Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на лозе със сода бикарбонат

Независимо дали имате огромни лозя или малък двор с асма, за получаването на пълноценна реколта се изискват грижи. Тенденциите към биоземеделието в последните години засили интереса към по-екологичните методи на обработка от страна на земеделците. Пръскането на гроздето със сода бикарбонат е такъв метод, който предизвиква все по-голям интерес, имайки предвид ефикасността му, безвредността и достъпността му. Какво е важно да знаете за него?

Лозя

Ползи от пръскането на лозата със сода бикарбонат

Този метод на третиране със сода бикарбонат предпазва лозята от:

1. Сиво гниене
Това е гъбична болест. При висок процент влажност сивото гниене напада листата и гроздето всички лозя и пъпките. Имало е случаи назад във времето, когато сивото гниене унищожава около 60 – 70% и повече от продукцията на гроздето. Външната част на заразените листа става светло кафява, обелва се и се пука. При подходящи условия за развитие на болестта, тя обхваща цели гроздове.

2. Брашнеста мана
Тя напада всички части на лозата. По горната част на листата се образуват зеленикаво жълти петна със сивеещи налепи. По този начин листата се деформират.

3. Малената роса
Това е най-опасната болест по гроздето. Тя причинява сивото цъфтене на листата.

Задължително третирайте лозята със сода бикарбонат профилактично, защото тя действа и срещу бактерии. Не е добра идея да чакате да се появи зараза, да за предприемете действия.

Как се приготвя разтворът?

Съществуват няколко варианта за приготвяне. Най-разпространената рецепта за разтвора е:

В една кофа с вода (10 л) с една супена лъжица растително масло, една супена лъжица сода бикарбонат, една чаша препарат за съдове или домашен сапун.

Сода Бикарбонат

След като смесите всички съставки, вземете ръчна пръскачка, прехвърлете готовия разтвор в нея и напръскайте лозята. По този начин гъбичките няма да покълнат, тъй като след напръскването се създава алкален филм, който е невидим с просто око. Така премахвате възможността различни вируси да навредят на лозята.

Дозировка и честота при пръскане

През вегетационния период трябва да извършите 5 пръскания, за да видите резултат. Първото пръскане е след цъфтежа, след това през седмица. Препоръчително е времето да не е горещо, нито много студено, да не духа вятър. Направете пръскането след планираните поливания или ако е дъждовно, изчакайте валежите да престанат, в противен случай ще миете бикарбоната.

Ако извършвате правилно пръскане на лозята със сода за хляб, може да спасите реколтата от сериозни болести или други различни вредители, без да се налага да използвате агресивни и скъпи препарати.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги