Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Схеми за пръскане на розите

Розите, като всяко друго растение, се нуждаят от обгрижване. На пазара се предлага богат асортимент от продукти, с които може да ги третирате, като предварително да си изясните по каква схема ще пръскате в зависимост от състоянието на конкретните нужди на растенията. Какви са схемите за пръскане?

Кога трябва да се пръскат розите?

Пръскането против ларви и патогени стартира още в началото на пролетта. Ако е в топла страна, третирането се осъществява зимата. Задължително е да обработите растенията преди да започне вегетационния период.

Препоръчваме да направите и зимно пръскане с течен меден сулфат, калиев сапун.

Второто зимно пръскане го направете през февруари, но се съобразете с времето. Трябва да е с температури над 0 градуса и да не духа. Основно се придържайте към схемата, която по възможност ви е изготвена от агроспециалист.

Пръскане на рози против вредители и болести

С какви препарати се пръскат розите?

Колко пръскания ще приложите, зависи от изготвената схема, състоянието на цветята и какво искате да им изградите като защита. Независимо дали искате предпазване от листни въшки, акари, молци, насекоми, болести, ръжда или други вредители и болести, следните препарати за предпазване са добър избор:

  • Децис 2.5 Ек. Прилага се 0.5 мл на един литър вода;
  • Вазтак Нов 100 ЕК. Прилага се 0.2 мл на един литър вода;
  • Ортус 5 СК. Прилага се 0.5 мл на един литър вода;
  • Топаз 100 ЕК. Прилага се 0.5 мл на литър вода;
  • Калипсо 480 СК. Прилага се 0.25 мл на литър вода;
  • Фоликур 250 ЕВ. Прилага се 1 мл на един литър вода.

В случай че съществува установен хранителен дефицит на розите ви, трябва да бъде установен от какъв произход е и да се вземат мерки. Важно е да се установи кой хранителен елемент липсва. За по-голяма точност. Това най-добре се установява като покажете част от растението и се консултирате с агроспециалист за да може с точност да прецени кой е липсващият елемент и цветето, и почвата да се третират спрямо него. Важно е да се отбележи, че трябва да се добави само липсващият хранителен елемент. Най-често хранителните елементи, които липсват са: фосфор, магнезий, калций, желязо, калий и цинк.

Схема на третиране на маслодайни рози

Трябва да се извърши, първо, предцъфтежно пръскане на културата с фунгицид, който е одобрен от държавните контролни органи. Когато пролетта е дъждовна и хладна, задължително прилагайте практиките през около две седмици, докато настъпи цъфтеж. Дали ще третирате розите с химически препарати или не, зависи от състоянието на конкретния масив.

Всеки път, когато правите пръскане, прибавяйте Хелиосол около 40 мл/дка. Използвайки го, вие увеличавате двойно ефекта от препаратите за растителна защита: торове, хербициди, инсектициди и фунгициди.

Схемите за третиране могат да варират, тъй като зависят от много фактори. За това препоръчваме консултация с агроспециалист, за сигурността на вашата пълноценна и обилна беритба.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги