Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на пипер

Категории:

Пръскане на пипер след засаждане Пръскане на пипер след дъжд Пръскане на пипер на разсад Пръскане на пипер срещу мана

Една най-култивираните и избрани за отглеждане при нас култури, пиперът, се нуждае от полагане на доста грижи. Освен торене, поливане и прекопаване, има нужда и от пръскане. Привлича вредители от най-различни видове. Също е склонен и към прихващане на болести.

Основни болести и вредители, които причиняват щети на пипера

По чушките съвсем не са малко на брой вредителите и всички от тях носят някаква заплаха за реколтата. Те се причиняват от бактерии, вируси и гъбички. Най-често срещани са:

● Фитофторно гниене – по-познато просто като мана. Това е най-опасната гъбична болест. Развива се през цялата вегетация, най-често през плододаването, в условия на влага и топлина. Характерен симптом, по който ще я познаете, са воднистите петна. Първо са ярко- или тъмнозелени след това покафеняват и се разпространяват;

Фитофторно гниене по пипера (чушките)

● Краставична мозайка – едно от масово разпространените вирусни заболявания, което се среща сред много култури. Характерен симптом е мозаечното прошарване от светло- и тъмнозелени петна. При застудяване се появява и при плодовете, а може и директно да предизвика кореново гниене. Разпространители на тази болест за листните въшки и краставичният бръмбар;

крастевична мозайка по чушките (пипера)

● Бактерийно петносване – бактерията на това увреждане се пренася чрез вятър, дъжд и насекоми и прониква през устицата или рани по растението. Първоначално и тя образува воднисти петна, но в по-късен етап те потъмняват до черен цвят и образуват жълт ореол. Тази болест причинява директното окапване на чушките.

бактериално петносване по пипера

Вредителите са значително по-малко, но съвсем не са за пренебрегване. Трябва да следите и предпазвате пипера от присъствие на:

● Листни въшки – те са най-често срещаният вредител, който смуче сок от върховете, цветовете и долната страна на листата. Освен причиняване на преки рани по тъканта на растението, пренасят и много болести;

листни въшки по пипера

● Гъсениците на нощенки – борбата с тях е трудна, затова следете за сигнали за присъствие. Нощенките биват два вида: подземни и надземни. Подземните прегризват корените и листата, надземните нападат листата и плодовете;

Гъсеници нощенки по пипера

● Миниращи мухи – особено срещани са при оранжерийно производство. Вредите се нанасят от женските и ларвите. Женската прави ямички, в някои от които снася ларви. След излюпване ларвите започват да се хранят с паранхимата и повреждат горния и долния епидермис. Нападат най-младите листа на чушките.

миниращи Муху по пипера

Колко често се третира пиперът с препарати?

За предпазване от болести пиперът не се нуждае от много пръскане. Един или два пъти, с медсъдържащи препарати за целия сезон ще свършат работа. Ако условията обаче са благоприятни за развитието на такива състояния, още няколко третирания не са лошо решение.

Когато обаче забележите симптоми на някоя инфекция, трябва мигновено да реагирате. Преди пръскане най-добре се консултирайте със специалист, за да ви насочи какво трябва използвате, как да направите разтвора и през колко време трябва да третирате.

Периоди на пръскане на пипера

Те са няколко на брой и през тях се използват различни средства, защото всеки етап от развитието на растението има своите особености. През различните фази то е по-склонно към развитието на едно или друго заболяване. Освен това трябва да помислите кои вредители са активни през различните месеци от годината.

Фазите на отглеждане са:

● Засяване на семената;

● Покълване;

● Разсаждане;

● Развитие на листата;

● Цъфтеж;

● Плододаване и зреене.

Пръскане на пипер след засаждане

Една или две седмици след преместване на разсада и засаждането му на постоянно място, може да се започне с третирането. Разсаждането обикновено става в края на май и началото на юни. Само трябва да помислите против какво и кога искате да третирате и да изберете схемата с препарати, към която ще се придържате. Не чакайте прекалено дълго, защото, когато е по-млад, е по-уязвим.

Инструкции за ефективно пръскане на пипер

Пръскането трябва да е редовно в посочените срокове. Спазвайте карантинния срок на препаратите и времетраенето между повторно прилагане. Не надвишавайте максималния брой употреба на химикалите, нито препоръчителната концентрация на разтворите. Медта, която присъства в някои средства, като бордолезов разтвор, може да причини изгаряния.

Освен химикали можете да използвате добре познатите народни средства срещу насекоми и опасни микроорганизми. Едно от най-известните сред тях е содата бикарбонат. Пръскането с нея е ефективно както срещу по-големите неприятели на растенията, така и против микроскопичните такива. Подпомага образуването на захари, което я прави подходяща и за подхранване. Важно е да отбележим, че и с нея трябва да се внимава, защото е химично съединение.

Трябва ли да пръскате след дъжд или градушка?

Условията по това време съпътстват излизането на охлюви, гъсеници и други насекоми. Те без проблем ще се нахранят и заразят пипера ви. Освен тях, гъбичките също навлизат по-лесно през раните на растенията, причинени от градушката. Едно превантивно пръскане след дъжд и градушка е препоръчително. Точно то може да опази реколтата ви от заличаване.

Продукти към схеми за пръскане и защита