Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на зеле

Зелето е една от най-нападаните култури от болести и вредители. За отглеждането на тази култура и изкарването на добра реколта, трябва да полагате своевременно грижи за продукцията си. Кои са най-важните?

От какво предпазвате зелето с пръскане?

Събрано зеле

Няколко са основните заболявания, които могат да навредят изключително много на вашата реколта. Ето ги и тях:

1. Мана
Това е гъбна болест. Първо се заразяват разсадите. Листата на растенията се покриват с жълтеникави петна. Понякога се появява и страничен налеп. Болестта вирее най-добре при умерена температура.

2. Гуша
Това също е гъбна болест, нападаща само корените на растението. Образуват се израстъци, които в последствие се напукват. По този начин в корена влизат микроорганизми, причиняващи загниване. Един път заразена почвата, остава такава в продължение на около пет години.

Мерките срещу гуша започват с профилактирането. Трябва да се съобразите със сеитбооборота и да варувате редовно.

3. Голите охлюви
Те нападат зелките предимно през нощта, когато листата успешно съхраняват влагата във вътрешността си. За да се справите с тях прилагайте пръскане на културата с различни народни средства. Предпочитан за тях е мириса на мая или бира. Сложете между насажденията купички с тях и когато се съберат доста голи охлюви ги изхвърлете.

4. Листни въшки и зелеви бълхи
Това са една от най-големите напасти по този вид градински култури. Добре е да вземете мерки навреме, защото се размножават изключително бързо и справянето с тях става все по-трудно.

5. Сива пеперуда.
Тя снася яйца по долната страна на листата. Големи проблеми за фермерите правят гъсениците. Те се хранят с листата на културата.

Препоръчваме пръскането да започне като профилактично, с цел предпазване.Така има голяма вероятност да не се наложи допълнително третиране заради усложнения като болести и вредители

С какво да пръскате зелето?

При нашите климатични условия, най-широко застъпеното е производството на зеле през есента. Подходящи сортове са: Ликоришко Бяло, Дъбленско, Средец, Кьосе, Балкан, Рекорд, Топаз. Този зеленчук е култура с високи изисквания към влагата в почвата. Най-добрият вариант, по отношение на влагата, е тя да е около 80%. Културата не понася засушаване или голяма влажност. Много е важно борбата с маната да започне навреме. Използвайте следните препарати: Ридомил голд МЦ-0,25 %, Верита ВГ - 0,15%, Дитан М 45-0,2%, Алиет флаш - 0,3%, Икуейшън про - 0,04%, Акробат Плюс ВГ - 0,2 % и др

Съвети при третиране на зелето

Зеле

Зелето бива нападано често от доста вредители. Затова практикувайте пръскане редовно през две седмици до края на вегетационния период. Срещу маната третирайте с пръскане предварително с гореизброените инсектициди, като добавите и фунгицид. След около две седмици направете следващо пръскане.

Ако не сте сигурни в това какъв препарат да използвате, задължително се консултирайте с компетентно лице, което освен правилните препарати ще ви направи и схема за третиране. В противен случай може не само да не помогнете на културата, но и да ѝ навредите.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги