Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на краставици

В днешно време е истинско предизвикателство в сферата на градинарството да се постигне качествена реколта без много загуби. Причина за това са множеството външни фактори, които се явяват неблагоприятни за различните култури, които създават необходимост от предприемане на профилактични действия.

Особености при отглеждане на краставици

Краставиците са зеленчуци, които са лесни за отглеждане, стига да се предприемат действия за защита и подпомагане. Когато се отглеждат на открито, те са значително устойчиви на климатични условия и вредители, но все пак уязвими.

Краставици

Най-подходящо е, преди да предприемете засаждане на краставици, да определите какъв сорт би бил най-подходящ, както и правилното им позициониране. Добре е да засадите тези растения на места, където преди това са се отглеждали ряпа, морков, репички или цвекло. Причина за това е развиването на кореновата система на краставицата – тя е повърхностна.

За да си гарантирате качествена реколта, трябва да осигурите всички необходими вещества за храненето на тази култура. Именно поради тази причина е добре да избягвате засяването на места, където предшественици са били: диня, пъпеш, краставици, тиква. Всички тези плодове и зеленчуци са обединени от високото ниво на употреба на хранителни вещества, което, от своя страна, изтощава земята.

Те са много топлолюбиви, което създава необходимост от по-късното им засаждане. В различните части на страната, спрямо температурните особености на регионите се определя най-подходящото време. Най-често това се явява средата на април или краят на май месец.

Болести по краставиците

Краставиците са подложени на риск от вредители и заразяване от болести, като заразата се пренася по въздуха. Някои атакуват зеленчуците, отглеждани на открито в градина, а други отглежданите в оранжерии през целия си вегетационен период. Като най-често срещани болести могат да се отбележат следните:

● Гниене – тази болест се съсредоточава предимно в кореновата система и крие опасности от унищожаването на цялата реколта. Можете да забележите наличието ѝ по надземната част на растението – листата губят своята еластичност при високи температури и изсъхват, а стъблото на храстите придобива кафяв цвят;

● Брашнеста мана – тази инфекция се причинява от гъбички и е най-често срещаната по домашно отглежданите плодове и зеленчуци. Като най-чести причинители на маната се явяват ниските температури в комбинация с високата влажност, както и пренасищането на почвата с азот. Симптомите, по които можете да познаете наличието ѝ, са бели петна върху листата;

● Антракноза – това е гъбично заболяване, което се причинява от температурни аномалии, неправилно поливане и засаждане на заразени семена;

● Листни въшки – тези вредители нападат предимно зелената растителна маса.

Как да спрете вредителите?

Най-сигурният начин за това е чрез използване на смеси за обогатяване и подхранване на почвата и пръскане с препарати за борба срещу вредителите и заболяванията, които причиняват. Практиката показва множество варианти, като основните, познати със своята ефективност, са:

● За борбата с брашнеста мана се приготвят различни препарати, включващи: син камък, гасена или негасена вар, аспирин, сода, млечна суроватка, течен сапун, както и различни фунгициди. Много често срещан избор е бордолезов разтвор, мая и чесън;

● За премахване на листните въшки можете да заложите на препарат, включващ мляко и йод. Можете да приготвите пепелива вода, както и да използвате разтвор за пръскане от вода, сода и течен сапун.

Схема за пръскане на краставици

Краставици 2

В зависимост от това дали пръскането се извършва поради налично болестно състояние или за защита от появата на такова, се определят схемата и честотата.

При наличен проблем е добре насажденията да се обработват на всеки 10 дни, а за превенция – пръскане около 3-5 пъти за целия период на развитие.

Съвети за правилно третиране

Когато предприемете отглеждане на краставици, е важно да им осигурите най-добрите възможни условия, за да получите богата и качествена крайна продукция. Като основни съвети могат да се определят:

● Съобразете необходимостта на тази култура от топлина и при решение за отглеждане на открито, не избързвайте. Изчакайте температурите да достигнат над 18-20 градуса;

● Извършвайте навременно пръскане с препарати, които да държат далеч вредителите от вашите насаждения;

● Не поливайте със студена вода, защото това може да създаде предпоставка за развиване на брашнеста мана и антракноза;

● При наличие на много дъждове, не преполивайте;

● Преди засяването можете да обработите семената, като ги накиснете в разтвор, съдържащ калиев перманганат. По този начин възпрепятствате наличието на заразени семена.

Профилактично пръскане на краставици

Като превантивна мярка можете да предприемете пръскането на краставиците да се извърши след засаждането при образуването на първите листа – в първата фаза от вегетационния период. За целта често се използват фунгициди от аптека или от домашен произход.

Подходящо е да предприемете пръскане с разтвор за добра реколта. В 10 литра вода се добавят 30 капки йодна тинктура, като можете да добавите и 1 литър млечна суроватка. Готовата смес служи за пръскане на растенията, което води до подсилване на имунната им система.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги