Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Торене на райграс

Отглеждането на райграс в дворове и градини е честа практика, която освен да краси тревните площи и да им придаде отличен облик, изисква поддръжка и подхранване. Най-добрият начин да се погрижите за растежа, е чрез полагане на навременни грижи, изразяващи се в торене. Кога е правилно да се извършва торенето на райграс и с какви торове трябва да се подхранва? Нашите специалисти от otrovi.com дават подробна информация по темата, която да ви бъде полезна в процеса.

Райграс

Подходящо време за торене на райграс

Да спазвате схемите за торене е важно, защото освен оптическите качества, като равномерно поддържана зелена трева, вие ще постигнете и предпазване на площите от развитието на болестотворни патогени. Особено ако често косите двора или градината си, необходимостта от подхранване с торове се увеличава.

Интензитета и подходящото време за тази грижа зависи от вида на самия райграс. Докато английският се тори два или три пъти, мултифункционалният, който е подложен на чест натиск и голямо натоварване, се подхранва 3 или 4 пъти. При английския вид първата обработка е през май и последната през август, а при мултифункционалният вариант – през месец март и септември.

Честота за торене

Според схемите за подхранване на почвата се разграничават три основни етапа на грижа за райграса:

  • пролетно – започва още с покълването на тревата, когато температурата се задържи над 10 градуса. През зимата почвата е претърпяла щети, а допълнителното ѝ насищане с полезни и необходими вещества, засилва растежа. Пролетните торове, които се използват, са с високо съдържание на азот;
  • лятно – най-често косене се наблюдава именно през лятото. Това налага насищането на почвата с микроелементи. Осигурете тор с наситеност на азот, който засилва растежа, както и калий и фосфор, отговорни за поддържане на здрава коренова система;
  • есенно – тук трябва да наситите почвата с по-малко количество азот, като подготовка за зимния сезон, и да наблегнете на жизненоважните елементи калий и фосфор. Тези действия трябва да бъдат извършвани при постоянна температура под 10 градуса.

Може да направите още едно междинно торене в края на летния сезон, когато необходимостта от подхранване е най-голяма.

Райграс в гора

Препоръчителни дози за подхранване

Дозите за поддръжка и подхранване на райграса зависят до голяма степен както от периода, в който извършвате действието, така и от вида на почвата, която искате да наторите. В указанията на всеки пакет специализиран тор ще откриете какви са препоръчителните дози. Трябва да съобразите регион, климат, влажност, разходна норма, възрастта на тревата. Всички тези обстоятелства можете да откриете в специализирани таблици, намиращи се върху описанието на продуктите, които купувате.