Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на круши

С какво да пръскаме крушите срещу болести и вредители?

Крушите са растителна култура, която при правилно отглеждане и мерки за безопасност дават богата реколта. През различните етапи от отглеждането до беритбата, насажденията са застрашени от наличието на неприятели, които могат да причинят различни заболявания и да доведат до загиване отделните засадени представители на сем. Семкови. 

Круши на дърво

От otrovi.com съветваме да извършвате навременна и качествена защита на вашите крушови насаждения, за да се радвате на качествена и обилна крайна продукция.

Пръскане на круши през май месец

След цъфтежа на крушите през май месец, е време за първото пръскане. Причина за това е уязвимостта на културата, която се създава благодарение на климата – висока влажност, в комбинация с по-топло време.

Сред препаратите, подходящи за следцъфтежната обработка за предпазване на насажденията от болести, като струпясването, са:

  • Делан 700 ВГ, от който се прави работен разтвор за пръскане, съдържащ 35 грама от препарата и 100 л вода за декар;
  • Делан Про – необходими са 250 мл за декар. При този препарат има карантинен срок от 35 дни.

Второто пръскане, което да осигури максимална защита на крушовото дърво, се извършва с разлика от 7-10 дни.

Пръскане при опасност от брашнеста мана

Една от болестите, която най-често засяга крушите, е брашнестата мана, причинена от развитието на гъбички. Заболяването засяга крушовото дърво и по-специално зелените листа, които в по-късен етап започват да придобиват жълто-кафяви петна. Това води до изсушаването и опадането им. Можете да приготвите работен разтвор от сода и пепелна вода, които да използвате за премахването на брашнестата мана чрез третиране на здравите листа, а заразените такива трябва да бъдат отстранени, за да не разпространяват заразата. Фундазол и Топсин са доказали своята ефективност при профилактика срещу брашнеста мана. 

Пръскане срещу вредители

Круши на клон

Има няколко типа насекоми и паразити, които не са приятели на крушата и могат да доведат до загиването ѝ. Най-често срещаните вредители по крушовите дървета, са:

  • червен овощен акар и жълт ябълков (лозов) акар – ларвите, нимфите и зрелите акари се хранят от сока и хлорофилните зърна, като повреждат листата и плодовете. Масай ВП е ефективно средство за опръскване с карантитен срок от 30 дни;
  • ябълков плодов червей – гъсеницата на този вредител създава поражения върху плодовете на крушовото дърво. Още от май месец започва летежния им период и се налага профилактично пръскане. Ефективен препарат е Дека ЕК с 30 мл/дка;
  • плодови оси – често срещани неприятели по крушите, които се хранят със соковете на плода, са плодовите оси. За да се справите успешно с тях, предприемете обработка с Дека ЕК в пропорции 50 мл/дка.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги