Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Схеми за пръскане на ягоди

Схеми за пръскане на ягоди 

Растителните култури трябва да бъдат отглеждани в правилни условия и за тяхното добро състояние да се полагат подходящи навременни и профилактични мерки.

Ягоди

Болести по ягодите

Независимо от вашето ниво на градинарски опит, отглеждането на ягоди във вашия двор е страхотно упражнение. За жалост, тези растения са податливи на редица различни болести, затова е ключово да направите всичко възможно, за да ги третирате адекватно чрез схеми за пръскане. Някои от проблемите при ягодите включват:

  • Изгаряне на листата;
  • Листни петна;
  • Маната по листата;
  • Брашнеста мана;
  • Сива плесен;
  • Фузариозно увяхване;
  • Коронно гниене;
  • Ризопусно гниене.

Кои са вредителите на ягодите?

Вредителите по тези плодове са основно листни въшки и ягодови акари, но може да включват и различни видове гъсеници. Определени видове паяци също могат да причинят проблеми на растението, както и повечето видове червеи. Именно затова контролът на процеса на отглеждане и използването на правилните схеми за пръскане е от особено голямо значение, защото в противен случай рискувате сериозен набор от неприятности.

Пръскане на ягоди с бордолезов разтвор

Бордолезовият разтвор е мощен фунгицид и бактерицид, който се използва от много години за лечение на болести по овощни и черупкови дървета. Изработен е от меден сулфат, вар и вода. Когато се комбинират в правилната комбинация, тези естествени минерали предлагат идеално средство за интегриране в схемата за пръскане. Препаратът е добра опция за защита, но е необходимо да внимавате кога го използвате, тъй като е възможно да нараните листата му. Най-подходящият момент за използването му като част от схемата не е по време на фази като цъфтеж или непосредствено преди или след беритба, а по-скоро през ранната пролет или късната зима.

Ягоди в купа

Подходяща схема за пръскане на ягоди с препарати

Правилният процес на третиране включва внимателен контрол в началото на сезона. Листните въшки, които са останали нетретирани в края на предишния сезон, трябва да бъдат открити сред новоразвиващи се нови листа. След като откриете потенциалната заплаха, приложете останалите стъпки от схемата за пръскане. Една такава е да проверите за наличие на други вредители, за които би се наложило да използвате допълнителни пестициди или пък други методи за премахване. Такъв тип вредители могат да бъдат паяци или гъсеници. 

Експертите ни от otrovi.com съветват да бъдете внимателни, когато пръскате с определен препарат и направете предварително проучване върху евентуалните негативни ефекти от неговата употреба и изискванията на здравните власти. Може би най-важният детайл е свързан с навременното действие – ако оставите вредителите да прекарат продължителен период върху листата или плодовете, то най-вероятно използването на каквито и да е средства по-нататък ще бъде напълно излишно, защото щетите вече ще са нанесени.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги