Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Инструменти за вадене на кърлежи

Не можем да намерим продукти, отговарящи на селекцията.

При ухапване от кърлеж трябва да се действа бързо и ваденето му с уреди да се извърши до 1-2 дни, а най-добре в първите 24 часа, за да се предотврати евентуално заразяване. Препоръчително е паякообразното да се постави в стъклено шише и да се предаде за изследване от паразитолог. Ако няма такава възможност, насекомото трябва се унищожи, като се изгори или постави в спирт.

Вадене на кърлежи в домашни условия

Когато забележите кърлеж, впит в тялото на човек, най-добре потърсете лекар, който да го отстрани. Ако решите сами да се справите с неговото вадене, въоръжете се с необходимите уреди и инструменти и следвайте следните стъпки:

  • използвайте уред за вадене на кърлежи, с който да захванете главата на насекомото, възможно най-близо до кожата, като поставите ръкавици на ръцете;
  • дърпайте бавно, без въртеливи движения, като внимавате да не откъснете хоботчето от тялото на паразита;
  • почистете мястото със спирт или друг дезинфекциращ разтвор;
  • наблюдавайте общото състояние на потърпевшия и следете за симптоми – болка, оток, зачервяване, температура, главоболие, стомашно-чревни неразположения и др.

Обратно на масово разпространената практика при вадене на кърлеж, той не трябва да се маже с никакви субстанции, като мазнина, спирт, алкохол и т.н. Това няма да помогне, но може да увеличи опасността от инфекция.

В Otrovi.com за безопасно вадене на кърлеж предлагаме специални уреди. Възползвайте се от уреди тип ласо. Те са с формата на химикалка и са изключително удобни за вадене на забит паразит в кожата на хора и животни. При натискане на бутона на уреда се освобождава малка примка, която прецизно хваща паразита и го вади без разкъсвания. Уредът е малък и компактен и може да се носи навсякъде.

Начини за предпазване от кърлежи

Колкото по-ограничени са контактите с тези видове паякообразни паразити, толкова по-защитени са здравето и живота ни. При преминаване през поляни и зелени площи е хубаво да се вземат предпазни средства и да се носят дълги панталони, а крачолите да са подпъхнати в чорапи или закрепени плътно към краката с велкро лепенки. Задължително е използването на репеленти и носенето на специален уред за вадене на кърлеж.

При пикник сред природата е добре да използвате сгъваеми маси и столове, вместо да сядате директно на земята. За да предпазите себе си, семейството и домашните кучета и котки, не забравяйте да обезпаразитите градината и дворното пространство. Има достатъчно ефикасни препарати на ниски цени, с които ще си гарантирате безопасност при забавления на открито.