Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на лешници

Препарати и растителна защита при лешници

Есенното време е предпоставка за наличие на вредители, които разрушават насажденията и са причинители за понижено качество и количество върху крайната продукция. Лешниковата култура е сред потърпевшите. За да предприемете правилна грижа за културата, трябва да предприемете борба срещу вредителите.

Кога се пръскат лешниците?

След падането на есенните листа, е необходимо да се прекопае и третира почвата под тях, като това унищожава болестите и вирусите по лешниците. Лешникът сам по себе си може да развие различен вид болести, като те биват бактериални, вирусни и патогени. Най-често лешникът страда от брашнестата мана, защото тя се развива бързо, а предпоставка за болестта е влошеното микробиологично състояние на почвата, по време на влажен период. Също така може да събере и различен вид неприятели, сред които са лешниковият хоботник и пъпковият акар.

Болести по лешника

Лешници

Вредителите атакуват лешниковите насаждения през различно време от годината, което означава, че трябва да внимавате за наличието на неприятели, както и да извършвате навременни мерки за профилактика и борба. Специалистите ни от otrovi.com напомнят, да използвате подходящи препарати, с които да си осигурите пълноценна крайна продукция. Най-често атакуващите болести са:

  • брашнеста мана – тази инфекция е често срещана при отглеждането на лешник. Развива се бързо при висока влажност на въздуха и е една от най-трудно забележимите, тъй като се образува под долната страна на листата и придобива облик на паяжиновидна плесен, едва доловима за човешкото око. Борбата с този вид инфекция започва с третирането с препарати на заразените листа. Пръскат се между 10-12 дни. Бордолезовият разтвор 1% е отличен препарат за растителна защита;
  • лешников хоботник – този неприятел е причинител на червясването на лешниковите плодове. Той се развива в почвата през зимния период, като ларва и оставя цяло едно поколение. Преди цъфтежа през пролетта ларвите какавидират. Те правят малки дупчици в листата, като по този начин повреждат плодовете. В повредените плодове правят дупчици, в които женските снасят по едно яйце. Борбата с тях се осъществява, като се съберат и унищожат окапалите плодове и ларвите в тях, след което се прекопаят падналите листа, след цъфтежа, за противодействие на готвещите се за зимуване ларви. След това се обработват с препарат. Пръскането с препарат, като Имидан 50 ВГ, се извършва през яйцеснасянето;
  • лешников пъпков акар – причинява повреди върху листните и женските цветни пъпки. Деформира пъпките и ги оставя хипертрофирали с розетъчен вид. Ларвата какавидира в период от 2 годишно зимуване, след което уврежда леторастите и клонките, а под тяхната кора женските снасят яйцата си Борбата с тях се случва, с помощта на подходящи препарати от otrovi.com за растителна защита от лешников акар, като ОВИПРОН ТОП ЕК, който се използват срещу тях, по време на тяхната миграция, около месец юни.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги