Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на лозе

Категории:

Календар за пръскане на лозе Пръскане на лозе против оси Пръскане на лозя след дъжд Пръскане на лозе с бордолезов разтвор Пръскане на лозя по време на цъфтеж Пръскане на лозе със сода бикарбонат Пръскане на лозе след резитба

Лозето безспорно е част от нашата култура и история и носи българския дух със себе си. Отглеждането му се състои от няколко комплексни, паралелно полагащи се, грижи: резитба, плевене, поливане, торене и пръскане. Пръскането е един от най-сложните и важните, защото изисква познания. За сметка на това, с все по-новите машинки трудността при него спадна драстично.

Особености при пръскане на лозе

Както всяко друго растение и то има собствен имунитет срещу определени болести и вредители и също към определени такива е по-предразположено. Те увреждат лозето за настоящия жизнен цикъл и могат да унищожат годишната реколта.

Лозе в полето

Заболяванията, за които трябва да стоите нащрек и редовно да проверявате, са:

● Мана – това е най-често срещаната и опасна болест. Причинява се от Plasmopara viticola, която напада зелените части. От нея има опасност до края на сезона и нанася трайни вреди. Влажното и прохладно време подпомагат развитието на гъбичката. Заразата ще познаете, по първоначалните бледозелени, мазни петна, които впоследствие се разрастват и стават жълто-кафяви;

● Сиво гниене – възможно е да се появи през целия вегетационен период и най-вече през хладната пролет. Първоначалните ѝ белези са светлокафявите петна по кората. Тя се оголва лесно и се показва месестата тъкан на лозата. Пръскането трябва да е през 15 дни в най-вероятните периоди за развитие на болестта, а те са именно при хладни и влажни метереологични условия;

● Оидиум (Пепелница) – характерни за нея белези са сивоплесенният налеп по гроздето, прегорелите листа, деформираните леторасти и напуканите зърна, които загниват, ако е влажно времето. Накрая гроздето окапва. Тя също се развива през топло и влажно време, защото е причинена от гъба. Другото ѝ наименование е Брашнеста мана.

Неприятелите, нападащи лозето и хранещи се него са също толкова опасни, колкото заразите. Техни типични представители са:

● Акари – има голямо видово разнообразие от тях. През зимата, като развити женски индивиди, зимуват под кората, пръчките и в пъпките на лозата. Някои от тях развиват до 6 поколения. След затопляне излизат и започват да се хранят със сокове от гроздовете и листата.

● Оси – нападенията на това насекомо се случват, когато гроздето узрее. Те пробиват ципата на зърната и изсмукват сладкия сок от тях. Важно е да отбележим, че пчелите идват след тях, защото те не могат да пробият зърната.
Някои сортове лозе са по-устойчиви на едни, но по-уязвими от други болести.

Преди започването на пръскане трябва да проучите с какви препарати, в каква честота и през кои периоди да го правите.

Пръскане на лозе със син камък

Това е чест избор сред лозарите против мани и паразити. За приготвянето на разтвор с 1% концентрация разтворете в 9л вода 100гр син камък (меден сулфат) и в 1л вода 75гр гасена вар. Прецедете варта и прибавете само варното мляко. Приложението на разтвора трябва да стане веднага, защото после се губят свойствата му.

Други средства, които можете да използвате, ако не желаете честата употреба на химикали, са сярата и хлебната сода. И двете са чудесни срещу брашнеста мана, като содата предпазва и от сиво гниене.

Пръскане на лозе с бордолезов разтвор

Това е същият разтвор от син камък и гасена вар. Така просто се нарича самият разтвор. Вместо да си го направите вие, по агроаптеките има готови за закупуване. Само трябва да се разтвори с вода и да започне пръскането. Той е перфектен за дезинфекция, но внимавайте с концентрацията, за да не изгорите лозето с медта.

Схема за пръскане на лозе

Задължително трябва да имате план на действие за сезона, кое и кога ще го свършите. Използването на структурирана схема за пръскане ви улеснява и помага в това начинание. Тя трябва да е съставена на база нуждите на вашето лозе и неговото развитие.

Лозе по залез слънце

Схемите се различават по: използваните отрови, броя на третиранията и периодите, в които се случват. Една по-универсална, която върши работа за повечето видове лозе, е следната:

● Първото пръскане е във фаза “пеперуда” от развитието и е от 5-15 май. То е за предпазване от мана и ескориоза по асмите;

● Второто е, когато леторастът стигне 10-15см дължина;

● Третото е при нарастването му между 15 и 30см. То е преди цъфтежа и обикновено се прави от края на май до средата на юни;

● За следващото третиране се прави смяна на препаратите против брашнеста мана и се включват такива за растителна защита със системно действие;

● Петото е при наедряване на зърната от 5-ти до 25-ти юли;

● Шестото трябва да се случи до 10-и август, когато се затваря чепката;

● Седмото и последно съвпада със стадия на узряване и е след 10-ти август.

Препоръчително е след градушка и дъжд да проведете предпазващо пръскане против мана. А ако градушката е наранила много лозята, може да се наложи нова резитба на зелено.

Ефективни препарати за третиране на лозята

В агроаптеките има много препарати за лозето. Едни от тях са се утвърдили с по-голямата си ефективност. Те са добре познати и с дълга история сред лозарите. Това са: Ридомил голд МЦ 68 ВГ/ВП, Верита ВГ, Байфидан 250 ЕГ, Топсин М 70 ВДГ, Куадрис 25 СК, Еклер 49 ВГ.

Днес има много нови и също така ефикасни вещества. Някои от тях са подходящи при по-остро и рязко развитие на зарази. Комбинацията на Делан Про и Сердакис, както и тази на Орвего и Вивандо са супер за по-критичните фази от развитието.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги