Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Торене на праскови

Прасковените дръвчета са едни от най-често срещаните насаждения. Техните плодове могат да бъдат използвани по редица начини с меката си консистенция и невероятния аромат. Всеки производител иска богата реколта и добри резултати. За да осигурите на дръвчетата максимално ниво на плодовитост, е важно да им осигурите добро захранване, особено през пролетния и есенния сезон, когато се извършва торенето.

Подхранване на праскови с фосфор и калий

Фосфорът и калият са елементи, които могат да подпомогнат значително растежа на дръвчето при торене. Фосфорът е важен за развитието на корените и продукцията на цветове на прасковата, докато калият регулира нивата на вода в растението. Балансирана смес от двете вещества би се отразила добре в поддържането на благоприятното състояние на почвата. Това се постига чрез торене по схема.

Неузряла праскова на клон

Подхранване с химически торове

Химическите торове са добре познат начин да дадете на насажденията веществата, от които се нуждаят за максимален растеж и плодовитост. Те обикновено съдържат вещества, като поташ, азот или фосфор, и ако имате възможност, е добре предварително да тествате почвата, за да знаете на какво е бедна и вследствие на това да ѝ набавите необходимото чрез торене.

Подхранване с органични торове

Органичните фертилайзери са по-добрия вариант за подхранване, както за самите насаждения, така и за природата. Те са произведени от органични смеси, като хумус, органичен компост и животински или растителни отпадъци. Те обикновено се нуждаят от повече време, за да задействат ефекта си и да одобрят структурата на почвата. Важно е да си гарантирате, че естественият тор е добре изгнил и няма семена от плевели, за да се избегнат неблагоприятни последващи ефекти.

Срокове и норми на торене

Важно е да следвате определена схема, за да запазите доброто здраве на прасковата. От Otrovi.com предлагаме примерни стъпки, които е добре да прилагате:

  • тестване на почвата – провеждането на регулярни тестове на съдържанието на минералните вещества в почвата и нивата на pH е първата стъпка от разработването на правилен план;
  • проверка на препоръките на препаратите – опаковките обикновено имат указания спрямо големината и условията, при които дръвчето расте. Важно е да следвате тези стъпки, за да избегнете прекомерно поливане с торова смес;
  • времево разпределение – прасковите се подхранват първо в ранна пролет, тъкмо преди растежа да започне и след това през средата на сезона, за да се регулират нивата на нутриентите;
  • тип фертилайзер и метод на прилагане – важно е да изберете вида тор (химичен или натурален), който най-добре ще съответства на нуждите на прасковата. Подхранването на прасковата може да бъде извършено чрез поливане на почвата отгоре, обработка в дълбочина чрез торене, близо до корена или чрез напоителна система, която да разпръсква тора около дървото.

Праскова на клон

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги