Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на лозе след резитба

(Първо пръскане)

Както отглеждането на всяка земеделска култура изисква предпазване от вредители, така и лозето се нуждае от защита. Без нея няма да може да се радвате на добра и богата реколта, а може да не изкарате никаква. Най-важният месец за лозето е февруари. Независимо че е студено и влажно, най-важните дейности, свързани с грижите за него, са тогава. Какви точно са те?

Какво целим с пръскането след резитба?

След като изрежете лозите, остържете наранените участъци, след това задължително напръскайте, за да унищожите зимуващите в нея вредители.

Как да пръскаме лозе след резитба>>съвети>>препоръки

Кога се прави първото пръскане?

При климатичните условия в България, до началото на месец март трябва да сте приключили с контурната резитба и да сте направили първото пролетно пръскане след нея. Първото такова е с цел профилактика. Причината за това третиране е да се унищожат всички вируси, бактерии и гъбички, които са зимували в различни части от нея, в противен случай рискувате да не изкарате качествена реколта, възможно е дори да не изкарате никаква.

Препоръчително е при преминаването на всяка лоза, ножицата да бъде дезинфекцирана чрез потапяне в 10% разтвор на белина. Това ще спести много неприятности с евентуални болести.

Полезни съвети и подходящи препарати за третиране.

По време на резитбата минавайте ножицата с 10% разтвор белина за дезинфекция, в противен случай рискувате от една заразена лоза, да пренесете инфекцията и по другите лози. Задължително направете резитбата в някои от топлите и сухи дни на месец февруари. Започнете със здравите лози, след това се заемете с болните. По такъв начин се минимизира рискът от зараза. В случай че масивът е от смесени сортове, започнете с рязането с винените, едва след това пристъпете към десертните.

За самото третиране след резитба спазвайте следните правила, за да получите максимална ефективност:

1. Изберете за третирането сух ден, не много слънчево, с температури около 4,5 градуса.

2. Започнете процедурата сутрин, когато вече росата е изсъхнала или вечер, по залез слънце или след това.

3. Ако през това време завали дъжд, повторете третирането, след преминаването на валежите, тъй като те ще са отмили препарата.

4. Задължително пръскайте освен самата лоза и почвата около нея.

Пръскането става най-често с препарата бордолезов разтвор – 1.5%, или шампион – 0.3%.

Ако не сте наясно или изпитвате несигурност относно третирането на лозята, се обърнете към специалист. Той ще изготви схема, съобразена с календара по лозарство, което ще ви гарантира добра и качествена реколта.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги