Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на лозе против оси

През летния сезон, когато настъпят горещините и лозята започнат да дават плодове, осите започват да правят своите нападения върху гроздето. За да стигнат до гроздовия сок, те пробиват дупки в плода. За да се избегнат щетите, градинарите прилагат пръскане на своите лозя. Какво е нужно да знаете, преди да пристъпите към третиране за защита на лозята?

Пръскането за борба с осите по гроздето в лозето

Съществуват различни варианти за предпазване от осите. В малки лозя и дворове е възможно в борбата срещу тях да се включат капани и пръскане с домашно приготвени разтвори. Когато става въпрос за големи площи, е необходимо да вземете драстични мерки за отърваване от неприятелите. Такива мерки са химическите препарати. Основният проблем е, че тези насекоми стават активни по времето, когато гроздето зрее, а обработката с химически средства за третиране е забранено.

Оса по гроздето

Как да предпазите гроздето от оси преди узряване?

Можете да си направите капани. За целта вземете съд, в който да налеете подходяща примамка. Трябва да има отвор, от който да влизат насекомите, но да не излизат. Добра работа ще ви свършат празни бутилки. Отрежете горната част на бутилката и я пъхнете с гърлото надолу. След това напълнете около една трета от капана с примамка. Трябва да заложите капаните на няколко места, близо до лозята. Наредете ги през 50-60 см. Прогонването на осите по този начин трябва да се осъществи преди процеса на зреене.

С какво най-често се пръска лозето?

Много популярен метод сред лозарите е запарката от 10 литра вода, няколко шепи смрадлика и няколко шепи лайка. След охлаждане на разтвора се добавя сода. Когато прилагате тази смес, третирайте обилно. Направете няколко пръскания през около 10 дни. Друг разпространен метод е разтвор от пелин и лайка. За по-голям ефект той също се прилага няколкократно.
Ако предпочитате да не прилагате пръскане на лозята, то може да използвате чорапчета за гроздове. Те предпазват от съприкосновение с всички насекоми – оси, пчели, мухи и др.

Препарати за защита, които да използвате

За опазване на лозята специалистите препоръчват третиране със следните препарати:

  1. Уорант – този инсектицид е с много бърз ефект. Действа както при поглъщане, така и само при контакт.

  2. Карате зеон – инсектицид с репелентен ефект.

  3. Вазтак – Действа на стомаха и притежава репелентен ефект.

  4. Децис – има контактно стомашно действие, което е изключително ефективно.

Преди да започнете да пръскате с химически препарат, винаги предварително прочитайте указанията на опаковката.

Оса по грозде

За максимално добри резултати се консултирайте с агроспециалист. Той ще ви предложи подходящи препарати за пръскане.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги