Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Капани за къртици

20 артикула

на страница

Капаните за къртици и сляпо куче са едни от най-бързите и ефективни методи за борба с подземни гризачи. Те биват различни по вид и начин на действие спрямо различните предпочитания и нужди.

Капани за къртици

Видове капани за къртици

Съществуват няколко различни по вид капани за къртици и сляпо куче:

  • Челюстни капани за къртици: Този вид капани са едни от най-предпочитаните поради простият механизъм и висока ефективност при улавяне. Капаните са произведени от масивен поцинкован метал с мощна пружина и здрави челюсти.Зареждат се сравнително лесно и не изискват специални умения от ползвателя. Тези капани за къртици се поставят директно в тунелите на подземните гризачи. Техният ефект е моментален. Улавят къртицата щом мине пред тях. Важно е да се каже, че при използване на механичен капан е необходимо да проверявате вече заложените капани по често, например на два-три дни. Това е така, защото капанът може да улови само една къртица, след което трябва да бъде почистен и презареден. Възможно е да сте поставили капана на неактивна къртичина или тунел, тогава той няма да улови нищо. Ако нямате улов до 2-3 дни на заложения капан за къртици, сменете неговото местоположение;
  • Тунелни капани за къртици и сляпо куче: Този вид капани са по-сложни за употреба, тъй като имат две отделни примки, които могат да уловят две къртици или слепи кучета едновременно. Сложността при употребата се явява при зареждането, което трябва да бъде направено с повишено внимание. За сметка на това, тези капани никога не пропускат да уловят сляпо куче или къртица, което ги прави много ефективни. Поставят се в тунела на подземния гризач и  действат веднага щом някоя къртица премине покрай техните челюсти. Проверявайте заложения капан на всеки 2-3 дни, ако е необходимо, почистете капана и го заложете отново;
  • Живоловни капани за къртици: Това са хуманни капани, които улавят къртиците живи в специални PVC кутии с обратни клапи. Капаните се поставят по протежение на тунелите на къртиците. При обичайното преминаване на къртица в тунела си, тя навлиза в капана, като обратните клапи пречат тя да излезе обратно. След улавяне, къртицата е невредима и може да бъде освободена. Важно е да кажем, че при този тип капани за къртици е необходимо да проверявате капана всеки ден. Така ще бъдете сигурни, че при наличие на подземни гризачи, те няма да престоят дълго време в капана и ще бъдат освободени живи;
  • Капани за къртици с лесно и безопасно зареждане: Доста иновативен вид капани за къртици, които набират скорост от няколко години насам. Тези капани се зареждат с едно движение, като няма опасност неволно да не го заредите правилно. Капаните се поставят директно в предварително разкопания тунел на къртицата и се активират, когато подземният гризачи премине под тях. Тези уреди могат да бъдат използвани още и за улавяне на мишки и плъхове. Залагат се в тунелите и дупките на гризачите, когато има такива и средата позволява това да се случи, например в полета и ливади;
  • Капани за сляпо куче: На практика сляпото куче се лови със същите капани, както и къртицата, но когато имате проблем със сляпо куче, имайте предвид, че то е доста по-голямо в сравнение с къртицата. Затова и капаните трябва да бъдат с по-големи челюсти. Капаните за сляпо куче се залагат по същия  начин, както при къртиците - поставят се директно в тунела на подземния гризач.

Изберете подходящите капани за къртици

Който и модел капан за къртици и сляпо куче да изберете е важно да знаете, че капаните действат само ако ги поставите в активен тунел на подземните гризачи. Как да разберете кой тунел е активен? Преди да заложите капана запушете или заравнете всички налични дупки на къртици или слепи кучета. На следващият ден ще се образуват нови къртичини. Именно това са активните тунели и там трябва да заложите капана. При сляпото куче запушените дупки ще се бъдат разровени и отпушени, съответно, поставете капана в тези тунели.

При големи нападения на подземни гризачи в дворове и градини е препоръчително да използвате комбинирани методи и средства за понижаване популацията на подземни гризачи. Те включват уреди против къртици с ултразвук, препарати и капани за подземни гризачи. Така ще успеете да защитите професионално градината и двора си от къртици.

 Често задавани въпроси

Какво представляват капаните за защита от къртици и сляпо куче?

Има няколко вида ефективни средства за борба срещу подземните гризачи, които служат за залавянето им. В зависимост от начина си на действие, средствата за хващане на вредителите се разделят на тунелни, известни още като хуманни, челюстни и професионални. Те са механични, като корпусът им е изграден от здрав материал, като стомана.

Колко капани за къртици са необходими за градината?

Поставянето на един брой покрива периметър от тунел на гризач. За да постигнете ефективен краен резултат, трябва да предприемете залагане на толкова уреди, колкото са тунелите. Можете да откриете единични бройки, както и комплекти, включващи няколко средства за хващане на вредителите.

Къде и как да поставите капана за къртици?

Винаги спазвайте инструкциите от производителя, които са приложени към избрания от вас продукт. Трябва да ги поставите прецизно и внимателно в тунелните пространства, като изкопаете дупка, достатъчна за позиционирането, след което да я покриете с пръст или прозрачен съд. Важно е да бъдете внимателни, за да не разрушите тунелите.

Колко често трябва да се проверяват капаните за къртици?

След прилагането им по предназначение спрямо посочените стъпки, трябва да проверявате ежедневно за наличието на вредителите. Ако до две седмици след това забележите присъствие на подземните гризачи, но нямате улов, можете да комбинирате с други средства за предпазване.