Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Аранжиране на цветни лехи

Цветята са изключително нежни и красиви и създават уют и приятна атмосфера навсякъде. Засадени в саксия или в двора, те са по-издръжливи и ще красят дома и градината ви много по-дълго, ако знаете как правилно да се грижите за тях. От otrovi.com ви споделяме повече за отглеждането и аранжирането на цветни лехи.

Съвети при подготвянето на почвата за създаване на цветни лехи

Едно от най-важните неща е подготовката на почвата преди аранжирането. Оплевете тревата, ако е необходимо прекопайте мястото и насипете със свежа пръст и тор.

Поддържане на цветя

Идеи за оформянето и аранжирането на цветните лехи

Ние, специалистите от otrovi.com, ви даваме няколко подходящи идеи. Може да изберете интересна форма на лехата, да си посадите катерещи цветя, които ще се увият около оградите, да насипете камъни, да ги засадите около легнало дървено буре или в автомобилна гума – използвайте всякакви подръчни материали, аксесоари и декоративни елементи.

Как да комбинирате цветята?

Имате избор между няколко схеми на аранжиране, за да постигнете най-естетически и красив вид. На първо място преценете какви цветове ви харесват повече. Колкото по-цветна и разнообразна е градината, толкова по-добре ще изглежда аранжирането. Добре е да подберете цветя с еднаква височина, ако ги засаждате близо едно до друго. Имайте предвид, че високите и обемни растения могат да задушат по-ниските. Направете така, че да ви е красиво през цялата година – комбинирайте ги по време и продължителност на цъфтежа. С тези съвети ще аранжирате цветните си лехи много по-лесно и подходящо.

Пръскане на цветя

Какви грижи са необходими, за да цъфтят през целия сезон?

От изключителна важност е да знаете всяко едно растение от какви грижи се нуждае. Обърнете внимание на следните етапи:

  • честота на поливане – растенията се различават по вида на цветовете, листата, кореновата система, а също и периода на цъфтеж. Всички те се нуждаят от конкретни условия, като почва, светлина и влага, но и от различна честота на поливане. Проучете добре колко често се полива даденото растение и проверявайте от време на време колко е суха почвата му;
  • подхранване с торове – те са големи помощници, защото обогатяват цветята с нужни вещества, като калий и азот, и благоприятстват за по-големи и дълготрайни цветове;
  • защита от вредители и болести – когато в градината има вредител или установите наличието на болест, трябва да вземете незабавни мерки. Гадинки, като въшки, охлюви, червеи, а също и разни бактерии, нарушават естествения баланс на флората, отслабват, а впоследствие напълно унищожават растението;
  • подрязване на растенията – някои цветя се нуждаят от подрязване на определен период от време, особено когато имат изсъхнали листа и клончета. Това се прави с цел освежаване, оформяне и стимулиране на цветодаването.

Тези важни стъпки са неизменна част от аранжирането на цветни лехи и ще ви помогнат да имате красива и поддържана градина, богата на цъфтящи растения.