесината. 

Начини за борба и унищожаване на дървояди

Има няколко начина на нанасяне на препаратите, в зависимост от това какъв вид дървен елемент желаете да обработите. Ето и начините, чрез които бихте могли да направите импрегниране на дървени повърхности против дървояди:

  • Чрез напръскване;

  • Чрез намазване с четка;

  • Чрез инжектиране;

  • Чрез потапяне.

Пръскане

Препоръчва се, когато трябва да обработите по-големи площи като покривни или подпокривни конструкции, греди, дъски, подпорни дървени колони и др. Пръскайте обилно - обикновено тези видове дървесина са строителни материали и са с груба обработка, което значи, че са доста порьозни и ще попият. За да сте сигурни в обработката бихте могли да повторите пръскането няколко пъти последователно. Целта е да направите качествено импрегниране. При висока заселеност с дървояди, повтаряйте обработките на всеки четири седмици до пълното разрешаване на проблема.

Борба с дървояди- Изображение 2 — Otrovi.com

Намазване с четка

Намазването с четка е също толкова ефективно, както и напръскването, но се използва при обработка на по-малки площи или за по-прецизна обработка на вътрешни площи, като паркети или мебели, които са заразени с дървояди. Повтаряйте намазванията по няколко пъти, като целта е препаратът да попие добре в дървото. При третиране на паркет или мебели обърнете внимание на сглобките, тъй като това е единственото място, което няма наличие на лак или боя, която да предотврати доброто попиване.

Борба с дървояди- Изображение 3 — Otrovi.com

Инжектиране

Може би най-адекватното решение за унищожаване на дървояди в домашни условия и по-конкретно малки дървени елементи. Инжектирането е директно в дупката на членестоногото, като веществото достига до ларвата и я унищожава на място. Имайте предвид, че при инжектиране трябва да повторите нанасянето на препарата поне още веднъж, защото при нагризването ларвата запушва канала с фина трина и това може да попречи на навлизането на продукта. Всичко звучи добре, но тази обработка е изключително трудоемка и отнема много време, особено при висока плътност на вредителите и множество дупки.

Потапяне

Подходящо е само за малки детайли и предимно се използва в реставраторската дейност на стари дървени предмети. При потапянето в продукта, трябва да внимавате колко време държите елемента. Ако го задържите прекалено дълго, е възможно да се раздуе от водния разтвор.

Важно е при употреба на препарати за борба с дървояди да използвате лични предпазни средства - маска, ръкавици, очила и защитно облекло, което покрива кожата. Всички препарати са биоциди и имат специфична миризма.

Нашият съвет за защита от дървояди

Най-добрата защита е превенцията. Когато поставяте нов покрив или дървени конструкции от различен тип, винаги предвидете импрегниране на дървото. Когато дървесината е импрегнирана, вероятността да се зарази с дървояди е в пъти по-малка. Винаги питайте дали дървото, което използвате е заводски импрегнирано и изисквайте сертификати за това. Импрегнирането е вид консервация, която ви гарантира, че в бъдеще няма да имате проблеми с досадните вредители. Най-честата причина за наличието на вредители по дървото е размножаването им в необработени елементи. Импрегнацията не позволява размножаването там, където е третирано или е използван импрегнатор.