Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на пипер срещу мана

Пиперът страда от много болести, като една от най-опасната е маната. При това заболяване голямо значение има профилактичното третиране. Агроиндустрията е добре развита и на пазара се предлагат много препарати за защита от това упорито заболяване. За да сте сигурни, че прилагате правилния препарат, е важно да се консултирате с компетентно лице. Какво трябва да знаете?

Мана по растенията

Мана – най-опасната болест по пипера

Опасността от зараза при пипера се появява при топлина и висока влажност. Маната напада всички части на зеленчука, като по този начин засяга вегетацията му. Най-често се разпространява чрез поливането на културата. Болестта засяга кореновата шийка, плодовете, стъблата, листата и корените. Най-честите симптоми са окапване или пожълтяване на листата, както и гниене в основата на листата. Ако почвата е била заразена, няколко години след това не се хваща нов разсад засаден на същото място.

Какви препарати да използвате?

Когато през вегетационния период забележете, че част от пипера има симптоми на заразяване, трябва да отскубнете болните растения, както и здравите намиращи се в близост и да ги изнесете извън градината, за да се унищожат. В различните случаи за предпазване от мана се използват химически продукти за пръскане и обработка на растенията и почвата като амониев нитрат – 2%, Дитан М 45, Купроцин супер М, Топсин М 70 ВДГ, Ридомил Голд, Проплант 722 СЛ.

Дозировка и честота при пръскане

Има няколко начина с които може да защитите пипера от маната:

1. Трябва да приложите пръскане на почвата в оранжериите и градините, където е засаден разсада с амониев нитрат - 2%. Той укрепва имунитета на посевите, по този начин увеличава издръжливостта им. Така културата става по-устойчива на гъбични зарази, гние и увяхва по-рядко. Разтвора за пръскане се прави с около 10 г на 10 литра вода.

2. При проява на първи симптоми е необходимо да приложите пръскане с Дитан М 45-200 г/дка–прилага се 5 пъти. Купроцин супер М–0,2% (200 г/дка), Топсин М 70 ВДГ – 10 г на 10 литра вода или Проплант 722 СЛ –0.1 % в 5 литра вода за 1 кв.м, също и Ридомил Голд–25 г на 10 л вода – третират се максимум три пъти.

3. За отглеждането на устойчиви и здрави култури и за да се образуват едри плодове, е добре те да бъдат наторявани.

Болест по листата

На гърба на всяка една опаковката има описание и начин на приложение с правилните дозировки. Ако се затруднявате, попитайте агроспециалист, защото в противен случай е възможно да навредите на културата и почвата.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги