Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на пипер след засаждане

Пиперът страда от много и различни болести, които причиняват намаляване на добивите до 80-90% или загиване на голяма част от реколтата. Ето защо е от съществена важност да полагате грижи за почвата. В какво се изразяват те?

Профилактично пръскане на пипера след засаждане

Един от най-важните фактори за отглеждане на богата и качествена реколта е липсата на бактерии и спори на заболявания по растенията.

Пръскане на пипер след засаждане

За да предотвратите болестите и наличието на бактерии по пипера, е необходимо профилактично да прилагате пръскане с подходящи препарати. Първото пръскане обикновено започва след като разсада бъде поставен в почвата, като честотата на пръскане и количеството препарат зависят от вида на самия препарат.

С какви препарати да пръскате пипера?

Едни от най-опасните болести и неприятели на културата са листните въшки, маната, столбур, вертицилийното увяхване, краставичната мозайка.

За да предпазите културата от тези болести и неприятели, можете да закупите специализирани препарати за растителна защита от агроаптека, като третирането става, като следвате указанията отзад на продукта. Повечето продукти са под формата на течност, прах или спрей. Подходящи са препаратите Проплант 722 СЛ, Ридомил Голд МЦ, Вазтак Нов, Масай ВП и други.

Честота на третиране и пръскане

Подготовката на почвата започва още преди поставянето на разсада в нея, а самия разсад се приготвя три месеца преди това.Третирайте културата периодично, за по-голям и качествен добив.

Преди засаждането трябва да изорете земята, да премахнете плевелите и да приложите разрохване. Добавете минерални и органични торове за набавяне на хранителните елементи–азот, калий и фосфор. В периода на есента е необходимо да приложете леко увеличена доза торове, тъй като голяма част от културата ще бъде отмита от дъждовете и изворните води.

Пръскане след засдаждане на пипер

За да отгледате добра продукция, трябва да знаете, че пиперът обича светлината, топлината и влажността. Поради тази причина понякога се налага по-често третиране. Него трябва да извършите:

● По времето, когато се формират първите яйчници;
● Когато започнат да се образуват плодове;
● В началото на цъфтежа.

Избирайте магазини с голям асортимент от продукти за третиране. При колебания специалистите в тях ще ви насочат към правилните продукти, с които да постигнете максимално добър добив.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги