Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на пипер след дъжд

Валежите, които падат независимо от сезона, са предпоставка за множество болести. Известно е, че бактериите обичат влажността и тяхното разпространение в такива периоди става многократно по-голямо. Какво е необходимо да знаете, преди да третирате за защита на растението?

Пипер след дъжд

Отразява ли се дъждовната вода на пипера?

Пипера има нужда от напояване. То става по няколко начина:

1. Чрез дъжд. Образуването на пара при придвижването на атмосферните фронтове води до появата на валежи. Те по естествен начин напояват пипера.

2. Чрез капково напояване. Използва се капков маркуч, за да се получи равномерно напояване.

3. Напояване чрез дъждуване. При него поливната вода се превръща чрез специални апарати в дребни капки. Чрез пръскане капките напояват почвата.

4. Напояване чрез микродъждуване. Нарича се „микро“, защото чрез специални апарати се създават фини капчици. Чрез пръскане на тези капчици се полива с ниска интензивност. Подходящо е за разсади и нежни растения.

5. Напояване чрез мъглуване. Този метод работи на принципа на обмен на енергия между влагата и въздуха. Това става чрез пръскане на водата под налягане от много малки дюзи наречени мъглообразуватели.


Опитните фермери прилагат пръскане с цел предпазване на реколтата от бъдещи проблеми и за ограничаване на щетите след дъжд.

Как да предпазите пипера след дъжда?

Разпространението на някои вредители през вегетацията става чрез насекомите и водните капки след дъжд. За тази цел трябва да предпазите насаждението, като приложите пръскане с подходящ препарат. Използвайте по-често контактни фунгициди, но при условие, че не се очакват последващи валежи. Ако се очакват такива, изчакайте да преминат.

Какви мерки да предприемете преди да настъпят валежите?

Гъбичните заболявания са едни от най-често срещаните в периоди на обилен и продължителен дъжд. След него премахнете всичко, което се е натрупало около основата на насажденията. Ако след поставянето на разсада в почвата падне голямо количество вода, трябва да разскопаете около пипера. По-този начин ще позволите на въздуха да стигне до корените и ще предотвратите бъдещи вреди за културата.

Листо след дъжд

Информация за количеството и честотата на използване на препаратите можете да намерите в тяхното описание и начин на приложение. За да сте сигурни, че ще използвате подходящ препарат, е добре да се консултирате със специалист.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги