Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Торене на пшеница

Пшеницата е една от първите зърнено-житни култури, които човекът отглежда за производството на брашно, бира, биогаз, фуражи, материали. За голяма и плодородна реколта е нужно да знаете някои полезни съвети за схемите на торене. Ние, експертите от otrovi.com, ви предоставяме още информация в статията.

Торене на пшеница

Особености при торенето на пшеница

Всяка култура се нуждае от подхранване, но то трябва да бъде съобразено със сорта, сезона, количеството, вида на почвата и етапа на развитие. Преценете и какъв тор ще изберете. Той трябва да съдържа следните елементи: азот, отговорен за цялостния растеж, фосфор, който спомага вкореняването и калий за натрупване на въглехидрати. Подхранването с листен тор е препоръчително един или два пъти в годината – през зимните или пролетните месеци.

Какво трябва да знаете за пролетното торене на пшеницата?

Пролетта е периодът, в който подхранването има най-голямо въздействие върху нейния растеж. Имайте предвид следното:

  • подготовка на почвата – тя не трябва да е замръзнала, със снежна или ледена покривка. Започнете от по-равнинните терени и завършете с по-наклонените. Ако все пак зимата не си е отишла, торете с карбамид, защото той е с по-интензивно въздействие по нашите ширини;
  • време на третиране – трябва да го направите преди март месец, защото тогава започва вегетацията. Ако извършвате листно третиране се убедете, че не се очаква дъжд, за да не го отмие; 
  • методи за нанасяне – можете да изберете между твърд и течен вариант. При твърдия, торът е на гранули, които се смесват с почвата или се поставят в самите лехи. Течната форма се пръска по цялата площ, по листата или в корените, като воден разтвор.

Ако прилагате правилно тези съвети за торене, ще имате богат добив на пшеница.

Съвети и препоръки при есенното торене на пшеницата

Това е предсеитбеното наторяване за по-късните сортове, което подхранва тези, които ще са във фаза на братене през зимните месеци. Ако е имало обилни валежи, нивата на азот ще са ниски. Тогава използвайте амониева селитра – подходяща е за всички типове почви.

Пшеница на полето

Как да определите правилната доза на торене на пшеницата?

Важно е да знаете съдържанието на азот в почвата. Ако е над 60 кг на декар, допълнителното насищане ще повреди плода и ще намали студоустойчивостта му. Ако има нужда от подхранване, са достатъчни средно около 10 до 15-17 кг на декар, според сорта. Разпределете ги на дози за пролетта и есента в съотношение 2:1. При по-тежките и плътни почви има нужда от по-рядко подхранване, докато по-песъчливите – от по-често.