Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Торене на домати

Доматите са растения, които, при правилно засаждане и отглеждане, могат да донесат на притежателя си голяма продукция. За осигуряването на добри условия за растеж на тази култура, независимо на открито в градини или под формата на разсади в оранжерии, има определени условия, които трябва да се спазват.

Особености при производството на домати

Торене на домати

От гледна точка на почва и изисквания към нея, тази култура не е сред капризните. В зависимост от това дали планирате ранно, средно или късно производство, което се осъществява под различни температури и притежава различен вегетационен период, се определя видът на необходимата почва. При ранното производство тя следва да е по-лека, а при средните и късните – по-тежка.

Доматите имат необходимост от добро осветление, за да могат да се хранят и развиват правилно. При недостатъчно осветление растителната маса намалява, а фосфорът и азотът не се усвояват качествено. Ако осветлението е много притъмнено, азотът се увеличава значително, което води до проблеми в процеса на развитие и неговото забавяне.

Важно е и да предприемете процедури по пръскане с препарати, с цел профилактика и предпазване от болести, като мана и алтернария. Тези превенции се извършват периодично през целия вегетационен период на растението.

Първото торене на доматите при засаждане

Процесът по производството на домати е дълъг, а стартирането му се бележи от първото торене. Храненето на тези растения зависи от сорта им, но всички те се нуждаят от необходимите витамини и минерали. Най-важните елементи, от които се нуждае растението, за да живее, да се храни и да се развива, се предоставят от почвата и се всмукват чрез корените. Когато те не се съдържат в достатъчни количества, е добре при първото торене да ги осигурите. Основно те са:

● Фосфор – този елемент е сред най-важните, без чието наличие производството не може да се осъществи. Недостигът му може да доведе до забавен растеж на кореновата система, тънкост на стъблата, лошо узряване на плодовете. Наличието на проблема може да се забележи при появата на петна, притежаващи лилав оттенък. Доматите имат най-голяма нужда от фосфор в началните си стадии след засаждането;

● Калий – тези плодове имат високо съдържание на калий, което не е случайно. Този елемент влияе най-вече върху устойчивостта на растенията на болести и климатични условия и водния им режим. Растенията поглъщат голямо количество и се нуждаят от допълнителен източник на калий в периода на плодообразуването и нарастването им;

● Калций – този елемент отговаря в процеса по образуване на клетъчните стени на растението, както и във формирането на корените и листата. Когато има недостиг на това вещество, се проявява най-вече в състоянието на листата и плодовете;

● Магнезий – сред най-важните функции на растението е синтезирането на хлорофила, който се осигурява от наличието на магнезий. Препоръчително е да се поддържа балансирано ниво на този елемент през вегетационния период;

● Азот – той е жизненоважен за формирането, отглеждането и добиването на всички растения и без неговото необходимо количество в почвата, крайната продукция търпи поражения.

Торене на домати при цъфтеж

След първото торене на доматите, следва второ допълнително подхранване на почвата, което следва да се извърши през периода на цъфтеж и плодообразуване. Като една от най-правилните практики, доказали своята резултатност сред опитните градинари, е подготвянето на разтвор, който да се приложи, съставен от: 10 литра вода, 10-15 грама калиев сулфат и 50 грама суперфосфат.

Схема за торене на домати

През етапите от развитието си, доматите имат необходимост от различни количества от основните елементи, което създава предпоставка за торене с цел подхранване.

Основно се извършва три пъти, както следва:

1. Първо подхранване по време на появата на същинските листа.

2. Второ – по времето на плодообразуването.

3. Третото е при уголемяване на плодовете до максималните размери, които може да достигне.

През първата фаза торенето изисква подготовка на следния разтвор: 10 литра вода, 15-20 грама карбамид, 50 грама суперфосфат и 10-15 грама калиев сулфат.

През третата фаза, а именно през наедряването на плодовете, се изисква торене с течен тор по следния начин: 10 литра вода, 10-15 грама калиев сулфат и 40-50 суперфосфат.

На един линеен метър се падат 0.5 литра от готовия разтвор за пръскане и поливане.

Методи за повишаване на добива

Домати 3

За подобряване на реколтата и хранителния режим е важно да се осигури добра влажност на почвата. Добрият воден баланс осигурява растеж, високо плодообразуване, осъществяване на добро минерално хранене. Влажността не трябва да бъде нито ниска, нито висока – в диапазон от 70% до 85%, като най-висока следва да бъде в периода на узряване и по-ниска преди образуването на плода. При липса на валежи трябва да извършвате качествено поливане, а при повишено количество – да намалите водоснабдяването.

Калиевият сулфат е гранулиран разтворим тор с високо съдържание на калий и сяра. При торене на тази култура с калиев сулфат, плодовете придобиват по-добър цвят, по-силен аромат и високо качество.

Суперфосфатът е фосфорен тор, който е богат източник на фосфор и е подходящ за подхранване на почви от различен тип. Този продукт е напълно разтворим във вода, което осигурява бързо транспортиране на необходимите вещества до растението и задоволяване на нуждите му.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги