Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Инструменти за вадене на кърлежи

1 Артикул

на страница

При ухапване от кърлеж трябва да се действа бързо и ваденето му с уреди да се извърши до 1-2 дни, а най-добре в първите 24 часа, за да се предотврати евентуално заразяване. Препоръчително е паякообразното да се постави в стъклено шише и да се предаде за изследване от паразитолог. Ако няма такава възможност, насекомото трябва се унищожи, като се изгори или постави в спирт.

Вадене на кърлежи в домашни условия

Когато забележите кърлеж, впит в тялото на човек, най-добре потърсете лекар, който да го отстрани. Ако решите сами да се справите с неговото вадене, въоръжете се с необходимите уреди и инструменти и следвайте следните стъпки:

  • използвайте уред за вадене на кърлежи, с който да захванете главата на насекомото, възможно най-близо до кожата, като поставите ръкавици на ръцете;
  • дърпайте бавно, без въртеливи движения, като внимавате да не откъснете хоботчето от тялото на паразита;
  • почистете мястото със спирт или друг дезинфекциращ разтвор;
  • наблюдавайте общото състояние на потърпевшия и следете за симптоми – болка, оток, зачервяване, температура, главоболие, стомашно-чревни неразположения и др.

Инструменти за вадене на кърлежи

Обратно на масово разпространената практика при вадене на кърлеж, той не трябва да се маже с никакви субстанции, като мазнина, спирт, алкохол и т.н. Това няма да помогне, но може да увеличи опасността от инфекция.

В Otrovi.com за безопасно вадене на кърлеж предлагаме специални уреди. Възползвайте се от уреди тип ласо. Те са с формата на химикалка и са изключително удобни за вадене на забит паразит в кожата на хора и животни. При натискане на бутона на уреда се освобождава малка примка, която прецизно хваща паразита и го вади без разкъсвания. Уредът е малък и компактен и може да се носи навсякъде.

 

Начини за предпазване от кърлежи

Колкото по-ограничени са контактите с тези видове паякообразни паразити, толкова по-защитени са здравето и живота ни. При преминаване през поляни и зелени площи е хубаво да се вземат предпазни средства и да се носят дълги панталони, а крачолите да са подпъхнати в чорапи или закрепени плътно към краката с велкро лепенки. Задължително е използването на репеленти и носенето на специален уред за вадене на кърлеж.

При пикник сред природата е добре да използвате сгъваеми маси и столове, вместо да сядате директно на земята. За да предпазите себе си, семейството и домашните кучета и котки, не забравяйте да обезпаразитите градината и дворното пространство. Има достатъчно ефикасни препарати на ниски цени, с които ще си гарантирате безопасност при забавления на открито.