Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на пшеница

Пшеничната реколта може да определи годишната прехрана на много хора, които се занимават само с такава дейност и инвестират в нея огромни средства. За да имате богата и плодородна реколта, е необходимо старателно и правилно третиране, съобразено с времето, сорта, фазата на растеж и необходимостта от конкретни вещества. Ние, специалистите от otrovi.com, ви информираме за всичко, което касае пръскането на пшеницата и нейната защита.

Пшеница

Кога е нужно да пръскате пшеницата?

Пръскането против плевели може да се прави целогодишно, но най-добре е през пролетта, след процеса на братене. Препаратите против болести се използват един или два пъти, според развитието на реколтата. Пръскайте на периоди, според конкретна схема, съобразена с продукта, който сте избрали.

Заболявания и вредители по пшеницата

Някои от най-честите болести по пшеничната реколта, които изискват пръскане, са:

  • брашнеста мана – може да бъде забелязана през всички фази но растеж и засяга предимно листата, на които се появяват бели налепи;
  • ръжда – може да бъде кафява, жълта и черна, като и при трите вида листата биват унищожени, а зърното остава малко и спаружено. Разпространява се чрез вятъра;
  • септориоза – благоприятства се от честите валежи и високата влажност и представлява зелени петна върху листата, които после стават кафяви и увреждат растението;
  • снежна плесен – появява се при продължителна снежна покривка и може да унищожи цели хармани. Прилича на малки пухчета, разпространени чрез вятъра, като покривка.

Всички тези заболявания могат да понижат добива с над 50%, ако не бъдат третирани.

Какви са най-ефективните препарати при третирането на пшеницата?

Първият вид са хербицидите. Те унищожават плевелите и нежеланата растителност, но употребата им при пръскане трябва да бъде много внимателна, за да не повреди реколтата. Фунгицидите пък са препарати, убиващи болестотворните гъбички. Те възпират разпространението на заболявания, като повреждат техните клетки и метаболитни процеси. Има два вида, които остават на повърхността на растението и проникват в тъканите на растението. Карбамидът пък е азотен тор, който насища почвата с жизненоважния за растенията газ, увеличава производителността и предпазва от болести. Подходящ е за почти всякакви култури.

Пшеница на полето

Честота и периоди при пръскане на пшеницата

Борбата с вредителите е ежегодна и във всяка една фаза на растеж. Хубаво е да пръскате поне два пъти в годината, при по-сухо време. При препаратите с външно приложение, използването на прилепител е препоръчително с цел максимално задържане по листната повърхност.