Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Борба с щурци

20 артикула

на страница

Колкото и често да чувате, че щурците носят късмет, ако ги срещнете в градината или вкъщи, те не са нищо друго, освен вредители. Борбата с тях е задължителна, ако искате да си осигурите спокойствие и да запазите насажденията си здрави.

Как изглеждат щурците?

Те са скачащи насекоми с крила и често се бъркат със скакалци, поради сходните звуци, които издават. По-малки са от скакалците и за разлика от тях не са зелени, а кафяви и дори черни. Хранят се с малки насекоми и растения и особено опасни за посевите са полските щурци.

Борба с щурци

Вреди, които нанасят щурците

През зимата те търсят къде да се подслонят и могат да се озоват в мазето на жилищна сграда, тъй като предпочитат тъмни, затворени пространства. Ако се промъкнат в дома ви, са способни да нанесат непоправими щети на мебели, дрехи, постелки и книги. Активни са през нощта, като ще ги разпознаете по дългите антени и издължени задни крака, както и по специфичните звуци, които издават, търкайки крилата си. Допуснати в градини, щурците застрашават посевите, защото обичат да хапват млади растения и разсад.

Кои са най-ефективните начини за борба с щурци?

За прогонване и унищожаване на натрапниците се прилагат естествени, органични и химически методи. Сред най-ефективните са:

1. Домашно приготвени репелентни средства 

Подходящи са за борба с насекомите вкъщи. Поставете капани с лепило в ъглите на жилището и на места, където предполагате, че има концентрация на нашественици, като за примамка можете да използвате царевично брашно. Лютивите спрейове също вършат работа за ефикасна борба, а ако решите да ползвате аерозолни инсектициди, имайте предвид, че на тях им трябва повече време, за да подействат, но направят ли го, можете да сте спокойни, че на всяка цена сте се отървали от щурците. 

2. Химически препарати 

Пръскането с концентрирани инсектициди за борба против насекомите е най-сигурният начин да се справите с проблема. Използването на химикали е задължително, когато става въпрос за масово нападение и незабавна защита на посевите. Пръскането улеснява премахването на вредните насекоми от техните укрития, като цепнатини и всякакви тесни пространства.

Вземете предпазни мерки, като се погрижите да обезопасите дома си. Прегледайте прозорците и вратите дали се затварят плътно и сложете уплътнения, ако се налага. Поддържайте градината и двора чисти и премахвайте плевелите навреме. За повече информация и професионални съвети за борба с вредителите, се свържете с нашите експерти от Otrovi.com.

Често задавани въпроси?

Какви са признаците за наличие на щурци в двора?

Наличието на щурци в двора може да се установи по следните признаци:
Забелязване на щурците в нощните часове, особено около отпадъци или хранителни източници;
Остатъчни следи от изпражнения и урина на щурци, които приличат на малки черни точки;
Шумове в нощните часове, като драскане или шум при движение във водопроводните тръби

Как да предотвратя появата на щурци?

За да предотвратите появата на щурци в двора, е важно да предприемете следните мерки:
Редовно почистване на отпадъците и поддържане на чистота около боклуците.
Затваряне на отворите и пукнатините в стените и подовете, които могат да служат като входни точки за щурците.
Съхранение на храната в плътно затворени контейнери, за да се предотврати достъпът на щурците до нея.
Редовно обслужване и поддръжка на водопроводните системи, за да се избегне проникването на щурците през тръбите

Как да предпазя градината си от нападение на щурци?

За да предпазите градината си от нападение на щурци, можете да предприемете някои действа. Трябва редовно да почиствате градината от отпадъци и изоставени предмети, които могат да привличат щурците. Също така може да използвате защитни мрежи или покривки върху растенията, за да ги предпазите от щурците. За да ги отблъсквате може да поставите капани или устройства

Кои препарати да използвам в борбата с щурците?

В борбата с щурците можете да използвате различни препарати, като примамки, отрови или препарати за пръскане. Препаратите са насочени към унищожаване на щурците и превенция от повторно нашествие. Важно е да следвате инструкциите на производителя и да ги прилагате съобразно условията и степента на проблема с щурците