Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на лук

Лукът е един от най-използваните зеленчуци, особено в българската национална кухня. Въпреки масовата му употреба, производството си остава трудоемък процес. Отглеждането му изисква отделяне на внимание и полагане на грижи. Той се развива подобно на чесъна и праза. Тези растения се заразяват със заболявания и са атакувани от летящи и пълзящи насекоми.

Причини за пръскане на лука

Лукът, въпреки че присъства в много народни лечебни рецепти и отвари, е също така предразположен към доста болести и вредители.

Най-лошото в неговия случай не е това, а фактът, че веднъж след като се разболее, неговото пълно излекуване е много трудно постижимо. Поради това е по-сигурно няколко пъти да проведете профилактично пръскане за предпазване.

Лук

Освен пръскане на химикали, има и други методи, открити от многогодишната народна практика. За някои от тях е научно доказано, че помагат. Най-ефективно и сигурно ще е да използвате и двата, защото всеки от тях има плюсове и ще допринесе с нещо.

Най-често срещани болести и вредители по лука

Заразите и вредителите са често срещан проблем. Те са изключително разнообразни. Даже има специфични за различните сортове лук. Някои сортове от зеленчука са по-устойчиви на едни и по-податливи на други.
С по-голяма честота са болестите:

● Долна Мана – причинява се от патогенна гъба и е известна още като пероноспороза. Инфекцията започва от горната част на растението. Първо се образуват малки жълти или кафяви петна, които в началото са изпъкнали. Постепенно те изсъхват и се разширяват, като могат да образуват голямо петно върху цялото листо. Тази болест се разпространява изключително бързо и трябват мигновени мерки. Гъбичката се развива най-вече на пролет в условия на влажност и високи температурни разлики;

● Цервикално (Сиво) Гниене – започва от люспите на шийката, където луковицата става на листа. Също се причинява от гъбичка. Развива се след прибиране на продукцията в условия на влажност и висока температура в помещението за съхранение. Наранявания по шията са допълнително улеснение за патогена да проникне;

● Черна плесен – характерна е за неузрели луковици. Крушките омекват, а обвивката им изсъхва и се появява черно вещество.
Вредителите насекоми са значително по-малко от болестите, но си остават все така опасни. Проблеми ще ви причинят:

● Лукова Муха – нападенията на този вредител са характерни за по-топло време. Когато разберете за присъствието, може да е твърде късно, защото атаката се случва под почвата. Мухата снася яйцата си в нея и след излюпване ларвите започват да се хранят активно. Симптоми са забавеният или спрял растеж на лука, неговото изсъхване, гниене на луковиците и белите ларви под люспите;

● Тютюневи Трипси – сигнали по растенията за това насекомо са кафявите петна с черни точици по тях и изкривяване на засегнатото перо. Вредите се причиняват най-вече от ларвите и женските екземпляри. Хранят се както с листата, така и със сърцевината на растението.

За всяка от тези опасности по лука е препоръчително да направите поне едно превантивно пръскане.

Кога най-правилно да пръскаме лук

Какви препарати да използвате?

Важно да се отбележи: пръскане с пестициди, фунгициди и подобни химикали се прилага само при отглеждане на ряпа.

При отглеждане на пера за зелен кромид за пръскане можете да използвате биосмеси, направени в домашни условия. Такива са бульонът от тютюн, течен сапун и черен пипер, дървесната пепел и соленият разтвор. Друг помощен метод е засаждането на култури, дразнещи определен тип насекоми в близост до лехите.

Народните методи са полезно допълнение, но не могат да свършат работата на препаратите. От тях има разнообразие и са класифицирани и разделени според това против коя болест или срещу кой вредител се прави пръскане с тях.

Най-употребяваните препарати в борбата срещу маната са акробат плюс ВГ, верита ВГ и пенкоцеб ВГ, а срещу различните форми на гниене – куадрис, суич 62.5 Вг и бордо. Срещу вредители, като лукова муха, листни бълхи и трипси, добър избор за пръскане са землин, дека ЕК, децис 25ДГ и децис 100ЕК. Като цяло е най-добре да се консултирате с експерт какво да използвате за пръскане при нужда.

Дезинфекцирайте почвата и я почистете от плевели, защото по тях може да са се скрили паразити. Разрохкването на почвата е полезно за по-добро проветряване.

В кои периоди се пръска лукът?

Има известни схеми за защита и превенция, но не е нужно стриктно да спазвате една определена. По-разумно е даже да се нагаждате според предпоставките.

Задължително има едно пръскане на лехата преди засаждане на лука. Другите, в зависимост против каква болест или вредител се правят, са различен брой пъти и по различно време.

Против пурпурни петна се пръска през цялата вегетация. За опазване от други болести се пръска при поява на симптоми или благоприятни за развитие условия.

Третиране на лука против вредители се прави през характерния за тяхното развитие период. Луковата муха започва летеж в края на април, молецът е на две поколения: в края на май е първото, а второто – в края на юли.

Пръскане на лук с различни препарати

Пръска ли се след градушка или дъжд?

След дъжд влагата се повишава и има голяма вероятност от зараза с гъбични патогени. След градушка тя се увеличава още, защото тя причинява рани, през които навлизането на микроорганизмите е по-лесно. Пръскането на лука, освен с убиващи патогените вещества, е добре се прави и с такива, като цинк и манган, които помагат възстановяването му от раните.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги