Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Засаждане на домати

Има много стъпки в отглеждането на домати, като всяка една от тях изисква полагане на правилните грижи и осигуряване на благоприятни условия, доколкото е възможно. Като първоначална такава се категоризира засаждането им.

Какво трябва да знаете преди да засадите домати?

На първо място, трябва да изберете правилното им позициониране. Ако решите да оглеждате на открито, трябва да изберете такъв участък, където да има налично достатъчно естествено осветление, което отговаря за правилното формиране на кореновата система и развитието на надземната част на растението. Трябва да съобразите зонирането спрямо сортовете, преди да предприемете засаждането. Различните сортове се нуждаят от по-специални климатични условия. Има такива, които обичат сушата, а други влагата, както и такива, подходящи за отглеждане на север или на юг.

Засаждане на домати

Определяне на времето за садене също е важен фактор, който трябва да се съобрази. Когато избирате засаждане на даден сорт, трябва да знаете препоръчителното време за това, защото рискувате да предприемете действията прекалено рано или късно. Доматите са светлолюбиви и в случай че разчитате на слънчевата светлина, без допълнителни източници на осветления, е добре да се въздържате от сортове с есенно узряване, защото то или няма да настъпи или повечето цветове няма да дадат плодове.

Ако ще засаждате културите на закрито в оранжерии, е важно да знаете размерите, до които вашите разсади ще достигнат. Така ще можете да съобразите разстоянието между редовете и ще осигурите възможност на културата да се развива правилно.

Какви средства са ви нужни?

За засаждането на доматите са ви необходими следните неща, като част от които се определят според начина, по който ще отглеждате растенията – на открито или на закрито:

● Водоснабдителни системи – много е важно да осигурявате на вашите домати достатъчно ниво на влажност. Това може да се извършва по естествен начин от валежите и изкуствено – чрез поливане. Можете да използвате маркуч, инсталирани системи с пръскачки, лейка;

● Течни торове за подхранване на почвата – през фазите на растеж се изисква допълнително подхранване с фосфор и калий, което се осигурява чрез приготвянето и прилагането на течен тор;

● Разсади – купен или домашен.

Подготовка при засаждане на домати

В зависимост от възможностите и желаните цели, които искате да постигнете можете да предприемете засяване на открито или в оранжерии.

 

Засаждането на открито е най-често срещаният избор сред градинарите, но крие своите рискове, които са основно във външните фактори – температури, валежи, сила на вятъра, летящи и пълзящи насекоми, както и инфекциозни болести. Когато избирате място за засяване на семената в градини и земеделски земи, е важно да съобразите кои са били предшествениците. Подходящи такива плодове и зеленчуци са: грах, фасул, тиква, краставица, карфиол, диня, пъпеш. Неподходящи са семейство картофови. Почвата трябва да бъде добре подготвена, наторена с всички необходими елементи. Добре е да заложите на място, което се осветява интензивно и течението не е прекалено силно.

Засаждане на домати 1

За засаждането на домати в оранжерии е добре да заложите на закалени разсади. За да подберете най-подходящото време за целта, е подходящо да използвате температурата на почвата като ориентир. В дълбочината си трябва да се достига до поне 9-10 градуса. Важно е температурата в оранжерията да се поддържа на над 20 градуса, препоръчително до 22 градуса, а влажността да се класира в диапазон 80-90%. Това са най-оптималните условия за отглеждането на тези растения и по този начин достигат бърз темп на растеж.

Схема за засаждане на домати

Съществуват различни схеми, като основните и първоначални стъпки, основополагащи за избора ѝ са:

1. Избор на разсад – можете да използвате купен или да си подготвите свой собствен от миналата година. Семената се засаждат в малки кутии или саксии, за да започне процес на покълване и никнене.

2. Избор на място – то трябва да бъде слънчево и да ги осветява интензивно през поне 7 часа от денонощието.

3. Засаждане на корените – схемата зависи до голяма степен от височината на самите сортове домати, които следва да засадите. Най-популярни такива са: браздова, лентова, двуредова. Първите две са подходящи за високостеблените сортове, а последната – за нискостеблените. При браздовата следва разстоянието, което оставяте между два реда да бъде 75-80 см, а между два засадени разсада – 35-40 см. При лентовата схема, разстоянието между лентите е голямо – около 100 см, между редовете – 50 см, и между самите домати 25-30 см. Двуредовата схема се нарича още “двойни легла” – разстоянието между редовете е 80-90 см и те се засаждат на шах.

Уреди и препарати, които ще ви помогнат за повече реколта

Съществуват уреди за механично засаждане и плевене – те се използват при по-голяма площ от насаждения, за да отменят ръчния труд. Освен това, те ви помагат да обработвате по-бързо и качествено, което подпомага по-богатата реколта.

Често доматите страдат от болести, причинени от инфекциозни и гъбични заболявания. Маната, алтернарията, листните въшки, мушичките са сред най-големите вредители за тях. Използването на препарати за пръскане на стъблата и листата им, осигурява превенция срещу появата им. Такива са:

● Листни торове с калий и калций;

● Комплексни торове;

● Хидро Cal/Mg с повишено съдържание на калций и магнезий;

● Течен тор Матурандо.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги