Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на лозе с бордолезов разтвор

Това е един от най-използваните препарати за третиране на лозята с цел профилактика и предпазване от много зарази, от които са застрашени културите. Той е широко достъпен, а по-опитните лозари могат да си го приготвят и сами. Не е панацея за всички заболявания, но специалистите го препоръчват при борбата и предпазването от мана.

Какво представлява бордолезовият разтвор?

Бордолезовият разтвор е универсален и един от най-старите и използвани средства за растителна защита. Прилага се при повечето култури и растения отглеждани у нас – лозя, дървета и зеленчуци. Използва се в борбата с някои гъбички и бактерии. Важно е да знаете, че е подходящ, ако се занимавате с биопроизводство. Пръскането с него няма способността да лекува, а да предпази растението от болести. Той e дoĸaзaнo cpeдcтвo пpoтив гъбични зapaзи.

Бордолезов разтвор за лозе

Кога се използва за пръскане на лозето?

Пръскайте лозята с бордолезовия препарат, когато се появи мана. Прекратете използването две, три седмици преди да приберете реколтата. За да е ефективна борбата с вредителите, пръскайте лозята, веднага след като препаратът е готов, тъй като, ако престои няколко часа, става негоден. Извършете третиранията през интервал от 7 дни, а карантинният срок да е 14 дни.

Как се приготвя бордолезов разтвор?

Той се продава готов за употреба, но опитните лозари понякога си го приготвят и сами. Сложете килограм син камък на сто литра вода, добавете 750 г негасена вар или 1500 г гасена вар. Препаратът има предпазно действие и с него се пръска преди заразяване с болести. Пръскайте с еднопроцентов бордолезов разтвор, само първото пръскане може да е с трипроцентов. При наличие на валежи, изчакайте да преминат и тогава продължете с третирането.

Ефектът от пръскане на лозята с бордолезов разтвор

Справя се отлично с профилактирането от различни врагове:

  1. Различни плесени – в резултат на някои видове плесени, плодовете загниват и стават кафяви.

  2. Мухъл – при гроздето той се предизвиква от избистряне на засегнатите части.

  3. Процеси на гниене – някои от тях се появяват в резултат на измръзване.

  4. Бактериални заболявания – един от основните вредители на лозята.

Всеки от тези вредители може да ви остави без реколта или с минимална такава. Затова не пропускайте превантивно да пръскате лозята с бордолезов препарат.

Ако не сте сигурни как да си го приготвите или използвате, е задължително да се обърнете към агроспециалист.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги