Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с гризачи

Артикули 1-40 от 137

на страница
Страница

Дори и най-чистият дом или офис може да се превърне в жертва на нападение от мишки, плъхове и други гризачи. Те намират начин да проникнат в желаните от тях места, а след като веднъж влязат във вашата собственост, вероятността да се заселят там трайно, е голяма.

Какви са симптомите за присъствие на мишки и плъхове вкъщи?

Определено срещата с гризачи вкъщи или в офиса е винаги неприятна и шокираща. Откриването им всъщност е изключително лесно - наблюдавайте за следните неща: 

 • Движението им около вас; 
 • Следи от екскременти;
 • Нагризани предмети;
 • Нагризани храни;
 • Драскащи звуци по гипсокартонени стени или тавани;
 • Тропане;
 • Следи от козина. 

При наличие на някоя от тези следи знайте, че борбата с гризачите трябва да започне веднага и не трябва да се пренебрегва, защото биха могли да се възпроизведат и тяхната численост да стане по-голяма. Тогава и тяхното премахване става по-трудно.

Опасностите, които носят мишките и плъховете

Макар да се намират хора, които, гледайки ги на смики, да мислят за симпатични малките мишки и плъхове, появяването им в дома ви не е никак приятна ситуация, нито пък борбата за премахването им впоследствие е лесна.Тези вредители представляват голям риск от гледна точка на това, че те са преносители на редица опасни заболявания като салмонела, дизентерия, лептоспироза и хеморагични трески.

Какви заболявания пренасят мишките и плъховете

С пристигането си в дома ви, мишките носят зарази от изключително мръсни места, на които обикновено пребивават – канализации, сметища и магистрали. Освен че веднъж заселили се в къщата ви, те имат достъп до всичките ви лични принадлежности, като дрехи, обувки и домакински съдове и могат лесно да ги унищожат, правейки дупки в тях. Имат способността да влязат и на доста по-опасни места.

Присъща техника за тях е криенето по дупки под подовата настилка и съответно лесното за тях съсипване, било то дървено дюшеме, ламинат или друго. Също така могат да нагризат и мебели без значение от материала, от който са направени. По този начин те нанасят огромни икономически и стопански загуби и щети върху стока, машини и оборудване, и изобщо във всички сфери, от домашни до промишлени.

Какво трябва да знаете за борбата срещу мишки и плъхове? 

Мишките и плъховете са често срещани неприятни заселници. Важно е да обърнем внимание на проблема и да предприемем мерки за отблъскването им още веднага щом ги забележим. Макар малки по размер, тези животинки носят със себе си редица големи и опасни зарази. Те могат да се появят навсякъде, включително и в дома ни. Макар вече да са известни много методи за борба с мишки и плъхове, е добре да предприемате необходимите мерки навреме и да правите възможното да ги запазите далеч от нас. Известни методи за превенция преди борбата с тях са:

 • да поддържате дома си чист, включително каналите и мивките;
 • да прибирате храната опакована и да не оставяте следи от такава по места като кухненски плот, под и ъгли на шкафове.

Важно е редовно да проверявате за дупки и отвори в стени, шкафове и други подобни места, които биха осигурили достъп на мишки и плъхове до вътрешността на сградата, тъй като, особено в студеното време, те често си търсят място за подслон. Ако все пак видите присъствието на гризачи в дома си, трябва да не отлагате борбата и справяне с тях. Добре е да се информирате какъв тип превенция ще ви е най-полезна. Обикновено отровите за мишки са опасни и за човека, затова от голяма важност и да се поинтересувате как правилно да я използвате преди да я приложите в борбата срещу плъховете и другите гризачи.

Най-предпочитаните продукти за борба с гризачи

Използването на отрови за гризачи е най-лесният, бърз и ефективен метод за отърваването от тях. Предлагаме няколко вида добре познати и изпитани препарати под формата на:

 • Пасти;
 • Гранули;
 • Восъчни блокчета. 

За нормална домашна употреба се препоръчват отровите под формата на паста. Тя е силно атрактивна и вкусна за мишките и плъховете. Обикновено при висока численост отровата се изяжда за няколко часа и скоро след това, животното умира. Зареждането на отровни примамки трябва да продължи докато гризачите спрат да ядат от тях. Това значи, че цялата налична популация е унищожена.

Средства за унищожаване и защита от гризачи

Продукти за борба и унищожаване на мишки и плъхове>>топ цени>>топ качество

Разбира се съществуват и алтернативи на отровите, които също са ефективни. Възможностите са:

 • Капани - Този метод е доказал своята ефективност във времето. Можете да използвате капани за гризачи на места, където употребата на отрови е нежелана или недопустима. Съществуват различни видове капани. Правилният избор на конкретен вид капан е много важен за ефективността му. Всички те се нуждаят от атрактивна примамка, която да привлече животното, за да попадне в капана. Докато лепливите безотровни капани са за еднократна употреба и се изхвърлят след залавяне на жертвата, всички останали механични и живоловни капани са за многократна употреба;
 • Ултразвукови устройства и електронни устройства - В последните години технологиите за отблъскване на гризачи с ултразвук или електромагнит са се усъвършенствали и устройствата стават все по-ефективни. Електронните апарати могат да се използват навсякъде, където има нашествие на гризачи. Това е един от най-екологичните методи за борба с тях - изключват употребата на отрови, капани или каквито и да било консумативи;
 • Комбинирани методи - Комбинираните методи включват съчетаването на различни видове продукти, като дератизациони кутии, капани и репеленти за гризачи. Комбинираните методи сочат положителни и трайни резултати при защита на частни домове и административни сгради и складове. Тези методи се препоръчват при големи площи или при голяма численост на вредителите. 

Ние от Otrovi.com можем да ви помогнем да изберете най-добрите продукти за защита и борба с гризачите.

Често задавани въпроси

Как да се отървете от мишките и плъховете?

В нашия онлайн магазин otrovi.com ще срещнете няколко начина и средства за справяне с гризачите. Съществуват различни по вид автоматични капани, които са механични и електронни. В тях се поставя хранителна примамка или отрова. Има и препарати, които ще ви помогнат в борбата с нашествениците.

Кои са най-добрите средства за борба с гризачи?

Всички дават резултат. Ако искате обаче да премахнете цялостно проблема с неканените гости, трябва да помислите за глобално решение. Това може да стане чрез поставяне на уред с ултразвуково или електромагнитно действие, което е включено постоянно в тока.

Колко време отнема за справяне с мишките и плъховете?

Всичко зависи от средствата за борба, които използвате. Смята се, че при повечето варианти, усилията, необходими да напуснат трайно обитанията ви, ще траят няколко дни до седмица, в зависимост от поведението на животинките. Ако използвате репеленти, ще наблюдавате почти моментално действие.

Има ли хуманни начини за справяне с гризачите?

Има. Съществуват електрически и ултразвукови устройства за борба, които работят на честота, която е доловима само за мишките и плъховете. Чрез своите сигнали, те предизвикват страх, влияят на нервната им система, репродуктивните им свойства и спомагат за тяхното ефективно прогонване от дома и градината ви. Хуманните капани също не нараняват вредителите.