Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Календар за пръскане на лозе

Може би повечето хора, които не се занимават с градинарство и по-специално лозарство, не знаят, че тази дейност изисква целогодишна отдаденост. Вредители и болести има през всеки сезон, при различни температурни диапазони.

За да защитите лозето си от неприятели, е важно да създадете календар за пръскане с препарати, включващ основните етапи от развитието му и използването на ефективни средства.

Важен ли е периодът при пръскане на лозята?

Формирането на календар за третиране и спазването му е в основата на правилната грижа за лозята срещу зарази. То се извършва по схема и е най-важният метод, по който имунната система на растенията може да бъде засилена и те да бъдат устойчиви към вредите от външните фактори.

Най-важно е обработването преди настъпването на времето, когато лозята скоро ще дават плодове. В комбинация с препаратното третиране се извършват зелени резитби, при които се прави колтучене и отстраняване частично на излишните леторасти. През това време те често са изложени на рискове от заразяване с вирусни и гъбични инфекции и имат необходимост от пръскане.

Когато плодовете нараснат значително, се появяват насекоми, които се хранят със соковете от гроздето и увреждат трайно реколтата. Такива са гроздовите молци.

Кога се прави първото пръскане на лозя?

В календара за обработване първото пръскане се явява през май месец. Причина за това е, че при затопляне на температурите, спорите на гъбите, които зимуват в почвата, се климатизират и в комбинация с влажността, която е характерна за пролетното време, започват да се развива и да нападат младите растения.

Маната е сред най-опасните за реколтите от грозде болест, защото нанася трайни щети. Маната атакува листата на първо място, като по тях се появяват жълто-кафяви петна. По самите петна има плесенови налепи, които с разрастването на болестта стават лесно забележими.

Първото пръскане по календар се извършва през май, но при налични условия за развиване на заразата и покълване на спорите на гъбата, може да се предприеме и в края на април. Такива условия са: влажност по-висока от 70%, продължителни валежи и температура над 10-13 градуса.

Пръскане на лозе с инсектицид или фунгицид против болести и вредители

Пръскане на лозя по месеци

Най-оптимално за качествено предпазване на лозето чрез обработване, е да се създаде календарът по следния начин:

● Януари и февруари са месеци, през които лозарските активности са минимални, поради ниските температури. През зимата паразитите намират подслон в кората и пъпките, както и в почвата. Те чакат времето да се затопли, за да могат да се активизират;

● Март месец от календара е подходящ за резитба и за почвена обработка. Можете да използвате течни торове за подхранване;

● Календарът предвижда през края на април и началото на май да се извърши първата препаратна обработка срещу насекоми, плевели и паразити. Подхранването може да бъде както листно, така и коренно, чрез внасяне на торове. При установяване на нападения от гъсеници и пеперуди, може да се предвиди третиране със Севин 0.25% двукратно през 10 дни;

● Следващата засилена активност в календара се предвижда да се извърши през юни, когато е и лятната резитба и едновременно с това превенцията срещу брашнеста мана и гниене. Това създава необходимост от приложение на инсектицид и фунгицид – Хелиосуфр С по 200-400 мл на декар площ, бордолезов разтвор 1%, Вазтак 0.2%;

● Юли месец бележи календара с опасност от плевели и вирусни инфекции. За тази цел се предвижда използването на хербициди, какъвто е Глифозат С с карантитен срок от един месец. Брашнестата мана достига своя пик през юли, което налага прилагане на фунгицид със съдържание на сяра от рода на: Ардент 50СК, Бампер 25ЕК, Динали, Вазтак;

● Календарът през август включва активно пръскане срещу мана, сиво гниене, гроздови молци, както и срещу оси, които нападат активно. Децис 2.5 ЕК 0.04% и Вазтак Нов 0.013 % с честотна интензивност между 7 и 10 дни са препоръчителните препарати.

Пръскането на лозето може да се извършва и механично чрез машинки, в зависимост от площта на насажденията. Можете да изберете то да се направи както под ниско, така и под високо налягане.

Третиране на лозя по време на цъфтеж

Третирането им се извършва в прецъфтежен и следцъфтежен период. По време на цъфтеж не се препоръчва. Брашнестата мана атакува най-силно през този предцъфтежен период, което изисква навременна намеса от ваша страна. По това време започват неблагоприятното си действие акарите и молците.

Пръска ли се след градушка или дъжд?

Периодът за нарастване на плодовете и усилен растеж, съвпада с повишаване на влажността поради климатичните условия. В комбинация с високите температури, често се развиват болести като мана и гниене, които атакуват зелените части, а вследствие на това реколтата може да загине. Тук възниква необходимостта от обработване с препарати за защита и опазване на производството след градушка и дъжд.

пръскане на лозе след силен дъжд или градушка

Докога се пръскат лозята?

След гроздобера през септември, от октомври до ноември лозята се подготвят за зимния период чрез торене и пръскане. Можете да приложите бордолезов разтвор 2% като обработите листата, както и да използвате течна копривна тор за засилване на устойчивостта през студените месеци.

Декември месец изисква еднократно обработване на почвата с цел корените да се спасят от измръзване и да се отводняват. За целта можете да използвате плугове.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги