Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на кайсии

С настъпването на студените месеци опасността за растенията трябва да бъде предвидена. Най-добрите начини да защитите вашите дървета от замръзване включват покриването им, наторяването около основата им или осигуряването на топлина чрез различни източници, най-вече слънчева светлина.

Кайсия наполовина

Основните стъпки при растителната защита на кайсиите

Основната заплаха за растението са свързани с потенциална рязка промяна в температурните условия, като прасковените дървета могат да претърпят щети сравнително бързо, ако температурите паднат рязко. Това може да се предотврати чрез обграждане на прасковата с други растения, които да пречат на топлината на дървото да го напусне прекалено бързо. 

Болестите по кайсиите

Кафявото гниене, гниенето на корените, брашнестата мана, сачмянка и къдравост са сред често срещаните заболявания, които засягат кайсиите. При напояване чрез замърсени маркучи или във влажна среда, като например влажен климат, някои гъбични заболявания е по-вероятно да се проявят. Третирането с някои органични фунгициди, може да бъде от полза, но върху растението не трябва да се прилага пръскане с прекалено мощни вещества като сяра. Освен това можете да намалите заболяването по кайсията като култивирате сортове, които са устойчиви на различни външни заплахи и наблегнете върху подрязването с цел достатъчно въздушна струя и повече излагане на слънчева светлина. Това ще му предостави относително ниво на естествена защита. Други заплахи за дървото включват:

  • Листни въшки;
  • Акари;
  • Широк набор от инвазивни видове насекоми.

Навременното им забелязване и отстраняване е ключово за запазването на дървото.

Кайсии

Примерна схема за пръскане на кайсии:

Пръскането на растенията изисква методичност и ясен план, защото в противен случай рискувате да не успеете да премахнете вредителите или пък да прекалите с количеството на препаратите и по този начин да отровите дървото и плодовете му. Съществуват различни схеми за третиране, но експертите ни от otrovi.com препоръчват да се започне със зимно пръскане, което да предостави превантивна защита при набъбване на пъпките. След това, за да се премахне евентуалната поява на ранно кафяво гниене, можете да извършите още едно пръскане по време на цъфтеж, като след него най-вероятно няма да има нужда от по-нататъшни действия. Оставете дървото да развие листата си и да премине през фазата на узряване на плодовете, като наблюдавайте дали то се развива здравословно и следете за евентуална поява на нови вредители, макар и тя да е малко вероятна на този етап.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги