Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Торене на пипер

Торенето на пипера подпомага пълноценното му развитие и добиването на качествена продукция. Чушките стават по-големи и сочни, придобиват и повече търговски вид, желан от търговци и клиенти. То е важен процес, затова бъдете активно ангажирани с него. Проучете тънкостите, схемите и особеностите, за да го изпълните оптимално добре.

Пипер при растеж

Съвети за торене на пипер

Пиперът се нуждае основно от три вещества: калий, азот и фосфор. За липсата на калий ще познаете по нагърчените листа, за тази на фосфор – по виолетовия оттенък по долната страна на листата. При азота проблемът по-често е излишъкът, отколкото недостигът. Буйният растеж без цветове е сигналът, по който ще го познаете.

Торенето на пипера има правила, за да бъде успешно. Те са:

● Внимавайте кога торите. Ако го правите, когато се сетите или просто така решите, няма как да искате идеалните чушки. Има си периоди, в които това трябва да се случва;

● Подхранвайте с необходимите вещества. Следете растенията за сигнали от какво се нуждаят. Само защото азотът е полезен за тях, не означава, че имат нужда от него;

● Количеството също е от значение. То трябва да е приблизително точно до препоръчителното. Трябва да се внимава с пренасищането на растението;

● Разтворите на течните торове за листно подхранване не трябва да са със висока концентрация;

● Вземайте предвид външните фактори на околната среда. Каква е почвата, климатът, мястото – на открито или в оранжерии е пиперът, с капково напояване ли е и други.

Торене на пипер с различни вещества

Спрямо нуждите на растението можете да използвате различни торове. За добавяне на азот са подходящи амониевият нитрат и амониевата селитра. Те са с 33.5-34.5% азот и са подходящи за почти всякакви почвени типове. Също чудесни избори са карбамид с 46% азот и физиологично неутрален тор, подходящ за всички почви.

 

За набавянето на фосфор можете да използвате двоен суперфосфат и троен суперфосфат. Двойният е с 38-42% и е подходящ за различни видове култури. Не се измива при поливане. Използва се преди сеитба и през есенната обработка на почвата. Тройният се използва по същия начин, но е с 46% концентрация.

Калий се внася с калиев хлорид и калиев сулфат. Сулфатът е с 50% К20, хлоридът от 48% до 60%. Сулфатът при по-тежки почви се внася с основната обработка, а при по-леки – преди засаждане, като е подходящ и за оранжерийно производство. Калиевият хлорид се използва само на открито в ниви или градини и се прилага само при основната обработка на почвата.

Освен минералните торове, домашните органични торове също помагат, когато торенето не трябва да е много интензивно. С пепел е един от най-подходящите. Тя съдържа много вещества, които подхранват, но също и предпазват от болести и вредители.

В какви дози се наторява пиперът?

Те трябва да са съобразени с вида на отглеждания пипер, фазата му на развитие, осигуреността на почвата със хранителни вещества, и целта на отглеждане – за зелен или червен.

Когато отглеждате за зелени чушки, нормата при слаба запасеност на почвата с азот, фосфор или калий, съответно е 16-20кг, 15-20кг P2O5 и 10-15кг К2О. При средна запасеност, дозите са 15-20кг N, 10-15кг P2O5 и 5-10кг К2О.
При отглеждане на червени чушки, дозите за слаба осигуреност на почвата са: 20-25кг N, 15-20кг P2O5 и 10-15кг К2О. За средна осигуреност са: 15-20кг N, 10-15кг P2O5 и 8-10кг К2О.

Важно е да отбележим, че количествата се отнасят за торене на декар.

Периоди на подхранване

Дозите, независимо дали са тези, които показахме или други, не се внасят на един път. Те се разпределят на няколко пъти, така че растението е осигурено през цялата вегетация. В различните периоди то се нуждае от различни неща и в различни количества.

Торене на пипер

Преди сеитбата на разсада, за отглеждането му са необходими най-вече светлина и добра влага, но не прекалена. Ако почвата не е добре осигурена, ще ви се наложи подхранване. Концентрацията на тора не трябва да е висока, за да не се изгори растението. Преди засаждане задължително трябва да има торене на почвата през есента или пролетта, когато я обработвате.

Максимум две седмици след засаждането на разсада за постоянно трябва да се направи торене. То може да е и листно, заради нарасналата листна маса на торовете. Растенията се нуждаят от фосфор за развитието на корените и азот за увеличаване на размерите.

По време на активен цъфтеж трябва торене с калиев сулфат или карбамид. Калият има генеративна функция и ще подпомогне образуването на завръзи.

След образуването на плодовете, е добре да смесите 5гр калиев сулфид и урея с 10гр калиев монофосфат в 10 л вода. С него и малко азот, ако има нужда, ще подпомогнете растежа на чушките.

По време на плододаването разтворете 10гр суперфосфат, 20гр калциев нитрат и 10гр калиев сулфат в 10л вода. Калцият повлиява образуването на плода и ги прави по-сочни.

Кога се усвояват хранителните вещества?

Различните хранителни вещества се усвояват в различни периоди, като някои се усвояват през цялото време. Фосфор и магнезий се усвояват относително равномерно през цялата вегетация. Само малко се увеличава по време на цъфтеж и даване на плодове. В същите два периода пиперът има най-много нужда от азот, калий и калций. В началото на вегетацията, манганът и желязото се усвояват в повече. Медта, цинкът и борът се приемат приблизително равномерно през цялата вегетация.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги