Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Торене на череши

Наторяването е съществен аспект от отглеждането на череши, който допринася за растежа, здравето и производителността на овощните дървета. Правилното третиране може да подобри качеството и количеството на черешите, като същевременно сведе до минимум риска от болести и вредители.

Пролетно торене на череши

Пролетта е идеалното време за първото наторяване, тъй като така се насърчава растежа на листата, цветовете и плодовете. Азотът, фосфорът и калият са основните макроелементи, от които черешите се нуждаят, като минералните торове като амониева селитра, троен суперфосфат и калиев хлорид също са често използвани. Дозата препарат зависи от възрастта, размера и плодородието на почвата, но като цяло на зрелите черешови дървета им стигат 200-400 грама азот на дърво, разпределен на няколко дози през вегетационния период.

Есенно торене на череши

През есента трябва да се насърчи растежа на корените, зимоустойчивостта и усвояването на хранителните вещества. По това време зеленото торене и органичните торове са за предпочитане пред минералните торове. Тези органични материали подобряват структурата на почвата, влагозадържането и наличието на хранителни вещества и осигуряват бавно освобождаващ се източник на азот, фосфор и калий. Зеленото наторяване, като например засаждането на покривни култури като детелина или ръж, също може да помогне за фиксирането на азот от въздуха и да увеличи плодородието на почвата.

Листно торене

То е допълнителен метод, при който хранителните вещества се разпръскват директно върху листата на черешовите дървета. Това действие осигурява бърз приток на смес от нутриенти към дърветата, особено в периоди на стрес или недостиг на вещества. Листните торове обикновено съдържат комбинация от микроелементи, като желязо, цинк и манган, както и някои макроелементи, като азот и калий. Въпреки това листното подхранване не трябва да се използва като заместител на почвеното, тъй като то може да осигури само малка част от общите нужди на дърветата.

Събрани череши

Схема на торене

Ние, от otrovi.com, ви напомняме, че добре планираната схема за фертилизиране на дръвчетата трябва да отчита:

  • типа на почвата, нивото на pH и наличието на нутриенти – календарът за наторяване, основан със знанието за тези компоненти, може да гарантира, че дърветата получават точното количество хранителни вещества в точното време;
  • климатичните условия – първото подсилване на растенията за сезона може да се приложи през пролетните месеци, второто - през септември или октомври, а листното - през май или юни. Всичко това, обаче, зависи от влажността и другите атмосферни условия;
  • възрастта, сорта и фазата на растеж на дърветата – спрямо тях се определя графикът, за да се избегне прекомерно фертилизиране, което може да доведе до извънреден вегетативен растеж, забавено плододаване и дисбаланс на хранителните вещества.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги