Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Схеми за пръскане на картофи

Независимо дали сте решили да отглеждате картофи на открито в градина или в оранжерии, е важно да предприемете правилните профилактични действия за предпазване на културата от вредители. Най-често като такава защита се явява изграждане и изпълнение на схеми за пръскане с различни препарати, в зависимост от източника на вреда – гъбично или вирусно заболяване.

Събрани картофи

Грижи за картофи в оранжерии и градини

Важно условие за получаването на богата реколта е да подготвите всичко необходимо преди това, което основно се изразява в подхранване на почвата и осигуряване на здрави и незаразени разсади.

Ако решите да отглеждате картофи в оранжерия, е добре да се насочите към сорт, който зрее по-рано. Тези, които ще служат за засяване, не трябва да надвишават диаметър над 4-5 сантиметра, защото рискувате да бъде нарушена целостта им. След засаждане, при оптимална температура между 18 и 22 градуса, до няколко дни трябва да започнат да никнат. Важно при избора за отглеждане в оранжерия, е да подготвите почвата качествено.

Засаждането и отглеждането на картофи на открито в градина е почти еднакво като това в оранжерии. Важно и при двата случая е след засаждането да предприемете действия по обработване с фунгициди и инсектициди, които да държат вредителите и болестите далеч от вашите картофи. Третирането трябва да продължи през целия вегетационен период и се извършва по специална схема, съобразена с етапите на развитие.

Значителна разлика между отглеждането на открито и закрито е, че при първия начин културите са значително по-застрашени от нападение и щети от паразити и бактерии, отколкото на закрито.

Препарати за пръскане на картофи

Картофите са култура, която често страда от болести, подобни на доматите – картофена мана, бактериоза. Картофената мана е гъбично заболяване, което се причинява от гъба, наречена Phytophthora infestans. Тази болест може да нанесе сериозни поражения върху надземните части на растението, като започва с листата, а впоследствие плодовете могат трайно да се увредят и качеството и количеството на реколтата сериозно да пострада.

Бактериозата атакува отново надземните части. Най-силно застрашени са тези земеделски култури през два етапа – бутонизация и цъфтеж.

Обработването като превенция по схема с фунгициди и хербициди е много важна, защото по този начин увеличавате устойчивостта на растенията към външните фактори, особено към влиянието на вредителите. Основни препарати, които атакуват и прогонват неприятелите, под формата на паразити, гъбички и насекоми, са:

● За картофена мана – пероцин (300 грама на декар), дитан (около 200 грама на декар площ), бордолезов разтвор 1%. Освен това, можете да предприемете пръскане с разтвор, съдържащ сода и течен сапун срещу мана;

● За бактериоза се предприема пръскане с разтвори, включващи: Купроцин 400 гр за декар и бордолезов разтвор от 1%. Вазтак също лекува вирусни заболявания;

● Алтернария – можете да използвате препарат за пръскане Дитам и Полирам, като разтворите във вода по 200 грама от тях за декар;

● За насекоми и буболечки – колорадски бръмбар, листни въшки. Сантана е подходящ инсектицид, който се слага в почвата при засаждане. За следващо пръскане можете да използвате Калипсо;

● За плевели – Ажил е много ефективно средство при борбата с упоритите плевели. Пръскането се провежда веднъж на всеки 10-15 дни до унищожаване на плевелите.

Колко често и в кои периоди се пръскат?

За да защитите своята реколта, е добре да предприемете активна защита чрез пръскане по схема. Тя е насочена против вредители, болести, насекоми и плевели. За най-голяма ефективност е добре да комбинирате инсектицидни, хербицидни и фунгицидни препарати, които ще осигурят максимално предпазване на вашата картофена култура.


Когато подготвяте схема, по която ще се водите, е добре да съобразите кои са слабите звена – от какво са най-застрашени тези култури, в какъв етап на развитие са и кога са най-уязвими.

Картофи

Схеми за профилактично пръскане на картофите

Можете да съобразите схемата спрямо времето, в което планирате да извършите беритбата – обработката не трябва да се извършва поне 60 дни преди това.

В схемата трябва да се предвиди обработването през етапа на растеж на пъпките и преди цъфтеж да бъде с най-голяма интензивност, защото тогава тези култури са най-застрашени от щети.

Добре е да съобразите схемата за предпазване спрямо климатичните условия – най-подходящо е да се извършва превенцията при по-умерени температури, защото някои препарати са с агресивни активни вещества и могат да изгорят листата. Съобразете схемата спрямо валежите – трябва да извършвате третирането с препарати на сухо време, защото дъждът може да го отмие и той да не успее да изсъхне върху повърхността на растението.

Начини на пръскане на картофи

Може да бъде както кореново, така и листно. Първото е подходящо за по-дълготрайни ефекти, а второто се използва, предимно когато се забележи дефицит на ценни хранителни елементи по състоянието на растението – най-често се отразява на листата.

Освен необходимите елементи, е добре да наторите и с компост и хумус, като по този начин обогатявате допълнително и осигурявате хранителни вещества за развитието им.

Подхранването на почвата чрез течен тор е важно условие за добиването на качествена продукция. Азот, фосфор, калий, калций, магнезий са сред най-необходимите елементи, които осигуряват развитието и растежа на картофите.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги