Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на лозя след дъжд

За да отгледате добра реколта от грозде, трябва да полагате специални грижи за предпазване от болести. Жизнено важно за добри резултати е да следите климатичните условия и да спазвате календара за обработка и пръскане на лозята. Дъждът е предпоставка за доста зарази, затова е важно след валежи да се полагат адекватни грижи. В какво се изразяват те?

Дъждът отразява ли се негативно на лозята?

Доказано е, че дъждовното време причинява намаляване на реколтата с една четвърт. Дъждът, съчетан с високи температури, е благодат за развитието на различни болести. Когато времето е хладно, дъждовно и облачно, по време на цъфтежа, не винаги оплождането на цветовете е успешно. Ако стойността на температурата достигне по-малки стойности от 14°С, оплождането със сигурност няма да се осъществи.

Грозде след дъжд

Ако преди валеж сте приложили пръскане на лозята с контактни препарати, след спиране на преваляванията задължително повторете пръскането. Необходимостта за това идва от факта, че валежите провокират нови растежи на върховете на леторастите. По този начин остават без защита срещу маната.

Какви мерки да предприемете след валежи?

Валежите имат и добра страна, защото напояват културите, но когато преваляванията отминат, се изисква да предприемете някои конкретни действия, с цел защита, независимо дали става въпрос за дворните асми или за масиви от грозде. По-важните от тях са:

  • поставете прозрачен балдахин така, че утайките да не се допират до растенията;
  • почистете плевелите и падналите листа от почвата, за да не кондензира росата в дъното на лозето;

  • осигурете някакъв вид вентилация;

  • премахнете умрелите фрагменти от растенията и ги изгорете;

  • не използвайте много азотни торове, за да не изложите растението на риск;

  • изчакайте валежите да отминат и приложете пръскане с подходящи препарати, тъй като дъжда ще отмие всички продукти, с които сте третирали;

Спазвайте съветите на опитните лозари, ако имате въпроси кое действие кога и как се извършва.

С какви препарати да пръскате лозята след дъжд?

Опитните лозари използват както традиционни средства и методи за обработка и пръскане на гроздето – железен сулфат, бордовска смес, така и фунгицидни средства.

Лекарствата защитават лозята от много видове зарази и други вредители, които засягат засаждането след утаяване.

Лозя след дъжд
Ако не сте сигурни във вашия случай какъв препарат да използвате срещу вредителите на лозята, най-добре се консултирайте със специалисти, които ще ви предоставят адекватна информация.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги